Εν τω μεταξύ, ακολούθησε και αντίστοιχο εγχώριο καμπανάκι αφού παυσίπονα μικρής διάρκειας, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και δυσάρεστα για το λαό, χαρακτηρίζουν τα κυβερνητικά μέτρα κατά της κρίσης τα πέντε μεγαλύτερα διμερή εμπορικά επιμελητήρια κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο κοινωνικής έντασης ιδιαίτερα από το χώρο των μεταναστών.
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωνε κατηγορηματικά πως θα παρθούν και νέα μέτρα αν χρειαστεί. Δηλαδή, νέα βάρη, νέα αγχη στους ήδη καταταλαιπωρημένους πολίτες της χώρας μας.
Κατά σύμπτωση χθες έβγαλε το δικό μας ΙΟΒΕ, τους δείκτες της Οικονομικής Συγκυρίας, όπου ο δείκτης Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ακολουθεί την τάση ελαφράς ανόδου που καταγράφεται στην πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και, μετά από έναν χρόνο συνεχούς υποχώρησης, διαμορφώνεται στις 46,4 μονάδες από τις 43,1 μονάδες τον Μάρτιο, με ηπία βελτίωση του κλίματος στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τις κατασκευές τις υπηρεσίες και πάει λέγοντας.
Οι δείκτες του ΙΟΒΕ, που αναμφίβολλα βγαίνουν με άκρως επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο και είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητοι, αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, για μελέτη και ενδεχομένως χάραξη πολιτικής. Είτε για τον ιδιωτικό είτε για τον Δημόσιο τομέα.
Αν όμως δεχτούμε όμωςότι η οικονομία είναι και συναίσθημα, το οποίο αφορά όχι μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και τον απλό κοσμάκη, ίσως να ήταν καλό να συνοδεύονται ταυτόχρονα και από κοινωνικούς δείκτες, κάτι σαν το ευρωβαρόμετρο, αλλιώς λένε την μισή αλήθεια καθώς η άλλη μισή στην καρδιά του έλληνα πολίτη βρίσκεται.
Με αφορμή λοιπόν τους φόβους για κοινωνική αναταραχή, βρήκα την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, της οποίας τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.
Παράδειγμα ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή, το πλέον δυσμετάβλητο δημοσκοπικό μέγεθος, παρουσιάσε για πρώτη φορά σημαντική μεταβολή μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών Νοεμβρίος- Μάρτιος υποχωρώντας στο 47,8% από το 55,4% Ο υψηλότερος βαθμός δυσαρέσκειας από τη ζωή σημειώνεται κυρίως μεταξύ των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων με 50,2% από 36,8%.
Περαιτέρω πτώση σημειώνεται για το δείκτη προσωπικής αισιοδοξίας, που βρέθηκε στο 31,2% από 35,9% το Νοέμβριο.
Το Οικονομικό ως πρόβλημα, παραμένει στην πρώτη θέση με 32,1% ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζονται οι αναφορές στην Ανεργία με 16,6%
Νέο ιστορικό χαμηλό και για το Δείκτη Αισιοδοξίας για την Πορεία της Χώρας, ο οποίος βρίσκεται στο 13,1% από 14,4% το Νοέμβριο, ενώ το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται σήμερα στο -41,2%
Μόλις το 3,2% αποτιμά θετικά την Οικονομία της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, ενώ οι αρνητικές αποτιμήσεις σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, με 77,6%
Εν τω μεταξύ το κλίμα της κοινωνικής και προσωπικής απαισιοδοξίας συμπαρασύρει και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν αυτούς τους κοινωνικούς δείκτες, που αφορούν αυτό καθεαυτό το συναίσθημα των πολιτών, τους λαμβάνει κανείς υπ' όψη στα σοβαρά από την Κυβέρνηση. Και δεν εννοώ για την χάραξη κοντόφθαλμης προεκλογικής στρατηγικής;
Εννοώ τη χάραξη, μακρόπνοης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύσει το ηθικό των πολιτών. Που θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο, στον καταναλωτή και όποιον άλλο πασχίζει να επιβιώσει. Χωρίς αυτούς ότι μέτρα και να παίρνει ο κ. Παπαθανασίου, όσο αισιόδοξοι κι αν είναι στο κλάδο της βιομηχανίας, ή των υπηρεσιών, αν ο δείκτης αισοδοξίας για τη χώρα είναι στο ναδίρ, όλα πάνε στο βρόντο.
Το πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά και ίσως δεν αρκεί μόνο το να βγαίνουν ταυτόχρονα οι οικονομικοί με τους κοινωνικούς δείκτες.. Ισως λοιπόν αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να πάει σπίτι της με την πρώτη ευκαιρία. Για να ανασάνει και ο τόπος και οι δέικτες
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr