Πλέον το φάσμα του χωρίς τακτικές διευθετήσεις Brexit είναι ορατό με την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου να είναι κομβική. Στο φόντο αυτό κι εν όψει της έναρξης τα τουριστικής σεζόν αλλά και της στενής σχέσης μεταξύ Ελλάδος –Ηνωμένου Βασιλείου το όλο θέμα παίρνει ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις για τη χώρα. Άλλωστε ο δεσμός με τη Μεγάλη Βρετανία, την άλλοτε μεγάλη ναυτική δύναμη αλλά και σημαντικά υπολογίσιμη σήμερα, δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία.
Η ιστορία έχει φέρει Ελλάδα και Η.Β. πολύ κοντά από την έναρξη του βίου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με την καταλυτική παρουσία στη διεθνή σκηνή των αρχών 19ο αιώνα του υπ. Εξωτερικών και Πρωθυπουργού Τζ. Κάνιγκ. Και βέβαια τη δομική σχέση του Λόυδ Τζορτζ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο που συνετέλεσε την ολοκλήρωση της Μεγάλης Ιδέας. Όμως και στη σημερινή εποχή η σχέση σε πολιτικό επίπεδο είναι άκρως σημαντική λόγω της έντονης παρουσίας της Βρετανίας στην Αν. Μεσόγειο λόγω κυρίως των βάσεων στην Κύπρο.
Οι πληγές
Βέβαια δε λείπουν και οι πληγές κύρια από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου όπου η τότε βρετανική κυριαρχία είχε οδηγήσει σε βασανιστήρια και στην αγχόνη παιδιά και εφήβους. Ο λόγος για τους ήρωες των «φυλακισμένων μνημάτων» όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, οι Καραολής, Δημητρίου, Πατάτσος, Ζάκος, Μιχαήλ, Κουτσόφτας, Μαυρομμάτης, Παναγίδης, Παλληκαρίδης αλλά και οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Α’, οι Δράκος, Αὐξεντίου, Λένας, Μάτση που εκτελέστηκαν εκεί στις φυλακές της Λευκωσίας.
Επίσης δεν ξεχνά κανείς την από τη Βρετανία επιβολή του Γεωργίου του Β΄ μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, που ήδη από την παρουσία του στη χώρα τη δεκαετία του 1930 ήταν παράγων αστάθειας και διχασμού. Αυτά είναι οι «ακίδες» στη διμερή μας σχέση που άφησαν μεγάλες πληγές λόγω Εμφυλίου και Κυπριακού χωρίς όλα βέβαια να μπορούν να αποδοθούν στους Βρετανούς.
Τα γεωπολιτικά δεδομένα
Ωστόσο το σήμερα φέρνει τις δυο χώρες να είναι πολύ κοντά με ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μια απουσία της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποδυναμώσει την αμυντική, ναυτική και σημαντική για μας Μεσογειακή διάσταση της Ευρώπης. Ειδικά σε μια περίοδο με τις εξορύξεις και τα ενεργειακά να είναι σημεία αναφοράς για την εθνική μας εξωτερική πολιτική. Επιπλέον ιδιαίτερης σημασίας είναι το πώς θα διαμορφωθεί η ισορροπία του Λονδίνου με την Άγκυρα, αν και όπως φαίνεται το πρώτο θα ακολουθήσει την Ουάσιγκτον στη διαμόρφωση ισορροπιών.
Η οικονομία
Από εκεί και πέρα η οικονομία είναι η άλλη διάσταση που θα πρέπει να δει η Ελλάδα ώστε να αποτρέψει προβλήματα, πρακτικής υφής, από τα αεροδρόμια, τις εξαγωγές ή την παρουσία εργαζομένων. Άλλωστε μόνο το 2018, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 4.200.000 περίπου έναντι 13.500.000 περίπου επιβατών τρίτων χωρών. Επίσης στα 5,4 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2017- 2018 σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα τον Ιούνιο 2016 -2017.
Εξαγωγές
Η αξία των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ και η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,3 δισ. ευρώ. Το 41,5% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα αφορούσαν αγαθά και το 58,5% υπηρεσίες το 2018.
Στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2017 - 2018 οι εισαγωγές Ηνωμένου Βασιλείου από την Ελλάδα αντιπροσώπευαν σε ποσοστό 21,2 % αγαθά και το υπόλοιπο 78,8% υπηρεσίες και η συνολική του αξία διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο (Γρ. ΟΕΥ) φαρμακευτικά προϊόντα, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (κυρίως καλώδια και τηλεφωνικές συσκευές) και τα μη σιδηρούχα μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός), αντιπροσωπεύουν την τρέχουσα δεκαετία ποσοστά 13%, 13% και 12% αντιστοίχως του συνόλου των εξαγωγών, ενώ εσχάτως δυναμικοί είναι κλάδοι των τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά.
Ασφάλιση και φοιτητές
Επίσης, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) ανέρχεται στον αριθμό των 105.498. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του HESA (Higher Education Statistics Agency), κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, φοιτούσαν στα βρετανικά Πανεπιστήμια 10.045 Έλληνες φοιτητές. Για όλα τούτα είναι κατανοητό ότι το Brexit είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα με προβολές σε κάθε φάση της καθημερινής ζωής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr