Μερικούς μήνες μετά και αφού έχει μεσολαβήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις κυρώσεις που επακολούθησαν σε βάρος της Ρωσίας και τις επιπτώσεις τους στην Ευρώπη, είναι φανερό ότι ο συνάδελφος δικαιώνεται. Αν μάλιστα επεκτείνουμε την «προφητεία» πέρα από την Ελλάδα, τις συνέπειες αισθάνεται ολόκληρη η Ευρώπη και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πολιτικά κατεστημένα σε πολλές χώρες τις μετρούν και έχουν αρχίσει να τις φοβούνται ταυτόχρονα , της Αγγλίας μη εξαιρουμένης. Εκεί ο «μπροστάρης» του κλίματος που επικρατεί στη Δύση, ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη δεινή ήττα σε δημοτικές εκλογές πριν μερικές μέρες, όχι μόνο επειδή έκανε ανοησίες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά κυρίως γιατί η ακρίβεια πλήττει τους Άγγλους και γιατί αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα οδεύει σε ύφεση. Χώρια από το πολιτικό πρόβλημα που έγινε πια ορατό στη Βόρεια Ιρλανδία, τις περασμένες ημέρες άνοιξε και μεγάλη κουβέντα για τα υπερκέρδη που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ΒΡ (παρομοίως και η SHELL), αλλά και αν και πως πρέπει να φορολογηθούν.
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στα δικά μας, με τις τιμές στην ενέργεια, άρα και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού να βρίσκονται στα ύψη, να ακολουθούν στον ανήφορο οι τιμές στα τρόφιμα και πολλά ακόμη αγαθά, τον πληθωρισμό (όπως και αλλού) να ανεβαίνει επίσης θεαματικά, μαζί με άλλα συμπαρομαρτούντα, τίθεται το διπλό εύλογο ερώτημα: Πρώτον, πόσο ο κρατικός κορβανάς αντέχει να επιδοτεί τους καταναλωτές για «να την βγάζουν», ώστε να αντιμετωπίζεται στοιχειωδώς το κοινωνικό / πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται, δεύτερον, είναι δυνατόν να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης και να φτάσει ως το τέλος της Άνοιξης, όπως διαλαλεί (και χτες στο «Βήμα της Κυριακής»), παρ’ όλο που στο συνέδριο της Ν.Δ. κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του; Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής πλευράς ότι τα μέτρα στήριξης έχουν υπολογιστεί να διαρκέσουν μέχρι (;) ένα χρόνο και βεβαίως περιλαμβάνουν τη μεσαία τάξη, επομένως καλύπτουν θεωρητικά το διάστημα ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, τίποτα δεν είναι σίγουρο σε μία συγκυρία τόσο ρευστή, με τα «γεγονότα» -που άλλωστε δεν ελέγχονται ούτε στο ελάχιστο από την Αθήνα - να καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις.
Σε διεθνές επίπεδο, το βασικό δεδομένο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ ακόμη. Ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει πριν ολοκληρώσει τους στόχους του, στη Ρωσία μάλιστα η εκτίμηση είναι ότι οι μάχες θα συνεχίζονται για 6-8 μήνες, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν υιοθετήσει δόγμα κατανίκησης και καταστροφής της Ρωσίας, στο ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες του επικρατεί πολεμικό κλίμα, ο δε Ζελένσκι δηλώνει διατεθειμένος να συνεχίσει μέχρι τελικής νίκης, ό,τι αυτό σημαίνει, αφού του διατίθεται άφθονο πολεμικό υλικό από τη Δύση. Με την υποσημείωση ότι έχει αρχίσει να εκδηλώνεται δειλά και έμμεσα, ένα κλίμα ανησυχίας στην Ευρώπη, που για τη διάρκεια και που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Σε μικρότερο βαθμό ανάλογη ανησυχία εκδηλώνεται πλέον και από κύκλους στις ΗΠΑ. Που σημαίνει ότι κάποια πολιτικά ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά στη βάση κοινωνικών αντιδράσεων λόγω οικονομίας και αποτελεσμάτων εκλογών σε Γαλλία (Ιούνιο) και ΗΠΑ (Σεπτέμβριο) πρωτίστως…
Στην Ελλάδα πάλι, μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να θεωρούν ότι ο τουρισμός και τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελούν μεγάλα ατού της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με διάφορα ευνοϊκά στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων, ή από τις θετικές γνώμες ξένων οίκων και της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τσίπρας θα ζητάει συνεχώς και αυξανόμενα εκλογές κραδαίνοντας λογαριασμούς του ηλεκτρικού, καταφεύγοντας σε υποσχέσεις και πρακτικές του 2014 – 15, για να προσελκύσει πολίτες που ζορίζονται από την ακρίβεια. Από κάποια στιγμή άμεσες εκλογές θα αρχίσει να ζητάει και το ΠΑΣΟΚ. Όμως το πιο βέβαιο από όλα είναι ότι ακόμη και αν σταθεροποιηθούν κάπου οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, το νέο επίπεδο θα είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο του πρόσφατου παρελθόντος πάνω στο οποίο στηριζόταν η σχετική ευμάρεια και το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Αρκεί μία σύγκριση των τιμών του φυσικού αερίου που έρχεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, με τις τιμές του LNG που έρχεται και θα το υποκαταστήσει μέσω πλοίων από ΗΠΑ, Αλγερία, Αίγυπτο και αλλού. Τεράστια η διαφορά…
Όλα αυτά σημαίνουν ότι το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών φέτος πριν από τον προσεχή χειμώνα και όχι μετά από αυτόν την άνοιξη του 2023, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο έλεγχος του Κυρ. Μητσοτάκη επί των «γεγονότων» αυτή την εποχή, ενώ αντίθετα πολλοί οι λόγοι τους οποίους μπορεί να επικαλεστεί για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αν αναγκαστεί…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr