Με την έννοια ότι είναι ακριβοθώρητο φαινόμενο μία κυβέρνηση να βγαίνει ενισχυμένη (περί το 1% ανέβασε το ποσοστό της η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη συγκριτικά με το 2019) ύστερα από 4 χρόνια άσκησης εξουσίας και αντίθετα, ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να συντρίβεται, χάνοντας μεγαλύτερο από το ένα τρίτο της δύναμής του (από ποσοστό κοντά στο 32% έπεσε στο 20,1%) στο ίδιο διάστημα. Περιττό, να επισημάνω ότι οι δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου έπεσαν εντελώς έξω, αφού κατά μέσο όρο πρόβλεπαν νίκη της Ν.Δ. με 6,1 ποσοστιαίες μονάδες επί του Σύριζα και τελικά οι κάλπες έβγαλαν διαφορά 20,7 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των δύο κομμάτων, δηλαδή υπερτριπλάσια. Αν αυτή δεν είναι αποτυχία των δημοσκόπων, είτε γιατί δεν ανίχνευσαν με στοιχειώδη ακρίβεια τις προθέσεις των ψηφοφόρων, είτε γιατί τα δείγματά τους δεν ήταν αντιπροσωπευτικά, είτε τέλος, γιατί «πείραζαν» τα ευρήματά τους ώστε να μην γίνονται στόχος επιθέσεων από τον Σύριζα ευθέως και βεβαίως στο δηλητηριώδες διαδίκτυο, τότε ποια είναι;
Τα εκλογικά αποτελέσματα οδηγούν σε πολλά συμπεράσματα, που στο σύνολό τους μπορούν να χαρακτηρισθούν «απροσδόκητα», αν λάβουμε υπόψη την εικόνα που κυριαρχούσε στον δημόσιο πολιτικό χώρο όλο το διάστημα και μέχρι την τελευταία μέρα πριν από τις εκλογές. Χάρις στην συνεχή προσπάθεια του Σύριζα να αλλοιώνει την πραγματικότητα, προωθώντας ένα ανύπαρκτο «παράλληλο σύμπαν» με ακατάσχετη καταγγελτική ρητορική, χάρις στην κυριαρχία εγκάθετων και «βλαμμένων» στο διαδίκτυο και χάρις στα μήντια που πρόβαλλαν αμάσητα όλα αυτά και έδειχναν προφανή να ψάξουν κάτω από την ψευδαίσθηση. Τούτων λοιπόν λεχθέντων:
Η Νέα Δημοκρατία
1.Ο θρίαμβος του Μητσοτάκη και της Ν.Δ. σημαίνει κατ΄ αρχήν πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού σε όλο το πολιτικό πεδίο, μέσα και έξω από το κόμμα του. Σημαίνει επίσης ότι το μήνυμα των πολιτών είναι να προχωρήσει στο κυνήγι της αυτοδυναμίας, όπως ήταν από την πρώτη στιγμή η εκπεφρασμένη πρόθεσή του. Άρα ακατανόητη η επιμονή διαφόρων δημοσιογράφων στα τηλεοπτικά πάνελ να θέτουν θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικούς και κυρίως σε Πασόκους που συμμετείχαν σε αυτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών με απλή αναλογική (η απόκτηση αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. έφτασε στο «τσακ» στις χθεσινές εκλογές αφού πήρε 146 έδρες) βεβαιώνουν ότι η αυτοδυναμία θα είναι εύκολη υπόθεση στις επόμενες που θα γίνουν με ενισχυμένη. Ο κίνδυνος τώρα και μετά είναι η ενδεχόμενη αλαζονική συμπεριφορά από πλευράς κυβερνώντων μετά από τόσο ευρεία νίκη, καθώς ουσιαστικά δεν θα αντιμετωπίζουν ουσιαστική αντιπολίτευση. Είναι απίθανο να προκύψει στιβαρό κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές.
Ο Σύριζα
2.Ο Σύριζα δεν ηττήθηκε, υπέστη καταστροφή σε αυτές τις εκλογές και απέδειξε περίτρανα ότι δικαίως θεωρούσαν Τσίπρα και κόμμα «δεκανίκι» του Μητσοτάκη. Αν οι επόμενες εκλογές δεν επρόκειτο να γίνουν σε μερικές εβδομάδες, είναι σίγουρο ότι ηγεσία και κόμμα θα κλονίζονταν συθέμελα. Τώρα δεν θα τεθεί θέμα για τον Αλ. Τσίπρα γιατί δεν υπάρχει χρόνος και η προσδοκία στο χώρο είναι ότι θα συνέλθουν κάπως στις επόμενες εκλογές, γιατί υποτίθεται ότι θα αλλάξουν στρατηγική. Δύσκολο έως απίθανο. Το πιθανότερο είναι ότι η διολίσθηση του Σύριζα θα συνεχιστεί γιατί ούτε η ηγεσία του, ούτε τα στελέχη του, ούτε η βάση του θέλουν ή μπορούν να αλλάξουν. Ο ακραίος λαϊκισμός είναι κυρίαρχο στοιχείο στο DNA τους και οι δυνατότητές τους έχουν δοκιμαστεί και είναι δεδομένες. Εξάλλου φαίνεται ότι τελικά λέγε – λέγε πίστεψαν οι ίδιοι ότι το «παράλληλο σύμπαν» που λάνσαραν ήταν πραγματικό.
Το ΠΑΣΟΚ
3.Το ΠΑΣΟΚ ήταν από τους μεγάλους νικητές των εκλογών αφού αύξησε κατά 40% περίπου τη δύναμή του συγκριτικά με το 2019 (8,1% τότε, 11,5% χθες). Πολύ γρήγορα έδειξε και σωστά ότι δεν ήθελε να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με Σύριζα, είτε με Ν.Δ. (προβάλλοντας την απαίτηση να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης), αφενός γιατί θα φθειρόταν ανεπανόρθωτα, αφετέρου γιατί θα άφηνε τον χώρο της αντιπολίτευσης στο έλεος κάποιου από τους δύο. Κατάφερε επίσης με διμέτωπο αγώνα να ανταπεξέλθει στις προσπάθειες των δύο άλλων να το λεηλατήσουν. Το σημαντικότερο, άσκησε υπεύθυνη αντιπολίτευση και ιδιαίτερα οι θέσεις και οι επισημάνσεις του ειδικά στον τομέα της οικονομίας είναι αξιοπρόσεκτες. Κάποιοι θεωρούν (και εγώ) ότι αν ο Ανδρουλάκης έκανε μεγαλύτερο «γκελ» στον κόσμο, το ΠΑΣΟΚ θα έφτανε ψηλότερο, αλλά αυτό είναι υποθετικό. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εδραίωσε τη θέση στο κόμμα μετά από τα χθεσινά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα σηματοδοτούν πιθανότατα τεκτονικές αλλαγές στη λεγόμενη κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να ευελπιστεί ότι η ανάκαμψή του θα συνεχιστεί σε βάρος του Σύριζα, ώστε κάποια στιγμή να τον αντικαταστήσει ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δύσκολο να γίνει αυτό στις επόμενες εκλογές, ιδιαίτερα αν το ΠΑΣΟΚ δεν βελτιώσει τα ποσοστά του στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αττική που παραμένει πολύ αδύναμο, μόλις 4ο κόμμα, πίσω και από το ΚΚΕ, για δεύτερη συνεχή φορά.
Το ΚΚΕ και οι άλλοι
4.Νικηφόρο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών και για το ΚΚΕ που από το 5,3% του 2019 ξεπέρασε το 7,2% τώρα. Πήγε στις εκλογές με την πάγια θέση « έξη τα κόμματα (ή όσα είναι σε κάθε περίπτωση), δύο οι πολιτικές, ή μία όλων των άλλων ή άλλη του ΚΚΕ». Προφανώς επωφελήθηκε από την κατάρρευση του Σύριζα, αγνόησε όπως συνηθίζει κάθε νόμο για την αφισοκόλληση και ευελπιστεί ότι θα αυξήσει τη δύναμή του και στις προσεχείς εκλογές. Θα δούμε… Τέλος, από τη γνωστή ΒαΒελ (Βαρουφάκης – Βελόπουλος) επιβίωσε μόνον ο δεύτερος, παρά την υπολογίσιμη επίδοση της νεοσύστατης Νίκης στο χώρο του, που πήρε 2,9% «ψεκασμένων» ψήφων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίθετα, ο Βαρουφάκης μάλλον παρασύρθηκε από το όλον σύστημα Σύριζα και φυσικά εξαιτίας του συστήματος «Δήμητρα» που ο ίδιος λάνσαρε για συναλλαγές. Στο τσακ να εκλεγεί έφτασε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συσπειρώνοντας γύρω του ψήφους από εκείνους που το 2015 είχαν αποσχιστεί από τον Σύριζα αρνούμενοι να ψηφίσουν τότε το τρίτο μνημόνιο.
Εκλογές με λίστα
Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν υπάρχει θέμα συνεργασιών για να προκύψει κυβέρνηση. Επομένως η διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα είναι μάλλον πολύ σύντομη, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν ίσως 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου. Οι βουλευτές που εκλέχτηκαν χθες θα ορκιστούν αλλά η Βουλή δεν θα λειτουργήσει αφού δεν θα υπάρχει κυβέρνηση. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα κατά σειρά των σταυρών που πήραν χθες οι υποψήφιοι από το 60% και πλέον των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες. Στις προηγούμενες εκλογές η συμμετοχή ήταν χαμηλότερο, κάτι παραπάνω από 57% και ας ελπίσουμε ότι στις επόμενες το ποσοστό συμμετοχής θα είναι ακόμη υψηλότερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr