Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ άσκησε σφοδρή κριτική στην Αθήνα για τις «φρικτές εικόνες από τη Μόρια» και παράλληλα εξύμνησε τη στάση της Αγκυρας στο Προσφυγικό.
Η καγκελάριος κατέστης σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.» Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από την Ελλάδα, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.». Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ (σ.σ. παίρνει αρμοδιότητες από την Ελλάδα).
Πέρασαν στα ψιλά τα παραπάνω στα ελληνικά ΜΜΕ, που στάθηκαν περισσότερο στο γεγονός ότι η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί πως Ελλάδα και Γερμανία βρέθηκαν μία... ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, όμως, όπως είδαμε και παραπάνω έδωσε ξεκάθαρα τον τόνο για τη Σύνοδο Κορυφής. Ουσιαστικά, αποκάλυψε το τι πρόκειται να συμβεί...
Επιτρέψτε μας την πρόβλεψη, αν και δεν θέλουμε να σας χαλάσουμε το... σασπενς: Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν κατάρτιση λίστας με κυρώσεις, για το ενδεχόμενο που ο Ερντογάν ξαναρχίσει τις... τρέλες στην ανατολική Μεσόγειο.
Θα υπάρξει απλώς μία προειδοποίηση. "Αν δεν συνομιλήσετε με την Ελλάδα, θα υποστείτε κυρώσεις", θα πει η ΕΕ στην Τουρκία. Αυτή είναι και η "γραμμή Μέρκελ", την οποία είχαμε περιγράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας.
Και είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ευρώπη έχει πράγματι ανάγκη την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Είναι αναγκασμένη να συνομιλεί με τον Ερντογάν, να υποκύπτει στους εκβιασμούς του και να βρίσκει τρόπους να... ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.
Ένα σχοινί που κρατά διαχειρίσιμο το προσφυγικό και παράλληλα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια της ΕΕ, όταν δείχνει ανήμπορη να υπερασπιστεί κράτη-μέλη της, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος απέναντι στις προκλήσεις.
Το είπε ωραία ο Νίκος Αναστασιάδης ενόψει της Συνόδου Κορυφής: "Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά πρέπει να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου. Αυτοσκοπός είναι να ανταποκρίνονται προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ οι υποχρεώσεις της Τουρκίας".
Αυτή η... χρυσή τομή θα αναζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Με ρητορικές επιπλήξεις στην Τουρκία και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη Ελλάδας και Κύπρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr