Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει ήδη αποδώσει τις πολιτικές ευθύνες και αυτό το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Σ΄ αυτές φαίνεται καθαρά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ευθύνεται η κυβέρνηση και ειδικότερα, ως βασικό υπεύθυνο τον κ. Θ. Ρουσσόπουλο. Δεν έχει σημασία αν έχουν δίκιο ή όχι -και μάλλον έχουν-, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη εντύπωση. Αλλωστε, ακόμη και κατά τη συζήτηση στη Βουλή το κεντρικό πρόσωπο, καλώς ή κακώς , ήταν ο κ. Θ. Ρουσσόπουλος, ο οποίος με την επιθετική ομιλία του προσωπικά εναντίον του κ. Γ. Παπανδρέου, ενίσχυσε αυτή την αντίληψη. Μία ομιλία που ενόχλησε πολλούς νεοδημοκράτες βουλευτές και άλλους τόσους υπουργούς και έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καρατζαφέρη να κάνει «παιχνίδι» και να έχει απήχηση στα έδρανα των κυβερνητικών.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που πρέπει να επισημανθεί επίσης είναι η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση. Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι ο κ. Καραμανλής προτίμησε να δει το ματς του Παναθηναϊκού, παρά να πάει στη Βουλή, αλλά υποτίθεται ότι αυτό είχε ρυθμιστεί, καθώς η ομιλία του είχε αρχικά οριστεί για τις 11:30 μ. μ . Στην πραγματικότητα δεν πήγε στη Βουλή, κατόπιν συμβουλής του κ. Σιούφα για να μην εκτεθεί. Γιατί αν ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν στη Βουλή θα έπρεπε αναγκαστικά να στηρίξει για άλλη μία φορά τον κ. Ρουσσόπουλο, που σημαίνει ότι θα ταυτιζόταν και πάλι μαζί του. Αρα, πολιτικό κόστος Τώρα όλοι αναμένουν την παραίτηση πλέον του υπουργού Επικρατείας ακούγεται ότι την έχει ήδη υποβάλει-, ο οποίος δεν συμμετείχε στο ταξίδι στο Λονδίνο και δεν περιλαμβάνεται στην αποστολή αύριο στο Κατάρ. Αλλωστε έχει παρατηρηθεί ότι μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρουσσόπουλος δεν βρίσκεται στο ίδιο κάδρο με τον πρωθυπουργό στις διάφορες εκδηλώσεις.
Κατά τα άλλα, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και τόσο καλό στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν είχε οργανωθεί καλά ώστε να αντιμετωπίσει την τριπλή ουσιαστικά επίθεση που υπέστη από ΝέαΔημοκρατία, ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και ΚΚΕ που όλοι μαζί, αλλά για διαφορετικούς λόγους προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ γιατί οι κ.κ. Φωτιάδης και Δρύς έβαλαν υπογραφή για να εκχωρηθεί η λίμνη Βιστωνίδα. Και ναι μεν έγινε αυτό, αλλά στη συνέχεια ο κ. Φωτιάδης ανέπεμψε την υπόθεση ώστε να κριθεί στα δικαστήρια πάλι, οπότε και άρχισε η μεθόδευση που οδήγησε στις απίστευτες ανταλλαγές κτημάτων και γης. Αυτές οι ανταλλαγές είναι το σκάνδαλο και το ΠΑΣΟΚπαρασύρθηκε σε συζήτηση για το πότε ξεκίνησε η ιστορία. Λάθος του και λάθος αρκετών ομιλητών του από τους οποίους ξεχώρισε ο κ. Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης.
Όσο για τη λεγόμενη προανακριτική επιτροπή που στην πραγματικότητα είναι ειδική επιτροπή για να κάνει προκαταρτική έρευνα και να υποβάλει πόρισμα στην ολομέλεια της Βουλής, αυτή δε θα γίνει. Η κυβέρνηση προτίμησε να τορπιλίσει τη σύστασή της αποφασίζοντας να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία, παρά να διακινδυνεύσει διαρροές «ανταρτών». Την απόφαση ανακοίνωσε ο κ. Παυλόπουλος και όχι ο κ. Ρουσσόπουλος, γεγονός που προστίθεται στις ενδείξεις ότι ο Υπουργός Επικρατείας «μας τελείωσε». Αρα η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να γίνει «μπλα μπλα» στην εξεταστική επιτροπή και η υπόθεση Βατοπεδίου να παραγραφεί.
Αγγελος Στάγκος
astagkos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr