Σαν να μην συμβαίνει τίποτα, τριγύρω μας, λες και αυτή τη στιγμή το πραγματικό βαθύτατο πρόβλημα της χώρας είναι η Παιδεία.
Το βαθύτατο πρόβλημα της χώρας είναι το δημοκρατικό της έλλειμμα. Αυτό φάνηκε από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου για μία ακόμη φορά η κορυφαία κοινοβουλευτική συζήτηση αναλώθηκε για σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό. Λες και οι κουτόφραγκοι δεν έχουν μάτια να δουν, ούτε τα ελλείμματα, ούτε τα spreads, ούτε τις σπατάλες, την ανεργία, την κοινωνική αναστάτωση. Λες και οι ξένοι νομίζουν πως είναι το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση και η ΝΔ Δημοκρατία είναι αντιπολίτευση και δεν έχει καμία ευθύνη. Λες και οι ξένοι δεν ξέρουν για τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ανεξαρτήτου κυβέρνησης. Λες και δεν ξέρουν τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές των μεγάλων κομμάτων. Λες και δεν διαβάζουν πως ο 'κανένας" υπερισχύει του ποιός είναι καταλληλότερος Πρωθυπουργός.
Το βέβαιο είναι πως ελάχιστοι ομιλήσαντες επικεντρώθηκαν στο θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα που του αναλογεί
Προεκλογικό άρωμα είχαν οι τοποθετήσεις. Αυτό απασχολούσε τα κόμματα που μυρίζονται τις εκλογές και προσπαθούν να περιχαρακώσουν τα στρατόπεδα τους και τους μαχητές τους, αγνοώντας ότι ο Αννίβας είναι προ των Πυλών. Εμάς μας απασχολεί ακόμη το μικροαστικό 'τι θα πούν οι ξένοι'. Και μετά αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος δυσπιστεί και η εμπιστοσύνη προς αυτά έχει φθάσει στο ναδίρ.
Οι εκλογές καλώς ή κακώς θα γίνουν σε μερικούς μήνες. Ως τότε όμως η χώρα θα βουλιάζει ακόμη περισσότερο και ως εκ τούτου η πρόταση των Βερελή, Πάγκαλου, Μάνου, για άμεση επιλογή Υπουργού Οικονομίας αναγνωρισμένου κύρους, την οποία βρίσκουν λογική και πολλοί άλλοι, όχι μόνο έχει βάση αλλά και ίσως η ευεργετική λύση για την μεταβατική περίοδο.
Πολλοί βιάστηκαν να καταδικάσουν την πρόταση ως Δούρειο Ίππο για Συγκυβέρνηση. Και σε αυτή την περίπτωση κάποιοι βιάστηκαν να φέρουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Μέγα λάθος. Δεδομένου του πειράματος του 89, όπου κάθε νομοθέτημα περνούσε πρώτα από τα κομματικά γραφεία, και δεδομένου του ότι δεν μπορούμε να μοιράσουμε δυο γαϊδουριών άχυρα και εμείς θα συμφωνήσουμε ότι Συγκυβέρνηση ενδεχομένως να αποβεί καταστροφική.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, άλλο πράγμα η Συγκυβέρνηση και άλλο ένας υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους ο οποίος θα αναλάβει να μας βγάλει από την κρίση ή έστω να βάλει γερές και στέρεες βάσεις να βγούμε από αυτήν. Ο οποίος κυρίως θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ξένων συνομιλητών του, τόσο για τις ικανότητες του, όσο και γιατις προθέσεις του. Τουλάχιστον θα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα. Θα έχουμε δείξει πως αρχίζουμε να παίρνουμε της επερχόμενης λαίλαπας στα σοβαρά.
Και μετά ο λαός, δημοκρατικά ας αποφασίσει ποιος θα αναλάβει το τιμόνι.
Και εάν δεν θέλουμε να βρούμε παραδείγματα στους κουτόφραγκους, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε ακριβώς στην γειτονική μας πόρτα. Στην Τουρκία, όπου η κυβέρνηση Ετσεβίτ το δοκίμασε επιτυχώς το 2001 με την πρόσκληση από την Παγκόσμια Τράπεζα του Κεμάλ Ντερβίς.
Τάκης Λαϊνάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr