Θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί του όσον αφορά το ότι δεν είναι η μόνη, και θα σταθώ κυρίως στο θέμα της δημόσιας διαβούλευσης που κατά την άποψη μου είναι η πλέον ριζοσπαστική για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα αμφίδρομης επικοινωνίας με τον πολίτη, η οποία σιγά σιγά και σε βάθος χρόνου, θα αφήσει τις υπόλοιπες μεθόδους μακράν πίσω της.
Προσωπικά πιστεύω πως με την άμεση εφαρμογή της δημόσιας διαβούλευσης στο διαδίκτυο, ο κ. Παπανδρέου θέτει τα θεμέλια μιας μεγάλης πολιτιστικής επανάστασης. Επιτέλους αποκτούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών βήμα οι πολίτες. Μπορεί όχι όλοι αφού οι γεροντότεροι δεν γνωρίζουν και πολλά από internet, αλλά μία πολιτιστική επανάσταση αφορά κυρίως τις νέες γενιές που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό τους. Και το μέτρο του κ. Παπανδρέου έρχεται την καλύτερη στιγμή, καθώς είναι γνωστό πως νιώθουν οι νέοι για μας τους μεγαλύτερους, τι ευθύνες μας καταλογίζουν και τι γνώμη έχουν για την πολιτική, τους πολιτικούς και για μια σειρά θεσμών που έχουν κατατραυματιστεί.
Οι νέοι λοιπόν είναι πολύ κοντά στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Είναι βέβαιο λοιπόν πως ο θεσμός της Δημόσιας διαβούλευσης θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και σιγά σιγά θα λαμβάνουν μέρος, όπως φάνηκε από τα πρώτα σχόλια της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης για τα κρατικά οχήματα, που δεν αφορά μόνο τους νέους αλλά όλους μας.
Μπορεί λοιπόν ο θεσμός να είναι σε νηπιακή για να μη πω εμβρυακή φάση και σε αυτή φάση να παρουσιάζονται φαινόμενα όπως το να γράφει κάποιος το μακρύ του και το κοντό του, αλλά παρουσιάζεται μία θαυμάσια ευκαιρία.
Όσοι από εμάς έχουμε γνώση του αντικειμένου που έρχεται προς διαβούλευση, και γνωρίζουμε τα κακώς κείμενα από βιωματικές εμπειρίες, κάλλιστα μπορούμε να συμβάλουμε καταθέτοντας τις απόψεις, παρατηρήσεις ή και προτάσεις μας ως ενεργοί πολίτες. Από τα κρατικά αυτοκίνητα που είναι γενικού ενδιαφέροντος, έως άκρως εξειδικευμένα θέματα.
Οι νεότεροι από την πλευρά τους μπορούν να καταθέτουν φρέσκες προτάσεις και καθαρές γνώμες αφού ακόμη δεν έχουν μολυνθεί με το μικρόβιο μιας οποιασδήποτε κλαδικής η συντεχνιακής διαπάλης προς κατοχύρωση ή υπεράσπιση συμφερόντων που θίγονται.
Το καλό των σχολίων , είναι επίσης πως μαθαίνουμε κι εμείς. Ακούμε την άλλη άποψη. Παραμέτρους που ενδεχομένους δεν είχαμε σκεφθεί και δεν γνωρίζαμε. Στοιχεία που πάντα καλόπιστα θα ενσωματώσουμε στην κρίση μας. Το αυτό ισχύει και για τους νέους οι οποίοι με τη δημόσια διαβούλευση καλούνται να ενημερωθούν για πράγματα που αφορούν το μέλλον τους, τις ανάγκες τους, τις προοπτικές τους, την ποιότητα της ζωής τους. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον ενημερωμένο Πολίτη, είτε από την Πολιτεία είτε από τον συμπολίτη του.
Νομίζω λοιπόν πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ιδίως η διαδικτυακή Δημόσια διαβούλευση, είναι μία μεγάλη πολιτιστική επανάσταση καθώς μας φέρνει όλους προ της ευθύνης και των υποχρέωσης μας ως πολίτες, που δεν είναι άλλη πέραν της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. Αυτό είναι μία καλή αρχή. Και όσο εμπεδώνεται και θα έρχονται νέες γενιές στο προσκήνιο, τόσο θα δημιουργούνται γερές βάσεις για το μέλλον και τη συμμετοχική δημοκρατία. Δεν πειράζει λοιπόν που το Internet δεν είναι ο μοναδικός, ούτε καλύπτει όλους τους τρόπους επικοινωνίας για τους άνω των εξήντα. Οι πολιτιστικές επαναστάσεις γίνονται για τους νεώτερους.
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr