Κάτι σαν τον «Ζοφερό Οίκο» του Dickens μόνο που εκεί η ιστορία διαδραματίζονταν στην Αγγλία 160 χρόνια πριν.
Όπως θα αλλάξει λοιπόν η Στατιστική Υπηρεσία, για να μπορεί η κάθε κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική με αξιόπιστα στοιχεία, έτσι και η Δικαιοσύνη πρέπει να ενισχυθεί ώστε να απονέμεται άμεσα και αποτελεσματικά.
Ο λόγος είναι απλός. Τελεσίδικές αποφάσεις, η έκδοση των οποίων κράτησε χρόνια, έρχονται αρκετά πυκνά τα τελευταία χρόνια, να ανατρέψουν κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό. Εκτός λοιπόν από την Υγεία και την Παιδεία, άμεσες προσλήψεις πρέπει να γίνουν και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. και μάλιστα άμεσα. Για να βγεί από το τέλμα χρειάζεται επειγόντως το δικό της πρόγραμμα σταθερότητας.
Είχαμε πολλά τέτοια παραδείγματα που ο κρατικός προϋπολογισμός ήρθε να ανατραπεί. Λάφκα, επιδόματα συζύγων και πολλά άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Αυτή η κατάσταση σε ένα ευνομούμενο κράτος είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Τελευταίο περιστατικό, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αυθαίρετα που έμμεσα αφορά και τους ημιυπαίθριους. Τώρα πρέπει πάλι να αλλάξει ο σχεδιασμός του Υπουργείου στο πλαίσιο του σεβασμού της αποφάσης της δικαιοσύνης, που ωστόσο άργησε ένα τριάρι χρόνια. Ειδικά δε για τους ημιυπαίθριους, μερικοί καλοθελητές έσπευσαν ήδη να κάνουν λόγο για παλινωδίες της Κυβέρνησης, την ώρα που εκκρεμούσε μια σημαντική απόφαση, η οποία όπως και να το κάνουμε, δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία κάθε διοίκηση που σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ΄όψη.
Αλλά υπάρχει και το παράδειγμα του Συμβούλιου Επικρατείας όσον αφορά στον σχεδιασμό δημοσιών έργων. Κραυγαλέα περίπτωση ήταν η περιφερειακή της Αττικής Οδού, όπου οι καθυστερήσεις οδήγησαν αναπόφευκτα σε υπερβάσεις κόστους, αφού από την εποχή του διαγωνισμού, έως την απρόσκοπτη κατασκευή του έργου, είχαν μεσολαβήσει ανατιμήσεις υλικών. Δεν υπερασπιζόμαστε την πρακτική των εργολάβων για ανατιμήσεις, ωστόσο οι καθυστερήσεις είναι ένα πρόβλημα που δίνουν ένα πάτημα.
Ασφαλώς και δεν είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας το πρόβλημα. Η συντεταγμένη αρμοδιότητα του, όπως και όλων των δικαστηρίων, είναι να προστατεύούν το πάσης φύσεως έννομο συμφέρον των πολιτών και της Πολιτείας Όταν όμως δεν έχεις προσωπικό, ικανό αριθμό δικαστών ώστε να αποσυμφορηθεί ο φόρτος εργασίας των υπαρχόντων, τότε φθάνουμε σε τέτοια ασφυξία, που κατά πολλούς νομικούς αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας.
Λέγεται πως ο προσδιορισμός μίας υπόθεσης έχει φθάσει και στους 34 μήνες, ενώ εξίσου σημαντική είναι η καθυστερήση και στην κοινοποίηση των δικαστικών πράξεων, όταν στις περισσότερες χώρες η κοινοποίηση γίνεται σε διάστημα 1-10 ημερών! Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ακόμη πως όσο καθυστερεί μία δίκη τόσο αυξάνεται και ο χρόνος των προφυλακίσεων.
Μία άλλη πτυχή, είναι πως με την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, σε δημόσιους υπαλλήλους, ή άλλους αξιωματούχους όπως δημάρχους, κοινοτάρχες, που ελέγχονται για παρανομίες, αυτοί δεν μπορούν ούτε να απομακρυνθούν αλλά ούτε και να αποκαταστήσουν την τιμή τους εφόσον αθωωθούν. Και αυτό είναι ένα σοβαρό έλλειμμα.
Δεδομένου πως όταν μιλάμε για επενδύσεις δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και σε επένδυση έμψυχου δυναμικού, ίσως η νέα διακυβέρνηση όπως φρόντισε για την υγεία και όπως έχει εξαγγείλει θα φροντίσει για την Παιδεία, να προβεί σε ανάλογες ενέργειες και για την κάλυψη των αναγκών της δικαιοσύνης.
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr