Αν και η πλειοψηφία των ηγετών του κόσμου δηλώνουν πως έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους στα SOS που εκπέμπει ο πλανήτης, το αποτέλεσμα μίας ακόμη διάσκεψης ήταν απογοητευτικό.
Η διάσκεψη πήρε παράταση δύο ημερών, με στόχο να παράγει αποτελέσματα και ήταν πιο μακροσκελής από κάθε άλλη τα τελευταία 25 χρόνια. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, δεν κατέστη εφικτό να ξεπεραστούν οι ενστάσεις από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, που είναι οι πλέον αντιδραστικές χώρες σε ό,τι αφορά το κλίμα. Η Διάσκεψη της Μαδρίτης ολοκληρώθηκε λοιπόν χωρίς συμφωνία και με την… ελπίδα πως το 2020 θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Στο κείμενο που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της Διάσκεψης υπογραμμίζεται απλώς η «υπενθύμιση» σε 200 περίπου χώρες για τη δέσμευσή τους να επανεξετάσουν το 2020 και, εφόσον έχουν δυνατότητα, να αναλάβουν πιο «τολμηρές» δράσεις στο πεδίο της προστασίας του κλίματος.
Όπως επισημαίνουν κορυφαία διεθνή ΜΜΕ πρόκειται για ένα ξεκάθαρο… fail του ΟΗΕ και των ηγετών του πλανήτη να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες για φλέγοντα ζητήματα.
Προβλήματα κρύφτηκαν κάτω από το χαλί και παρά την κρισιμότητα της κατάστασης δόθηκε αναβολή στην κρίσιμη συζήτηση σχετικά με τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Αυτή θα γίνει στη Γλασκώβη το 2020.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης δεν αποτυπώθηκαν οι απεγνωσμένες εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και πολλών συμμετεχουσών χωρών για πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του μετά το πέρας της Διάσκεψης. Σε tweet του ανέφερε πως είναι δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το 2020 θα είναι μία καλύτερη χρονιά…
Στο μεταξύ, η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται κατά τουλάχιστον έναν βαθμό κάθε χρόνο, κάτι που πριν από μερικά χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν απίθανο να συμβεί.
Τέλος, σημειώστε πως μελέτη 96 επιστημόνων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην επιθεώρηση Nature και βασίστηκε σε 26 διαφορετικές έρευνες από το 1992 έως το 2018, με χρήση έντεκα δορυφόρων, έδειξε ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ρυθμούς επτά φορές ταχύτερους από αυτούς με τους οποίους έλιωναν τη δεκαετία του 1990.
Βρισκόμαστε, δηλαδή, στο χειρότερο από τα τρία σενάρια που είχε προβλέψει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Κατά τα λοιπά το πρόβλημά μας είναι αν η Γκρέτα είναι «πράκτορας» του Σόρος…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr