Αυτή τη φορά η κυβέρνηση την έπαθε γιατί το παράκανε με την επιμονή της να χρησιμοποιεί σαν βραχίονα και ταυτόχρονα δεκανίκι της εξουσίας της την δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι έπεσε θύμα της διαμάχης που υπάρχει στους κόλπους των εισαγγελικών αρχών μεταξύ μελών της Ενωσης Εισαγγελέων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά. Αν σ΄ αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκηςαποδείχθηκε ανεπαρκής στον ρόλο του πολιτικού προϊσταμένου και ελεγκτή των δικαστικών, τότε γίνεται αντιληπτό το πώς και το γιατί χάθηκε η μπάλα. Αφήστε που ο κ. Σανιδάς στην υπόθεση του Βατοπεδίου παίζει πιθανότατα δικό του παιχνίδι, εν όψει και της συνταξιοδότησής του τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ετσι λοιπόν, η κάπως έτσι, οι δύο εισαγγελείς , ο κ. Κολιούσης και η κα Σταματοπούλου, στους οποίους είχε ανατεθεί η διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, τσίνησαν άσχημα όταν ο κ. Σανιδάς ζήτησε να τον ενημερώσουν για την πορεία της έρευνάς τους για να ξέρει τι του γίνεται. Του είπαν ευθέως ότι κανένας νόμος δεν τους υποχρεώνει να τον ενημερώνουν για κάθε βήμα που κάνουν και απήλθαν. Τότε, ή εκείνος, η ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούσος, που έχει διοριστεί στη θέση του από την κυβέρνηση πρόσφατα, επιχείρησαν να καπελώσουν τους δύο εισαγγελείς με ένα τρίτο εισαγγελέα, που θα έπαιζε ρόλο εργοδηγού. Οι δύο όμως δεν ανέχθηκαν το καπέλωμα και τα βρόντηξαν, παραιτούμενοι και από το δικαστικό σώμα, με μία επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι βρήκαν στοιχεία εμπλοκής υφυπουργών και η υπόθεση θα πρέπει να ανατεθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Επί της ουσίας, ο κ. Κολιούσης και η Κα Σωτηροπούλου δεν βρήκαν στοιχεία εμπλοκής στο σκάνδαλο απλών υφυπουργών, αλλά ολόκληρων υπουργών. Αναγκάστηκαν να γράψουν για υφυπουργούς μόνο στην επιστολή τους , κατόπιν αφόρητων πιέσεων και για να μην φορτωθούν οι ίδιοι μία κυβερνητική κρίση. Από τη δική του την πλευρά όμως, ο κ. Σανιδάς ερμηνεύει διαφορετικά το Σύνταγμα. Κατά αυτόν, η παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή, λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, προϋποθέτει την ύπαρξη σαφών επιβαρυντικών στοιχείων και όχι απλές αναφορές και ενδείξεις. Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι θέλει πρώτα να δέσει καλά την υπόθεση, για να μη ξεφύγουν τουλάχιστον ο Εφραίμ και ο Αρσένιος, γιατί φοβάται ότι στη Βουλή, με τις κομματικές αντεγκλήσεις, δεν θα βγει άκρη. Και δεν αποκλείεται να έχει δίκιο.
Η απρόσμενη εξέλιξη αιφνιδίασε πλήρως τον κ. Καραμανλή. Βρέθηκε μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο και το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να κάνει άλλη μία ανοιχτή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει να παραπεμφθεί πλέον η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στη Βουλή, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στον κ. Χατζηγάκη να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων. Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε σε νέα άτακτη υποχώρηση, αλλά και πάλι με καθυστέρηση, όπως με την περίπτωση της παραίτησης του κ. Βουλγαράκη. Αυτά πολιτικά, γιατί δικαστικά υπάρχει κομφούζιο για τη διαδικαστικήσυνέχεια της ιστορίας. Αν όμως η υπόθεση ανατεθεί στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής στερείται και του πλεονεκτήματος να κηρύξει εκλογές στο διάστημα που θα διερευνάται η υπόθεση.
Οσο για τον Εφραίμ, είναι σαφές ότι αισθάνεται ότι τα πράγματα σκουραίνουν για τον ίδιο όλο και περισσότερο και γιαυτό έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία «διαβεβαιώνει» έμμεσα ότι θα πάρει πολλούς «παραπλανηθέντες» μαζί του. Ωστόσο, τα πράγματα σκουραίνουν επίσης και για την Κα Βουλγαράκη-Πελέκη , και βεβαίως και για τον κ. Ρουσσόπουλο, ό οποίος τώρα τονίζει ότι δεν είναι «κολλημένος με την καρέκλα του».
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr