Ο Μητσοτάκης επέλεξε σε πρώτη φάση να μην δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις στην κυβέρνηση για να μη χάσει το δρόμο της. Διατήρησε τα ίδια πρόσωπα, απλώς επέλεξε να τους πάρει κάποιες αρμοδιότητες και να τις αναθέσει σε άλλα, πιο φρέσκα πρόσωπα που αναλαμβάνουν... ειδικές αποστολές.
Ο πιο κερδισμένος βέβαια είναι ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή της Επιτροπής για την άντληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Θα κρίνει την πορεία της χώρας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και της ίδιας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χώρα έχει τεράστια ανάγκη για ρευστότητα και μόνο από την Ευρώπη θα καταφέρει να τη βρει σε τέτοια ποσότητα που να μπορεί να ανακουφίσει την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Αστερίσκος: Η συγκεκριμένη επιλογή βέβαια αφαιρεί αρμοδιότητες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, που θα ήθελε να έχει το γενικό πρόσταγμα για το Ταμείο Ανάκαμψης ως "τσάρος" της οικονομίας.
Με ευρωπαϊκό, αλλά και εσωκομματικό πρόσημο είναι οι επιλογές της κας. Ζωής Ράπτη στο υπουργείο Υγείας και του κ. Νικόλα Ταγαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Υγεία και Περιβάλλον αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδιου ανάκαμψης και η Ελλάδα στέλνει ένα ακόμη σήμα πως προετοιμάζεται σωστά για να αντλήσει και να αξιοποιήσει τα χρήματα που της αναλογούν.
Παράλληλα, βέβαια τα δύο αυτά πρόσωπα είναι βουλευτές της ΝΔ και ικανοποιούν το εσωτερικό του κόμματος, που ήταν σαφές ότι ήθελε να δει περισσότερα στελέχη του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο δεύτερος αναβαθμισμένος είναι ο Νίκος Παπαθανάσης, που από υφυπουργός γίνεται αναπληρωτής και αναλαμβάνει να υλοποιήσει μία από τις πιο σημαντικές προεκλογικές μεταρρυθμίσεις που είχε «διαφημίσει» ιδιαίτερα η ΝΔ. Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποτελεί ένα βασικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο κ. Παπαθανάσης αναλαμβάνει να τον φέρει εις πέρας. Το ίδιο φυσικά και οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Αστερίσκος: Η συγκεκριμένη επιλογή βέβαια αφαιρεί ξεκάθαρα αρμοδιότητες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
Ανάλογο ρόλο αναλαμβάνει και ο Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει ουσιαστικά το τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση. Με βάση το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία άλλωστε συμμετέχει ο κ. Τσακλόγλου, καλείται να δώσει σάρκα και οστά στο σύστημα τριών πυλώνων. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας μεταρρύθμισης αναμένεται ασφαλώς να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ακραία νεοφιλελεύθερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο που για την υλοποίησή της ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τον κ. Τσακλόγλου ο οποίος προέρχεται από το χώρο του κέντρου και φυσικά θα δημιουργήσει αναχώματα και στην ενδεχόμενη αντιπολίτευση από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ.
Αστερίσκος: Η συγκεκριμένη επιλογή βέβαια αφαιρεί αρμοδιότητες από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Για τον συγκεκριμένο υπουργό βέβαια το ότι έμεινε στη θέση του αποτελεί επιτυχία.
Ανακεφαλαιώνοντας, οι πέντε κινήσεις Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα στέλνουν σήμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα προετοιμάζεται σωστά για το Ταμείο Ανάκαμψης. Προωθούν δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που σηματοδοτούν και το ιδεολογικό πλαίσιο της κυβέρνησης με συμπράξεις ιδιωτών και δημοσίου.
Σε πολιτικό επίπεδο ικανοποιούν τη ΝΔ εσωκομματικά, ενώ δίνουν συνέχεια στο φλέρτ Μητσοτάκη με την Κεντροαριστερά. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δείχνει πυγμή έναντι προσώπων που έχουν σημαντικό ρόλο στο κόμμα και την κυβέρνηση. Δεν τους... άδειασε, αλλά έδειξε πως κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής και... αξιολόγησης. Μένει να δούμε βέβαια αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και πώς θα εκφραστούν οι... υποβαθμισμένοι.
Ο ανασχηματισμός παραμένει στη διάθεση του Πρωθυπουργού, γεγονός που ενδεχομένως να κάνει τους υπουργούς να προσπαθήσουν περισσότερο για να μη χάσουν τη θέση τους, ενώ τέλος μοιάζει να απομακρύνεται για τα καλά το σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr