Η οντότητα αυτού του σεναρίου προέκυψε μετά τη νέα ημικωλοτούμπα του Ανδρουλάκη, ο οποίος επανήλθε στην αρχική του θέση περί προθυμίας (μαζί με το απαραίτητο μπλα – μπλα των προϋποθέσεων φυσικά) από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μετά τις πρώτες εκλογές και όχι μετά τις δεύτερες, δίχως μάλιστα αυτή τη φορά να κάνει αναφορά σε εκείνον τον εξωπραγματικό όρο να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας… Όπως είναι γνωστό, σε αυτή τη γραμμή πορευόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φροντίζοντας να κρατά αποστάσεις τόσο από τον Σύριζα, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, μέχρις ότου αποφάσισε να το στρίψει και να διαλαλήσει στο πανελλήνιο ότι τάσσεται υπέρ «προοδευτικής» κυβέρνησης που θα στείλει τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στη αντιπολίτευση. Οπότε προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο Ανδρουλάκης επιθυμεί συνεργασία με τον Τσίπρα!
Τι έγινε λοιπόν και βλέπουμε τον Ανδρουλάκη να δοκιμάζει την ευλυγισία του στις ημικωλοτούμπες; Κατ΄ αρχήν επισημαίνω ότι η θέση υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές, προκειμένου να μη συρθεί η χώρα σε δεύτερες , έχει πολιτική και κομματική λογική, αν και προσωπικά τάσσομαι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων στην Ελλάδα μας. Κανένα κόμμα δεν αναγγέλλει προεκλογικά ότι θα συνεργαστεί με συγκεκριμένο άλλο μετεκλογικά αν θέλει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να προσελκύσει ψηφοφόρους. Στη δε περίπτωση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι θα έχει περισσότερες έδρες στη Βουλή με τις εκλογές της απλής αναλογικής –άρα και μεγαλύτερη ισχύ διαπραγμάτευσης – παρά στις δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική και σε κλίμα ακραίας πόλωσης. «Στοιχειώδες Γουάτσον», που θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς.
Σενάριο και κίνδυνοι
Παράλληλα θυμίζω ότι η στήλη εδώ και εβδομάδες αναφέρεται σε σενάριο που κυκλοφορεί περί σχηματισμού κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη Κυριακή, κάτι που επιθυμούν σφόδρα οικονομικοί παράγοντες και όχι μόνο, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη παρατεταμένη αστάθεια, αλλά και για να δούν κάποιοι από δαύτους ψαλλιδισμένη την εξουσία του Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Είναι αλήθεια ότι ενώ η στήλη αναφερόταν σε αυτό τα σενάριο, δεν του έδινε πολλές πιθανότητες με δεδομένες πια, αφενός την δηλωμένη «εχθρότητα» του Ανδρουλάκη απέναντι στον Μητσοτάκη εξαιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών, αφετέρου την απόφαση του πρωθυπουργού να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν και έγιναν τα εξής αφότου ο Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θέλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση:
1ον. Είδε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να μειώνονται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες την ίδια στιγμή έδειχναν τη Ν. Δ. να κρατά σταθερά το προβάδισμα.
2ον. Πρέπει να υπήρξε αντίδραση – εκτός από τους οικονομικούς παράγοντες που ανέφερα πιο πάνω – από στελέχη και βουλευτές του κόμματος, είτε γιατί μερικοί έως πολλοί δεν μπορούν «να μυρίσουν» τον Σύριζα, είτε γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι θα χαθούν βουλευτικές έδρες στις δεύτερες εκλογές και γιατί τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα πέσουν, αλλά και λόγω εκλογικού συστήματος.
3ον. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω άρχισαν αδιόρατες κινήσεις από διάφορους κομματικούς για να διορθώσουν κάπως τα πράγματα, όταν έβγαιναν στα μήντια.
4ον Όλοι μαζί, Ανδρουλάκης και στελέχη, διαπίστωσαν πολύ γρήγορα, τις εμφανέστατες και επιτυχημένες σε μεγάλο βαθμό προσπάθειες του Τσίπρα να τους πατρονάρει και να τους καπελώσει στο θέμα των υποκλοπών και όχι μόνο. Απεδείχθη περίτρανα στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή η βουλιμία του και ο ζήλος του να τους καταβροχθίσει.
Όπως σε κάθε σενάριο, τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεδομένο, μέχρι να υλοποιηθεί στην πράξη. Η αντίδραση πάντως του Σύριζα, πρώτα μέσω της Τσαπανίδου και μετά από τον ίδιο τον Τσίπρα, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο Ανδρουλάκης εκβιάζεται, εξ ου και η ημικωλοτούμπα, γιατί τον κρατάει όμηρο η Ν.Δ. από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του, δείχνει ότι το παίρνει στα σοβαρά. Από την άλλη πλευρά, έχει τους κινδύνους του για το ΠΑΣΟΚ, αν υλοποιηθεί. Ο ένας είναι ότι μπορεί να προκαλέσει διάσπαση στο κόμμα, ο άλλος ότι θα αφήσει τον χώρο της αντιπολίτευσης στο έλεος του Σύριζα και αυτό θα στοιχίσει μεσοπρόθεσμα στο ΠΑΣΟΚ. Και για να τα λέμε όλα, να δούμε πως θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης, αν το ΠΑΣΟΚ προτείνει συνεργασία μετά τις πρώτες εκλογές.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα πάρει και από τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του επιμένουν στην αυτοδυναμία, αλλά ταυτόχρονα αποφεύγουν πλέον τις δηλώσεις ότι μετά τις πρώτες εκλογές, που είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν θα βγάλουν αυτοδυναμία θα αρνηθεί να πάρει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα μετρήσουν με μεγάλη προσοχή το ρίσκο, μήπως και δεν πετύχουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι τότε θα παιχθεί πολιτικά και το κεφάλι του Κυρ. Μητσοτάκη… Οι αντίπαλοί του μέσα και έξω από το κόμμα καιροφυλαχτούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr