Στις 19 Ιανουαρίου, η Koμισιόν μπορεί να κάνει και λίγο τα στραβά μάτια. Αυτό ωστόσο θα είναι μία πολιτική απόφαση, λόγω και της άνευ προηγουμένου κρίσης. Αυτό που τους απασχολεί πιο πολύ, είναι το άλλο άτακτο παιδί της οικογένειας, η Ιταλία και έτσι μπορεί να μας τραβήξει το αυτί, αλλά ενδέχεται να μη μας κλείσουν τιμωρία στο δωμάτιο.
Η ΕΚΤ όμως, δεν είναι Κομισιόν. Είναι η επιτομή των τεχνοκρατών που έχουν φέρει αρκετές φορές στο παρελθόν τους ευρωπαίους ηγέτες σε δύσκολη θέση, σε βαθμό που το ερώτημα ποιός κάνει κουμάντο, να παραμένει πάντα επίκαιρο. Τι δώρο θα φέρει όμως, ο μάγος που απόμεινε, για την Ελλάδα; Την επιτήρηση.
Στα γράμματα προς τον Αγιο Βασίλη, τα περισσότερα αιτήματα είναι να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις υπέρογκες δανειακές ανάγκες του, τα οποία θα τα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, και αναπόφευκτα θα τα παραχωρήσουν στην ΕΚΤ, ως εγγύηση για να πάρουν χρήματα.
Για να το κάνει όμως αυτό η ΕΚΤ, θα ζητήσει κάποιες εγγυήσεις, όχι μόνο χρηματικές αλλά και διαδικαστικές. Γιατί πρέπει να ξέρει πως τα χρήματα της θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν θα κατασπαταληθούν. Με λίγα λόγια, το άγρυπνο βλέμμα των τεχνοκρατών θα πέφτει βαρύ στις πλάτες μας.
Η κατάσταση όμως είναι πολύ πιο επιβαρυμένη απ΄ ότι ακούγεται. Γιατί τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο την εξυπηρέτηση και την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ χρειάζεται για το 2009 40 δισ. επισήμως.
Στην πραγματικότητα θα χρειαστούν 70 δισ., αφού το ίδιο το Κράτος, προσφέρθηκε να βοηθήσει τις τράπεζες με άλλα 28 δισ, τα οποία ασφαλώς και δεν έχει. Και εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Μάλλον και σε αυτή την περίπτωση θα εκδώσει ομόλογα για να εξασφαλίσει τα ποσοστά που προβλέπεται να αγοράσει από αυτές.
Με τις άλλες του όμως ανάγκες που υπάρχουν, τι θα κάνει; Πολλοί υποθέτουν πως θα επανεργοποιήσει και την παλιά τακτική έκδοσης, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Τρίμηνα, εξάμηνα κλπ. Αυτά, όπως είθισται, διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά και αποτελούν μέθοδο εσωτερικού δανεισμού.
Αν όμως τα έντοκα γραμμάτια, προσφερθούν στο ελληνικό αγοραστικό κοινό, με όρους ελκυστικότερους από αυτούς των καταθέσεων των τραπεζών, τότε ο κόσμος θα πάρει τα χρήματα του από τις τράπεζες αγοράζοντας τα. Δηλαδή, τα έντοκα αποβαίνουν εις βάρος της ρευστότητας την οποία επιζητούν οι τράπεζες. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση τα έντοκα γραμμάτια να μείνουν αδιάθετα γιατί ο κόσμος δεν θα έχει εμπιστοσύνη. Αν συμβεί αυτό, τότε έχουμε πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, αφού πέραν των δημοσκοπήσεων, ο κόσμος έμπρακτα θα έχει δείξει τα πραγματικά συναισθήματα που τον διακατέχουν.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον τα έντοκα κριθούν δόκιμη λύση και εκδοθούν και είτε για λόγους προστασίας της τραπεζικής ρευστότητας, είτε για λόγους αποδοκιμασίας, μείνουν στις τράπεζες τότε σίγουρα θα δοθούν και αυτά ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ.
Το σίγουρο είναι λοιπόν πως όσο περισσότερο δεχθεί η ΕΚΤ να μας διευκολύνει, τόσο πιο πολύ αυστηρή και απαιτητική θα είναι. Και ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Οδεύουμε ολοταχώς για νέα επιτήρηση.
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
ΥΓ: Ατυχε Παπαδήμο. Από την Ελλάδα έφυγες, Ελλάδα σου έλαχε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr