Όλες οι αναλύσεις που ακολουθούν την παραδοσιακή αναλυτική μέθοδο για αποτιμήσεις αξιών είναι αβάσιμες διότι το bitcoin δεν έχει αυτό που ονομάζουμε fundamentals. Το bitcoin (και τα άλλα κρυπτονομίσματα) φτιάχτηκαν με την ελπίδα να γίνουν νομίσματα, δηλαδή μέσα συναλλαγών και αποθήκευσης πλούτου. Το κατάφεραν. Μπορείς να αποθηκεύσεις πλούτο σε αυτά, μπορείς και να κάνεις συναλλαγές. Έχουν και υποδιαιρέσεις. Άρα πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηρισθούν ως χρήμα. Έχουν όμως ατέλειες. Για παράδειγμα η μεγάλη διακύμανση των τιμών στο bitcoin είναι αποθαρρυντική για συναλλαγές. Μπορεί με 10 bitcoins σήμερα να αγοράζεις ένα σπίτι αξίας 400-500 χιλιάδων Ευρώ. Όμως ενδέχεται αύριο να πέσει το νόμισμα στα μισά ή στο ένα τέταρτο ή στο μηδέν, συνεπώς είναι λίγο επικίνδυνο για τον πωλητή να δεχτεί αυτή τη συναλλαγή. Και το ανάποδο, δηλαδή να ανέβει το bitcoin είναι “δυσάρεστο” αλλά για τον αγοραστή αυτή τη φορά. Δίνει σήμερα 10 bitcoins για το σπίτι και αύριο θα μπορούσε να το αγοράσει με τα μισά ή με ένα μόνο bitcoin, οπότε θα “τρελαινόταν” από την απόφαση του.
Πέραν αυτού, τα κρυπτονομίσματα δεν εποπτεύονται από τις κεντρικές τράπεζες, ούτε οι πλατφόρμες συναλλαγών από τα χρηματιστήρια. Εκεί το ρίσκο αυξάνεται. Η πλατφόρμα στην οποία αγοράζεις σήμερα bitcoin μπορεί αύριο να μην υπάρχει. Το ίδιο και ο λογαριασμός σου αφού η ανωνυμία στις συναλλαγές δεν σου επιτρέπει να διεκδικήσει τα bitcoins σου αν χαθούν.
Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.
Αν τα ξεπεράσουμε επανερχόμαστε στο θέμα της ανάλυσης/πρόβλεψης. Δεν μπορείς να κάνεις ανάλυση ούτε πρόβλεψη διότι η αξία του bitcoin δεν αντιπροσωπεύει τίποτα άλλο εκτός της ελπίδας όσων το αγοράζουν οτι θα βρεθεί στο μέλλον κάποιος άλλος να του το πουλήσουν ακριβότερα. Καμμία άλλη αξία δεν ενσωματώνει το bitcoin πέραν αυτής της ελπίδας.
Έχει όμως κάποια χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να συνυπολογίσει σε μια “ψευτοανάλυση”.
Καταρχήν τη σπανιότητα. Σε αντίθεση με τα κανονικά νομίσματα, Δολλάριο και Ευρώ ας πούμε, δεν τυπώνονται αφειδώς νέα bitcoins. Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν Ευρώ και Δολλάρια αυτή την εποχή, λες και δεν υπάρχει αύριο. Αυτό είναι πλεονέκτημα για το bitcoin.
Πολλοί λίγοι έχουν bitcoin και εκατοντάδες εκατομμύρια μικροεπενδυτές δεν έχουν και ενδέχεται να θελήσουν να “ανέβουν στο τρένο”. Το ίδιο ισχύει για τους θεσμικούς επενδυτές, τα μεγάλα funds που δηλώνουν επισήμως οτι θα αγοράσουν bitcoins. Όπως έκανε και ο κύριος Τέσλα, Έλον Μάσκ που από μόνος του ανέβασε τρελά την τιμή.
Η τεχνολογία blockchain στην οποία στηρίζεται το bitcoin είναι πράγματι ιστορικός νεωτερισμός και επεκτείνεται παντού σε κάθε είδος συναλλαγών.
Οι κεντρικές τράπεζες σκέπτονται να βγάλουν δικά τους κρυπτονομίσματα και αυτό δείχνει ότι το μέλλον ανήκει σε αυτή τη μορφή χρήματος. Μέχρι να βγάλουν τα δικά τους το bitcoin θα παίζει σε άδειο γήπεδο.
Οι διεθνείς οργανισμοί και οι κεντρικές τράπεζες αλλά και οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να “ρυθμίσουν” την αγορά κρυπτονομισμάτων. Όταν αυτό συμβεί όλες αυτές οι συναλλαγές θα γίνουν ασφαλείς.
Το bitcoin λοιπόν έχει χαρακτηριστικά χρήματος, έχει χαρακτηριστικά επενδυτικού προιόντος, αλλά είναι οτι πιο επικίνδυνο υπάρχει στο χώρο των επενδύσεων.
Πρέπει κανείς να επενδύσει σε αυτό;
Αν δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ανέλυσε την αγορά και κατέληξε σε συμπέρασμα και αν δεν τον πειράζει να ξυπνήσει ένα πρωί και να έχει χάσει τα λεφτά του, μπορεί να επενδύσει. Πρέπει επίσης να σκεφτεί το ποσό το οποίο θα επενδύσει που πρέπει να είναι ένα ποσό που να μη τον πειράζει να το χάσει. Γιατί δεν αποκλείεται καθόλου.
Από την άλλη μεριά είναι παράδοξο κάποιος που ασχολείται με τις επενδύσεις και τις αγορές να μην τοποθετήσει έστω και ένα ασήμαντο ποσό στο bitcoin. Θα είναι πολύ παλαιού τύπου επενδυτής, δεν θα είναι μοντέρνος.
Τέλος πρέπει αυτός ο παλαιού τύπου επενδυτής να σκεφτεί ότι σήμερα οι καταθέσεις έχουν αρνητικό επιτόκιο, τα ομόλογα μηδενικό ή και αρνητικό, οι μετοχές είναι φούσκες σε αιώνιο ιστορικό υψηλό και η ρευστότητα χρήματος είναι απεριόριστη και αυξάνεται ακόμη περισσότερο με το διαρκές τύπωμα. Άρα το ρίσκο είναι στο μάξιμουμ για όλες τις επενδύσεις. Απλώς το bitcoin προσφέρει περισσότερο “όνειρο”. Το να επενδύσει λοιπόν κάποιος ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου του σε κρυπτονομίσματα, είναι λογικό αυτή τη στιγμή αρκεί να γνωρίζει οτι μπορεί να χάσει τα λεφτά του και να ελπίζει για μια εξαιρετικά υψηλότερη από τις άλλες επενδύσεις απόδοση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr