Ολοι αυτοί που μιλούν ακατάπαυστα, μιλούν για λύσεις-εξπρές και υποστηρίζουν ότι μ' ένα μαγικό ραβδί η χώρα θα ξαναγυρίσει στα προ κρίσης και μνημόνια επίπεδα το 2008. Πραγματικά είμαι πολύ περίεργος να ήξερα πόσοι απ όσους κατέχουν την μόνη και πραγματική αλήθεια έχουν εργασθεί στη ζωή τους, έχουν νοιώσει την αγωνία να ολοκληρώνεται ο μήνας και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα. Ή και να έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή τους που να ξεπερνά τους 3 και 4 μήνες γιατί εκεί είναι πλέον ο μέσος όρος στην αγορά, αφού σε πολλές επιχειρήσεις καταβάλλεται έναντι ο μισθός.
Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους <παράγοντες της αγοράς> ή γεννήθηκαν από πλούσιους γονείς και αυτό δεν είναι κακό αλοίμονο, ή είχαν πάντα στην επαγγελματική τους πορεία, πλούσιους χορηγούς μέσα από pay roll και αργομισθίες.
Δυστυχώς τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις ματώνουν και το 2018 και προσπαθούν να σταθούν όρθιες αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα χρόνια της κρίσης τις έχουν αλυσοδέσει απέναντι στις τράπεζες και στερούνται ρευστότητας.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα οποία στο 9μηνο του 2018 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 378 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 324 επιχειρήσεις.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εννεάμηνου του 2018 είναι βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα εντούτοις η αιμορραγία, στην ήδη συρρικνωμένη αγορά, εξακολουθεί να υφίσταται δημιουργώντας προβληματισμό και ανασφάλεια στον επιχειρηματικό κόσμο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου της χρονιάς που διανύουμε, κατά μέσο όρο 1,3 επιχειρήσεις αποχαιρετούσαν, καθημερινά, την ενεργό δράση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2018, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε και έκλεισαν 450, ήταν μειωμένες, κατά 16%. Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων γενναίων που αποφάσισαν να επιχειρήσουν ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017 –πέρυσι έκαναν έναρξη 274- κατά 18,2%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (215 επί συνόλου 324 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 272 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 329.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr