Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δείχνει σημάδια ανάκαμψης φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Δειλά – δειλά τα ευρήματα εμφανίζουν τη Ν.Δ. όχι μόνο να σταθεροποιείται στην πρώτη θέση, αλλά και να διευρύνει τη διαφορά από τον Σύριζα, καθώς αφενός απομακρύνεται χρονικά το σοκ της τραγωδίας των Τεμπών και αφετέρου ξαναέρχονται στην επιφάνεια τα πραγματικά χαρακτηριστικά των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία ενισχύοντας ταυτόχρονα τις απόψεις που είχαν σχηματίσει γι’ αυτά προ τραγωδίας οι ψηφοφόροι. Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, γι αυτό και το τρίτο κύμα των δημοσκοπήσεων μετά το Πάσχα θα δείξει πιο καθαρά τις τάσεις που επικρατούν, αφού ένα μεγαλύτερο μέρος της σκόνης θα έχει κατακαθίσει.
Με αυτή την έννοια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήδη μπορούμε να πούμε με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Οι πιθανότητες όντως γέρνουν υπέρ της Ν.Δ., αλλά τα θέμα δεν είναι απλό. Πρώτον, γιατί εκτός από το μέγεθος των αναποφάσιστων, μυστήριο είναι και η εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων που δεν ανταποκρίνονται εύκολα στις ερωτήσεις δημοσκόπων. Δεύτερο και σημαντικότερο, γιατί οι μετρήσεις των δημοσκόπων αποκαλύπτουν σε όλο της το μεγαλείο τη δυνατότητα των νεοναζιστών να βρεθούν στη Βουλή, σίγουρα με την απλή αναλογική, ενδεχόμενα και με την ενισχυμένη.
Όπως είναι γνωστό, ο Κασιδιάρης βρήκε έναν «μπροστινό», τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, να «ηγηθεί» δήθεν των «Ελλήνων», όπως ονομάζεται το κόμμα του. Οπότε εναπόκειται στον Άρειο Πάγο να αποφασίσει αν στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης θα επιτρέψει , ή όχι, σε αυτό το κόμμα να πάρει μέρος στις εκλογές. Με την τριπλή επισήμανση ότι α) η απόφαση αποκλεισμού δεν είναι εύκολη, ώστε να βρίσκεται σε αρμονία με το Σύνταγμα, ακόμη και αν οι Αρεοπαγίτες έχουν όλη την καλή διάθεση να το κάνουν, β) είναι πολύ πιθανό ο Κασιδιάρης και οι άλλοι επιφανείς νεοναζιστές να έχουν εναλλακτική λύση αν οι ‘Έλληνες» αποκλειστούν, γ) η ελληνική Δικαιοσύνη κρύβει πολλών ειδών «μπουμπούκια» στους κόλπους της, αν κάποιοι αφελείς απορούν πως ένας ανώτατος δικαστικός δέχθηκε να προσφέρει κάλυψη στους Χρυσαυγίτες. Θυμίζω ότι ανώτατος δικαστικός είχε εκλεγεί βουλευτής με τα χρώματα της «Χρυσής Αυγής» και ακόμη περισσότερο θυμίζω ότι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας ήταν πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης της χούντας το 1967, με αρκετούς συναδέλφους του να τον πλαισιώνουν ως υπουργοί…
Δεν γνωρίζουμε λοιπόν τι μπορεί να προκύψει από την εκλογική συμπεριφορά των νεότερων ψηφοφόρων, όπου η Ν.Δ. αποδεδειγμένα υστερεί, δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι των «Ελλήνων» αν το κόμμα τους ή κάποια παραλλαγή του αποκλειστεί από τις εκλογές, αλλά είναι φανερό τι θα συμβεί, αν ο κομματικός σχηματισμός τους μπει στη Βουλή. Πολύ απλά, ο σχηματισμός οποιασδήποτε γίνεται εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος. Τα κόμματα στη Βουλή θα είναι επτά και ο κατακερματισμός των εδρών δεν θα επιτρέπει καν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη και αν ο Μητσοτάκης κάνει «κωλοτούμπα» και παραιτηθεί από τον στόχο της αυτοδυναμίας σε δεύτερες εκλογές, ή ο Ανδρουλάκης κάνει και αυτός τη δική του «κωλοτούμπα» και δεχθεί τον Μητσοτάκη σαν πρωθυπουργό. Με λίγα λόγια, η προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας πρώτου και τρίτου κόμματος γίνεται και αντικειμενικά αδύναμη έως αδύνατη γιατί «τα κουκιά» δεν θα βγαίνουν η θα βγαίνουν οριακά.
Επομένως, θα πει κάποιος, η χώρα θα πάει αναγκαστικά σε νέες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική, ασχέτως πολιτικών βουλήσεων, έτσι και το κόμμα Κασιδιάρη μπει στη Βουλή. Ναι, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το τοπίο παραμένει θολό, καθώς η επίτευξη αυτοδυναμίας θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Ούτως ή άλλως είναι δύσκολη με την προοπτική να μπουν έξι κόμματα στη Βουλή –Ν.Δ., Σύριζα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 -, αυτά δηλαδή που θα αναδειχθούν και στις εκλογές της 21ης Μαίου. Φαντασθείτε λοιπόν ποιο θα είναι το σκηνικό αν σε αυτά προστεθούν και οι Νεναζιστές. Για να έχει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει η Ν.Δ. πολύ υψηλό ποσοστό, αφού το αντίστοιχο ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων θα είναι πλέον χαμηλό. Τουλάχιστον προς το παρόν, τέτοιο χρειαζούμενο ποσοστό μοιάζει άπιαστο για τη Ν.Δ., γι’ αυτό και λέω ότι το πολύ θολό τοπίο των πρώτων εκλογών δεν θα ξεκαθαρίσει στις δεύτερες, αν οι Κασιδιαραίοι βρεθούν στη Βουλή υπό οποιονδήποτε πέπλο. Μεταξύ των άλλων κακών που θα σηματοδοτήσει η «επιτυχία» τους!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr