Γιατί αν ζεις σε σπίτι με δύο δωμάτια μαζί τέσσερα - πέντε ακόμα άτομα, τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο... χαλαρά για γιόγκα και tik tok.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα το ποσοστό των σπιτιών που παρατηρείται... συνωστισμός είναι αρκετά μεγάλο και φυσικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κυμαίνεται συγκεκριμένα στο 29,2%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 17.1%.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Eurostat αφορούν το 2018, αλλά εκτιμάται ότι δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα την τελευταία διετία. Ως σπίτια με συνωστισμό ορίζονται εκείνα που δεν έχουν αρκετά δωμάτια σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων της οικογένειας. Όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αυτά τα σπίτια τα αισθανόμαστε ακόμη μικρότερα σήμερα στην εποχή των κλειστών σχολείων και της τηλεργασίας, όταν για παράδειγμα τα παιδιά δεν έχουν άλλο χώρο να παίξουν παρά εκείνον στον οποίο οι γονείς τους εργάζονται.
Την αρνητική πρωτιά έχει η Ρουμανία, όπου σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (46,3%) ζούσε σε σπίτι με συνωστισμό το 2018. Πολύ κοντά το ποσοστό και στη Λετονία (43,4%), ενώ ακολουθούν Βουλγαρία (41,6%), Κροατία (39,3%) και Πολωνία (39,2%). Στον αντίποδα το ποσοστό είναι μόλις 2,5% στην Κύπρο, 2,7% στην Ιρλανδία, 3,4% στη Μάλτα και 4,1% στην Ολλανδία. Εκεί υπάρχει άπλα...
Δυστυχώς, βέβαια σε όλες τις χώρες οι πιο μεγάλοι χώροι ανήκουν σε άτομα μεγάλης ηλικίας, γεγονός που ασφαλώς συνδέεεται με μία σίγουρα δύσκολα διαχειρίσιμη μοναξιά αυτές τις δύσκολες ημέρες, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Το ζήτημα για την Ελλάδα ασφαλώς συνδέεται με την οικονομική κρίση, αλλά και με τα ενοίκια που ακρίβυναν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς μπήκε στη ζωή μας η βραχυχρόνια μίσθωση.
Ιδιαίτερα στην Αθήνα και στις πέριξ του κέντρου περιοχές τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα "τσουχτερά" και οι επιλογές λίγες.
Ενδεικτική είναι μία άλλη έρευνα που συμπτωματικά ήρθε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα. Η έρευνα δείχνει πως ο αριθμός διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020.
Ξεκάθαρα αυτό συνδέεται με την μηδενική πια ζήτηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης με την οποία είχαν "βολευτεί" πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων. Σπεύδουν λοιπόν να νοικιάσουν με τον "παραδοσιακό" τρόπο τα διαμερίσματά τους, για να περιορίσουν τη ζημιά. Μέχρι φυσικά να επανέλθουμε στην "κανονικότητα" και να έχει ξανά το Παγκράτι τιμές... Παρισίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr