Το επεισόδιο του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΕΚΤ δεν περιορίστηκε, άλλωστε στους πλειστηριασμούς που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Οι πλειστηριασμοί και οι αξιώσεις Ντράγκι ήταν ασφαλώς η αφορμή για την αντίδραση Τσακαλώτου, όχι όμως και η αιτία…
Η αλήθεια είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως οι δανειστές και ιδιαίτερα η ΕΚΤ, παρατραβάνε το σχοινί των πλειστηριασμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στην αντίπερα όχθη και περιμένει κάποια αναγνώριση σε αυτό.
Όπως λένε από το ΥΠΟΙΚ οι «προηγούμενοι» δεν έκαναν τίποτα, ενώ η παρούσα κυβέρνηση με μεγάλο πολιτικό κόστος προχωρά σε πλειστηριασμούς και οι θεσμοί, αντί να μην… σκαλίζουν το θέμα, ζητούν διαρκώς περισσότερα.
Έτσι λοιπόν, όταν ο Ντράγκι είπε ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι πλειστηριασμοί και μάλιστα σε περιοχή μεγαλύτερης γεωγραφικής έκτασης απ' αυτή όπου γίνονται σήμερα, ο Τσακαλώτος αντέδρασε με ειρωνεία.
Να μου πεις ακριβώς πόσους πλειστηριασμούς θέλεις και πόσα λεφτά θέλεις να βγαίνουν κάθε μέρα, εξερράγη κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι σημαντικό, όμως, να επισημάνουμε πως είχε προηγηθεί αναφορά του Μάριο Ντράγκι και στην πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο κ. Ντράγκι φέρεται να ανέφερε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα τις επόμενες ημέρες αντί να υποχωρήσει κινήθηκε ανοδικά...
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε μάλιστα και για «ευπάθεια» των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Και επί της ουσίας τάχθηκε κατά της «καθαρής» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, θεωρώντας πιο “safe” την επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής.
Και κάπου εκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είδε το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα στο σώμα του Μάριο Ντράγκι και… πήρε ανάποδες.
Η κόντρα της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αυτό… βγαίνει προς τα έξω. Έφτασε λοιπόν και μέχρι το Eurogroup, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να θεωρούν ότι ο Στουρνάρας έχει επηρεάσει τις θέσεις του Ντράγκι.
Ασφαλώς, από την ΤτΕ απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς και επισημαίνουν πως στήριξαν την έκδοση 7ετούς ομολόγου με κάθε τρόπο. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζει και η στάση Στουρνάρα σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ή μη της πιστοληπτικής γραμμής. Και το μπρα ντε φερ συνεχίζεται…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr