Στην αρχή ομολογώ πως πέρασα το θέμα απαξιωτικά με ένα τι θέλουν και φωνάζουν οι παράνομοι καταπατατητές που τώρα κόπτονται για τις περιουσίες τους, βάζοντας μας όλους σε κίνδυνο, αλλά μετά διαπίστωσα πόσο λάθος είχα κάνει και πόσο το θέμα αυτό - τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου-είναι μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων έτοιμη να εκραγεί.
Καταρχήν δεν είναι όλοι πρώην καταπατητές. Δεύτερον αν υποθέσουμε πως ίσως κάποιοι κόπτονται πιο πολύ για τις περιουσίες τους υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που κόπτονται για τη δημόσια Υγεία και τις επιπτώσεις ενός ΧΥΤΑ στο τοπικό περιβάλλον. Και αυτοί που φωνάζουν δεν είναι μόνο κάτοικοι της περιοχής. Είναι έγκριτοι επιστήμονες που κατέχουν άριστα το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και τους οποίους αμφιβάλω πολύ εάν κάποιος κυβερνητικός παράγων ή υπηρεσία τους συμβουλεύτηκε.
Τρίτον διαβάζοντας για το θέμα ανακάλυψα πως οι άδειες που έχουν δοθεί για ΧΥΤΑ είναι πεπαλαιωμένες. Βγήκαν το 2003 που σημαίνει πως οι μελέτες είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον μια τριετία πριν. Από τότε έχουν περάσει δέκα χρόνια και είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να επανεξετασθεί το όλο θέμα μετά και το νέο χωροταξικό σχέδιο που υποτίθεται πως έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τα νέα δεδομένα.
Τι προέβλεπε ο τότε σχεδιασμός. 23 Μίνι ΧΥΤΑ και σταθμούς αποκομιδής στο Λεκανοπέδιο. Τι έχει γίνει; Απολύτως τίποτα. Ευθύνη φυσικά της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία όπως και για πολλά άλλα θέματα αγρόν αγόρασε και ξαφνικά τώρα τα θυμήθηκε είτε γιατί κοντεύει να λήξει η περίοδος χάρητος της ΕΕ είτε να μας ζητηθούν πίσω τα κονδύλια, είτε γιατί θέλει να δείξει πως παράγει έργο το οποίο αντιστρατεύονται, ένα μικρό μάτσο τσαμπουκάδες, σύμφωνα με φίλα προς την Κυβέρνηση κείμενο, Δήμαρχο επιφανούς βορείου προαστίου , που ούτε καν ανακύκλωση δεν έχει φροντίσει για το Δήμο του.
Όσο και εάν ακούγεται τραβηγμένο αλλά, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος η διαχείριση των απορριμμάτων είναι Εθνικό θέμα, μόνο και μόνο γι αυτό που προανέφερα, δηλαδή πως στον Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι εγκατεστημένη η μισή Ελλάδα. Είναι θέμα διακομματικού διαλόγου. Πρέπει να χαραχθεί μία Εθνική πολιτική όσο ενδεχομένως παράταιρο και εάν ακούγεται, σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην χώρα αυτήν την εποχή, με Παυλοπουλο, Σανιδά, Παπαγγελόπουλο, Χριστοφοράκο, εγκληματικότητα και τόσα άλλα.
Κουβέντιαζα το θέμα με έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού ο οποίος γνωρίζει καλά και την ελληνική πραγματικότητα, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος τοπικών γερμανικών κυβερνήσεων για θέματα περιβάλλοντος, ο οποίος μου επισήμανε πως κατά την άποψη του θα έπρεπε να κινηθεί η Πολιτεία.
Α) Επιβολή της ανακύκλωσης χάριν του δημοσίου συμφέροντος σε όλους τους δήμους της Αττικής. Εάν δεν συμμορφωθούν να αναλάβει η πολιτεία να εγκαταστήσει τους κάδους σε κάθε γωνιά, να αγοράσει τα σχετικά απορριμματοφόρα, να χρεώσει τους δήμους για τα σχετικά έξοδα και να τους τα κρατήσει από τις επιχορηγήσεις.
Β) Για τον διαχωρισμό να προσλάβει ξένους. Ινδούς Πακιστανούς ή όποιους άλλους θελήσουν να απασχοληθούν σε αυτόν τον τομέα Δεν είναι ρατσιστικό μου επισήμανε. Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή την δουλειά. Ας τους έχει ωρομίσθιους μια που είναι βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Ας τους ασφαλίσει ώστε να μπουν και έσοδα στους ασφαλιστικούς φορείς. Ούτως ή άλλως χωρίς καμιά ασφάλιση ήδη τους προσφέρουμε περίθαλψη σε όλα τα Νοσοκομεία και μπράβο μας. Επίσης θα τους προσφέρει μία αξιοπρεπή εργασία αντί να βολοδέρνουν άνεργοι στα φανάρια πουλώντας χαρτομάντιλα ή πλένοντας τζάμια. Μήπως ξένοι δεν έχτιζαν τα στάδια των Ολυμπιακών αγώνων; Μήπως ξένοι δεν απασχολούνται στα χωράφια;
Γ) Η ανακύκλωση, όπως μου εξήγησε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δευτερογενούς στρατηγικής διαχείρισης απορριμμάτων. Κατ αρχήν μειώνει σημαντικά τον όγκο τους, και οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων,( ΧΥΤΑ) στην περίπτωση της χώρας μας, μετατρέπονται αυτόματα σε χώρο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ( ΧΥΤΥ), που επιβαρύνουν το περιβάλλον πολύ λιγότερο. Και όταν λέμε περιβάλλον δεν μιλάμ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr