Βέβαια υπάρχουν οι καλοθελητές που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει φοβηθεί πιο πολύ από την υστερία και τις κραυγές απελπισίας παρά από την πραγματική κατάσταση. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι αμείλικτοι αριθμοί και τα πραγματικά περιστατικά, που τους αποστομώνουν. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε πως τον Ρουμπινί και τον Κρουγκμαν, μέχρι πέρσι πολλοί τους θεωρούσαν γραφικούς.
Κατ αρχήν, υπάρχουν οι αλλεπάληλες αναθεωρήσεις των μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών. Το ΔΝΤ για παράδειγματο οποίο μόλις χθες ανακοίνωσε πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα οδηγήσει την παγκόμια οικονομία σε συρρίκνωση 1,3% το 2009, μακράν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έναντι 0,5% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου, δηλαδή μόλις πριν τρείς μήνες . Ένα χρόνο νωρίτερα το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 κατά 3,8%. Για το 2010, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,9%, από 3% που προέβλεπε προηγουμένως.
Μετά έχουμε Παγκόμια Τράπεζα και ΟΟΣΑ.Ο δεύτερος λίγες βδομάδες πριν, διατύπωσε τις πιο «μαύρες» προβλέψεις των τελευταίων 50 ετών εκτιμώντας πως οι οικονομίες των 30 πιο βιομηχανοποιημένων χωρών στον κόσμο, θα συρρικνωθούν κατά 4,3% φέτος και 0,1% το 2010, Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο είχε κάνει λόγο για συρρίκνωση της τάξεως του 0,3%.
Την ίδια ώρα η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για το 2009 συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει λόγο για «εύθραυστη» ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2009 και να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2010. Οι «ισχυρές οικονομίες» εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν με ρυθμό 2,9% ενώ για τις αναπτυσσόμενες η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» ανάπτυξη στο 2,1%, ήτοι στο 1/3 του ρυθμού ανάπτυξης που εμφάνισαν το 2008.
Η ανεργία καλπάζει
Εν τω μεταξύ, η ανεργία καλπάζει και η κρίση οδηγεί όλο και πιο έντονα τις επιχειρήσεις διεθνώς να περικόψουν τα κόστη τους, προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις. Οι τράπεζες και οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, φυσικά έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα των απολύσεων και πρωταγωνιστούν στις περικοπές, όμως το γεγονός είναι πως ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος παγκοσμίως, ανεξαρτήτου κλάδου, δείχνει καθημερινώς την πόρτα της εξόδου στους υπαλλήλους του, επισημαίνουν διάφοροι αναλυτές και επιχειρηματίες, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει ακόμη σημαντική επιδείνωση στο εργασιακό περιβάλλον με την ανεργία να αυξάνεται δραματικά και καμία είδους σταθεροποίηση σε αυτό το μέτωπο δεν φαίνεται κάπου στον ορίζοντα. «Αυτό είναι που θα εμποδίσει και την οποιαδήποτε ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Αυτά και μόνο, μαζί με τις αλλεπάληλες αναθεωρήσεις αρκούν για να τρομοκρατήσουν το κόσμο, αφού όλοι σχεδόν οι παγκόμιοι οργανισμοί για φέτος βλέπουν την ανεργία στο 10% σε ΗΠΑ και Ευρώπη και για το 2010 βλέπουμε. Λέμε βλέπουμε, γιατί οι ουρές των ανέργων μεγαλώνουν, ενώ όπως είναι λογικό, η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται μόνο όταν αρχίζουν να γίνονται προσλήψεις δηλαδή όχι απλά όταν αρχίζουν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης αλλά όταν οι επιχειρήσεις νιώσουν ότι πραγματικά ο κίνδυνος πέρασε και δειλά δειλά θα κάνουν τις πρώτες κινήσεις.
Διασωληνομένες οι οικονομίες
Το ζητούμενο λοιπόν είναι το πότε. Σε αυτό κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά,μου έλεγε πολύ πρόσφατα ξένος μεγαλοτραπεζίτης, που μου τόνισε εντελώς κυνικά και μακάβρια ότι οι όποιες αναλαμπές παρατηρούνται είναι κάτι σαν τον αρρώστο που βρίσκεται διασωληνωμένος σε κώμα και απλώς ανοιγοκλείνει τις βλεφαρίδες του. Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα τωνκινδύνωνπου ελλοχεύουν μετά από την έξοδο από την κρίση,τονίζοντας πως ένας νέος κύκλο ύφεσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.Οι συγκεκριμένοι υποστηρίζουν πως ότι υπάρχουν πάρα πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr