Κατ' αρχήν, να παρατηρήσουμε πως στην δημοσκόπηση ο κόσμος απλά εξέφρασε την ανακούφιση του αφού είδε να απομακρύνονται όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Πέραν τούτου ουδέν. Ούτε προσδοκίες, ούτε ελπίδες.
Απομένει να δούμε αν στις επόμενες δημοσκοπήσεις ο κόσμος ανταποκριθεί θετικά με την δημιουργία του Διευθυντηρίου.
Πολύ φοβόμαστε πως όχι. Τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά οξύνονται καθημερινά. Μπορεί το πραγματικό μέγεθος να μην φανεί σύντομα, αλλά σίγουρα το Β εξάμηνο θα δούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Πολλοί θεωρούν πως η αύξηση των Δημοσίων επενδύσεων είναι πανάκεια. Αυτό θα ίσχυε στην Γερμανία, την Γαλλία, την Βρετανία, ακόμη και στην Ρουμανία, την Πολωνία και την Βουλγαρία.. Για τον απλούστατο λόγο πως οι δημόσιες επενδύσεις εκεί θα τονώσουν την εσωτερική βιομηχανική παραγωγή και την κατανάλωση. Δηλαδή, οι χώρες αυτές παράγουν τις πρώτες ύλες και τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι πάσης φύσεως επενδύσεις.
Στην Ελλάδα όμως τι έχουμε; Ας υποθέσουμε πως έχουμε τσιμέντα, σίδερα και καλώδια. Όλα τα άλλα τα εισάγουμε. Και θα πρέπει να τα αγοράσουμε.
Αντε και να γίνουν νέοι δρόμοι, και γέφυρες και δεν ξέρουμε τι άλλο. Ποιοι θα απασχοληθούν; οι τοπικές κοινωνίες; Μήπως ακολουθηθεί πάλι, όπως με τους ολυμπιακούς, η πάγια τακτική να απασχολούνται πάσης φύσεως και φυλής οικονομικοί μετανάστες για να κρατηθούν τα περιθώρια κέρδους σε ανεκτά επίπεδα;
Τα ανωτέρω όμως προϋποθέτουν πως υπάρχουν τα χρήματα. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε, γιατρούς, φαρμακοποιούς, προμηθευτές νοσοκομείων, και εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων και θα βρεθούν χρήματα για δημόσιες επενδύσεις οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περικοπεί;
Γίνονται νέες δημοπρατήσεις και δεν το ξέρουμε; Αντίθετα, με αποκορύφωμα τη στάση εργασιών της Μηχανικής στο Διακονιάρη, οι τεχνικές εταιρείες έχουν λαμβάνειν κάτι μήνες με τα χρέη του Δημοσίου προς αυτές να κυμαίνονται μεταξύ 800 εκατ. και ενός δισ. ευρώ. Όσο για δάνεια, εγγυητικές και κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες ούτε για αστείο.
H μήπως νομίζουμε πως το ΕΣΠΑ θα σώσει την κατάσταση; Πολύ αμφιβάλλουμε. Για τον απλούστατο λόγο, ότι για να απορροφηθούν τα κονδύλια των επενδυτικών προτάσεων χρειάζεται η συμμετοχή των ιδιωτών ή του δημοσίου. Φοβόμαστε πως όχι μόνο θα υπάρχει καθυστέρηση απορρόφησης αλλά ενδεχομένως να χαθεί και μεγάλο μέρος. Αλλωστε, η αγορά γνωρίζει καλά, ότι πολλοί που επένδυσαν σε κοινοτικά προγράμματα, ακόμη να πάρουν τα χρήματα τους, γιατί παρ' ότι τα προγράμματα εγκρίθηκαν, προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν, δεν δρομολογήθηκε η εκταμίευση των επιδοτήσεων.
Μη γελιόμαστε λοιπόν, βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση, από αυτή που νομίζουμε, γιατί ακόμη και το ένα και μοναδικό χαρτί, των δημοσίων επενδύσεων είναι χιλιοφθαρμένο για να μην πούμε καμένο. Αρχίζει λοιπόν το μακρύ ταξίδι μέσα στην νύχτα, οπότε δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καληνύχτα και καλή τύχη.
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr