Άλλωστε, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι εν ενεργεία κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη δημοτικότητά τους στην περίοδο της καραντίνας. Ακόμα και στην Ιταλία με τους χιλιάδες νεκρούς ο Κόντε έχει ποσοστά δημοτικότητας άνω του 60%. Οι πολίτες "δένονται" με το κράτος που τους φροντίζει, προστατεύει την υγεία τους και παράλληλα τους προσφέρει και μία οικονομική ενίσχυση.
Αυτό το "δέσιμο", όμως, δημιουργεί στο Κράτος μεγαλύτερες "υποχρεώσεις" από αυτές που είχε πριν και τις οποίες φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο να εκπληρώσει. Μία ματιά στην έρευνα της Κάπα Research για το τι σκέφτονται οι Έλληνες πολίτες στην καραντίνα τους, θα πρέπει σίγουρα να προβληματίσει την κυβέρνηση.
Το 800άρι για 45 ημέρες, η αποφασιστικότητα Μητσοτάκη, ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς έκαναν τη δουλειά τους και απορρόφησαν τις αστοχίες του "δεν δεχόμαστε κριτική", του "και να σας δώσουμε 5.000 ευρώ τι θα τα κάνετε" του Άδωνη ή τα αχρείαστα voucher του Βρούτση. Η κοινωνία πιστεύει πλέον περισσότερο στους θεσμούς, αλλά -καλώς ή κακώς- περιμένει πως θα εξακολουθεί να ζει υπό την προστασία τους.
Σε όλους τους δείκτες της έρευνας της Κάπα Research καταγράφεται η αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας του κράτους στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Στην ερώτηση «τι να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;», ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει το 48% των απαντήσεων ενώ το κράτος το 45%. Η άνοδος που σημειώνει το κράτος είναι της τάξης του 8% και αντίστοιχη – στις 9 ποσοστιαίες μονάδες – είναι η πτώση του ιδιωτικού τομέα.
Από τη γενική καθήλωση στη γενική κινητοποίηση, η νέα εποχή που ξεκινά χρειάζεται το δικό της αφήγημα, τους δικούς της ήρωες και φυσικά "καύσιμα". Δηλαδή χρήματα...
Απαραίτητη θεωρούν 7 στους 10 πολίτες την παρέμβαση του κράτους στην αγορά για την προστασία του κοινού συμφέροντος με σημαντική άνοδο 11% σε σύγκριση με τη μέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου. Αντιστρόφως, πτώση 14 μονάδων σημειώνει η άποψη ότι η κρατική παρέμβαση στην αγορά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Στην ίδια κατεύθυνση, περισσότερη παρέμβαση του κράτους ζητά το 55% (με αύξηση 5%) με την αντίθετη άποψη να συγκεντρώνει μόλις 26% και με πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον Οκτώβριο του 2019.
Γιατί η άνοδος της ανεργίας και της φτώχειας επέστρεψε ως ο νούμερο ένα φόβος των Ελλήνων πολιτών σε ποσοστό 80%! (άνοδος 36 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με έρευνα της ίδιας εταιρείας στις 24 Μαρτίου).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr