Ας δούμε τις ΗΠΑ για παράδειγμα που καλώς ή κακώς θεωρείται η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Τα τελευτάια στοιχεία παρ ότι βελτιωμένα δεν είναι διόλου καθησυχαστικά, και όσο πλησιάζουμε το 2010, η αισιοδοξία εξασθενίζει
Πρώτη και καλύτερη είδηση που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το ότι η FIDC ζητά για το 2010 σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό. H FDIC είναι αυτή που ξελασπώνει κυρίως όλες τις Πολιτειακές Τράπεζες που χρεοκοπούν. Για να ζητάει περισσότερα χρήματα προφανώς περιμένει η κατάσταση να χειροτερέψει το 2010.
Και είναι λογικό να χειροτερέψει, γιατί ο εφιάλτης της ανεργίας παραμένει αλώβητος. Καθημερινά χάνονται θέσεις εργασίας. Ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν αυξάνεται η απασχόληση. Εάν και εφόσον οι εταιρείες αποφασίσουν να προσλάβουν τότε θα είναι πολύ πιο προσεκτικές και με το σταγονόμετρο.
Ένα φάντασμα που μας ήρθε από τα παλιά, και αφορά κυρίως τις τράπεζες είναι οι πιστωτικές κάρτες. Όσοι πέρασαν στην ανεργία, είναι ευνόητο πως ελλείψει μετρητών τις φούσκωσαν. Και κάποια στιγμή αδυνατούν να τις αποπληρώσουν.
Όσο λοιπόν δεν υποχωρεί η ανεργία, τόσο οι πιστωτικές κάρτες παραμένουν ένας αδύναμος κρίκος. Τα ποιοτικά στοιχεία των διαγραφών ανείσπρακτων οφειλών, των μεγάλων του είδους δεν συγκινούν. Το να πέσουν τον Νοέμβριο στο 4,9% από το 4,95% τον Οκτώβριο για την JP Morgan δεν κάνει καμία διαφορά από τη στιγμή που οι διαγραφές της Capital One, αυξήθηκαν στο 9,6% από 9% Και φυσικά δεν γνωρίζει κανείς ( γιατί δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία) τι συμβαίνει με τις Πολιτειακές Τράπεζες.
Μετά έχουμε την αγορά κατοικίας. Μπορεί μεν με τις φοροαπαλλαγές που θέσπισε η αμερικανική κυβέρνηση να αρχίζει σιγά σιγά η αγορά να ανακάμπτει καθώς ξεφυτρώνουν αγοραστές, αλλά αυτό βελτιώνει μόνο τους ισολογισμούς των πιστωτών που τα είχαν κατασχέσει και φυσικά όχι σε όλες τις περιοχές.
Για το 2009 οι αιτήσεις για κατασχέσεις προβλέπονται στα 3,9 εκ, από 3,8 εκ. που ήταν το 2008 και πολλοί προβλέπουν πως το 2010 επίσης θα είναι δύσκολο, αφού προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 10%. Μόνο το Νοέμβριο επιδόθηκαν 306.000 κατασχετήρια και ο ίδιος αριθμός προβλέπεται για το Δεκέμβριο. Επίσης ξεκίνησαν 697.000 δικαστικές διαμάχες που έχουν αβέβαιο αποτέλεσμα.
Με όλα αυτά και με την υποψία πως κάποια στιγμή τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας κάποια στιγμή θα εξασθενίσουν, καθώς δεν μπορεί να τυπώνεται χρήμα στο διηνεκές, δημιουργούνται βάσιμοι φόβοι, πως η αμερικανική οικονομία, θα καθυστερήσει να βγει από τη στενωπό. Οι επιπτώσεις από κάτι τέτοιο είναι ηλίου φαεινότερες από τη στιγμή στην αμερικανική οικονομία και κατανάλωση στηρίζονται ουκ ολίγες οικονομίες. Ασ κρατήσουμε λοίπον μικρό καλάθι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr