Εν όψει του ευρύτερου σχεδίου που ετοιμάζεται, δηλαδή να αποσχισθεί σταδιακά ο ιατροφαρμακευτικός κλάδος από τον συνταξιοδοτικό, πρώτο μέλημα της παρούσας κυβέρνησης ώστε να έχει μία σαφή και ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, στο μέτρο των πολιτικών δυνατοτήτων της ( όσες τις έχουν απομείνει), είναι να αντιμετωπίσει άμεσα σπατάλες και εισφοροδιαφυγή προκειμένου σιγά σιγά να βγουν τα ταμεία από τα αδιέξοδα τους και στο μέλλον να προχωρήσει η απόσχιση των κλάδων με τα ταμεία εξυγιασμένα σε κάποιο βαθμό.
Δύο είναι τα κρίσιμα θέματα. Να μειωθούν οι σπατάλες και να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή. Οι πρώτες καταπολεμούνται με χρηστές διοικήσεις που θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα αντισταθούν σθεναρά στις κάθε λογής ληστρικές επιδρομές που εξαπολύουν περίτεχνα, οργανωμένα συμφέροντα με εσωτερική βοήθεια διεφθαρμένων υπαλλήλων των ταμείων. Μην αγανακτείτε. Υπάρχουν και τέτοιοι. Αλλιώς δεν νοείται, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η κυρία Πετραλιά, ένα στεντ σε ένα ταμείο να χρεώνεται από τον προμηθευτή 1800 ευρώ και σε άλλο ταμείο 3000. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Το άλλο εξ ίσου, αν όχι πιο σοβαρό, είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και των κακοπληρωτών. Εδώ χρειάζονται μερικές διευκρινίσεις. Έχουμε εισφοροδιαφυγή από την μαύρη εργασία, και εδώ ευθύνεται το κράτος που δεν ενέταξε τους οικονομικούς μετανάστες,. Έχουμε εισφοροδιαφυγή από τους συστηματικούς κακοπληρωτές , που περιμένουν τις κάθε λογής ρυθμίσεις,, γεγονός που κάνει τους καλοπληρωτές να αισθάνονται ηλίθιοι. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως πρώτος και καλύτερος κακοπληρωτής είναι το κράτος που δεν αποδίδει στα ταμεία το μερίδιο που του αναλογεί. Έχουμε όμως και ένα άλλου είδους εισφοροδιαφυγή που αφορά όσους τα πάνε άσχημα και αδυνατούν να πληρώσουν, ή καθυστερούν να πληρώσουν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας γεγονός που οδηγεί σε συνήθως δυσθεώρητη αύξηση των οφειλομένων αν κανείς συμπεριλάβει και τα πρόστιμα.
Τι μπορεί να κάνει το κράτος για την εισφοροδιαφυγή; Όλοι ξέρουμε πως δανείζεται ακατάπαυστα. Για να πληρώσει ανάμεσα σε άλλα και τα χρέη των νοσοκομείων. Λύνει προσωρινά το ένα πρόβλημα αλλά αφήνει τα άλλα σαν να μην υπάρχουν, την ώρα που αν υπήρχε ένας πλήρης και ολιστικός σχεδιασμός ίσως τα πράγματα να έμπαιναν σε κάποια σειρά.
Μέσα στην κρίση, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκίνησε η δανειοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, από τις τράπεζες, με την κρατική αρωγή και εγγύηση, για να ξεκινήσει δειλά δειλα η οικονομία να θερμαίνεται.
Με τον ίδιο τρόπο και μεθοδολογία, θα μπορούσε το κράτος, να βγάλει ομόλογα, με σκοπό την εξυγίανση των Ταμείων και να τα δώσει στις τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους να τα δώσουν εγγύηση στην ΕΚΤ, ώστε να δανειστούν φθηνότερο χρήμα. Μετά το κράτος θα πρέπει να ζητήσει από τις τράπεζες, όπως βγάζουν, μετοχοδάνεια, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, και παλαιότερα έβγαζαν και φοροδάνεια ( Τα θυμάστε;) , να δανειοδοτήσουν με πολύ ευνοϊκούς όρους ( πολύ φθηνότερα από τα πρόστιμα του ΙΚΑ), όσες επιχειρήσεις θελήσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ και δια παντός τα ασφαλιστικά τους χρέη. Πόσα χρωστάς ; 50-100.000 ? Φέρε μία βεβαίωση από το ταμείο, πάρε ένα ισόποσο δάνειο, παρουσία ενός υπαλλήλου του ταμείου και back to back, δώστου μπροστά μας την επιταγή.
Εάν μπορεί, το δημόσιο να εγγυηθεί αυτά τα δάνεια. Λέμε αν μπορεί γιατί πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που να ξεπερνά το σκόπελο ενδεχόμενης παραβίασης των κοινοτικών κανόνων περί ανταγωνισμού. Αλλά εν μέσω κρίσης μάλλον μπορεί να ζητήσει και να πετύχει κάτι τέτοιο. Εξάλλου ήδη στη ζούλα μέρος των αμιγώς επιχειρηματικών δανείων πάει για να μπαλωθούν πάσης φύσεως τρύπες. Εάν λοιπόν καταφέρει το κράτος και επιβάλει τέτοιο υποστηρικτικό μέσο και οι επιχειρήσεις εξοφλήσουν τα ασφαλιστικά τους χρέη, τότε τα ταμεία θα μπορέσουν να εξοφλήσουν, όλους τους αντισυμβαλλόμενους από εξεταστικά κέντρα έως φαρμακοποιούς και κυρίως τα κρατικά νοσοκομεία, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, που πολλάκις έχουν απειλήσει με διακοπή συνεργασίας και με κατασχέσεις απλήρωτων υλικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr