Η ΕΣΗΕΑ αποτελεί εξαίρεση τα αρκετά τελευταία χρόνια που με τις αποφάσεις της κάνει ό,τι μπορεί για μειωθούν οι θέσεις εργασίας στη δύσκολη και μεταβατική εποχή που ζούμε για τη δημοσιογραφία. Ιδεοληπτικοί, χωρίς γνώσεις και δίχως ορίζοντες, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων –συνταξιούχοι πολλοί από αυτούς – (άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή) πασχίζουν κυριολεκτικά να καταβαραθρώσουν τους ενεργούς δημοσιογράφους που έχουν ακόμη δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς απεργίες του κλάδου σε κρίσιμες περιόδους, που υποτίθεται ότι τιμωρούν πολίτες και κυβέρνηση με έλλειψη ενημέρωσης. Με αποτέλεσμα εντελώς αντίθετο, καθώς οι πολίτες μένουν ανενημέρωτοι προς όφελος της κυβέρνησης, χάνονται μεροκάματα και μπαίνουν σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας.
Αυτά περί απεργίας και ενημέρωσης, ενώ συμβαίνουν πολλά και σοβαρά γύρω από τις τύχες αυτής της χώρας. Γιατί για όποιον δεν το κατάλαβε, η κυβέρνηση έσπασε για άλλη μία φορά τα μούτρα της και μαζί με τα δικά της και τα δικά μας. Οι τακτικές της και οι ανόητες πολιτικές διαπραγματεύσεις που δήθεν έκανε για να παραμυθιάσει τους πάντες και τα πάντα απέτυχαν πλήρως. Οι ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ εναρμονίστηκαν και δεν διχάστηκαν, όπως περίμενε η κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο, οι πρώτοι προσχώρησαν στη γραμμή του δεύτερου και εκείνο με τη σειρά του έπαψε να μιλάει περί «κουρέματος» του χρέους. Πολύ απλά, πέρασε η γραμμή του ΔΝΤ για 3,5 δις επιπλέον μέτρα, αν δεν διορθωθεί η κατάσταση με τα 5,5 του τρίτου μνημονίου και θα δούμε πότε και πως θα ξεκινήσει η κουβέντα για περαιτέρω ρύθμιση του χρέους, με την έννοια της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Φαίνεται ότι ο Τσακαλώτος των «53» και πάσης Ελλάδος τα δέχτηκε όλα τα παραπάνω στο Γιούρογκρουπ εκ μέρους του Τσίπρα. Τώρα λέει, γίνεται αγώνας για να βρεθεί ο μηχανισμός με την οποίαν θα λειτουργήσει η ρήτρα των 3,5 δις και σύμφωνα με τις πληροφορίες γίνεται και μία διαπραγμάτευση ώστε η ρήτρα να περάσει από τη Βουλή ως γενική διατύπωση και όχι ως συγκεκριμένα μέτρα, που εδώ που τα λέμε θα ήταν και τραβηγμένο. Τι να ψηφιστεί, ότι αν το 2018 διαπιστωθεί ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε και δεν έχουμε ανάπτυξη 3,5% (μάλλον απίθανο), θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στη ΔΕΗ, ας πούμε; Πολύ δύσκολα πράγματα είναι αυτά… Από την άλλη πλευρά έχει ξαναψηφιστεί επί κρίσης ρήτρα περί αυτόματης λήψης μέτρων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Άλλωστε το προβλέπει και το μνημόνιο.
Δεν ξέρουμε ποιες είναι διαθέσεις του Τσίπρα, αλλά φαίνεται ότι μάλλον θα επιχειρήσει να περάσει τα μέτρα. Και επίσης δεν ξέρουμε τι θα δεχθούν οι περιβόητοι «53», του Τσακαλώτου συμπεριλαμβανομένου. Εκείνο που ξέρουμε είναι πρώτον, ότι για να γίνει συζήτηση για το χρέος θα πρέπει προηγουμένως να ψηφιστούν τα μέτρα, δεύτερον, μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθούν περί τα 3,5 δις και τρίτον, ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει νέο Γιούρογκρουπ. Το ωραίο είναι ότι ο Τσακαλώτος χαρακτήρισε «θετική συνεδρίαση» το τελευταίο Γιούρογκρουπ. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μία ακόμη ένδοξη ήταν, σχεδόν Βατερλώ, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Και έπεται συνέχεια!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr