Με λίγα λόγια, τον βοηθάει προς το παρόν να δίνει ουσία στο ανόητο σύνθημα του φερέλπιδος Στυλιανίδη «Καραμανλής ή χάος», ανεβάζοντας τον πρωθυπουργό και αρχηγό του στο επίπεδο του Λουδοβίκου του 14ου, που είπε το ιστορικό «μετά από μένα, το χάος»... Φυσικά, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζήσουμε μεγαλύτερο χάος από το σημερινό, αν και όταν φύγει αυτή η κυβέρνηση.
Η διεθνής κρίση πέρασε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη τη στιγμή που ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να ξελασπώσει, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη γιαυτόν δραστηριότητα, προκειμένου να πείσει το νοήμον κοινό ότι είναι παρών και κυβερνάει. Αποδείχθηκε ακόμη πιο τυχερός γιατί μία ξεκάρφωτη παρόλα που πέταξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, περί «πολιτικής» εγγύησης, όπως αναγκάστηκε να εξηγήσει στη συνέχεια, των καταθέσεων από το κράτος έπιασε τελικά τόπο. Και έπιασε τόπο γιατί η καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ , που έχει μπροστά της εκλογές, ανακάλυψε με έκπληξη και μαζί της και η υπόλοιπη Ευρώπη, ότι είχε μεγάλο πρόβλημα με μία γερμανική στεγαστική τράπεζα, την Hypro Real Estate.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και πανικό, οπότε το παράδειγμα Αλογοσκούφη το ακολούθησαν πολλές χώρες, ενώ στην αρχή είχε επικρατήσει δυσαρέσκεια. Ακόμη περισσότερο, ήλθε το Ecofin χθες προσφέρει και αυτό οξυγόνο στην Αθήνα. Κάτω από τον φόβο ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες τράπεζες που κρύβουν σκελετούς, οι υπουργοί Οικονομίας αποφάσισαν α) να ανεβάσουν το κατώτατο όριο εγγύησης των καταθέσεων, ανά λογαριασμό, ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα στις 50.000 ευρώ, β) να στηρίξει η κάθε χώρα την όποια μεγάλη τράπεζα πάνω στην οποία βασίζεταιτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν κινδυνεύσει να καταρρεύσει, γ) να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός και επικοινωνία μεταξύ των χωρών-μελών και με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Αυτά όλα ήταν σωστά μέτρα που έπρεπε να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να δείξει ότι δεν ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», αλλά ήταν και βούτυρο στο ψωμί της ελληνικής κυβέρνησης. Αμέσως ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι θα περάσει από τη Βουλή τροπολογία που θα εγγυάται όχι 50, αλλά 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό, ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα για τους επόμενους 12 μήνες και ταυτόχρονα εγγυήθηκε, «πολιτικά» πάλι, όλες τις καταθέσεις που υπάρχουν σε ελληνικές τράπεζες. Αν πάλι γίνει κανένα μεγάλο κακό-μάλλον απίθανο- ποιος θα θυμάται μέσα στον πανικό τι είπε η κυβέρνηση για τις καταθέσεις, εφόσον δεν είναι γραμμένο σε νόμο.
Είναι σαφές λοιπόν ότι στη σημερινή συγκυρία, η κυβέρνηση δείχνει να χειρίζεται έξυπνα τη διεθνή κρίση. Δεν μπορούμε να πούμε αν την χειρίζεται και αποτελεσματικά, αφού η κρίση δεν έχει φτάσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και μάλλον δεν πρόκειται να το απειλήσει άμεσα. Επομένως ό κ. Καραμανλής έχει τώρα χρόνο και χώρο για να κάνει κινήσεις. Ηδη φροντίζει να μην παρουσιάζεται στα κανάλια έχοντας στο πλάϊ του τον κ. Ρουσσόπουλο. Από την άλλη πλευρά όμως, η διεθνής κρίση, που σήμερα προσφέρει δικαιολογίες για την αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία και την καλύπτει από την επιτήρηση της Κομισιόν (αφού το έλλειμμα το 2007 έφτασε το 3,4% του ΑΕΠ), θα έχει οπωσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία της χώρας. Και τότε δεν θα είναι εύκολο για τον κ. Καραμανλή να βρει τις απαιτούμενες ανάσες.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr