Για να ξαναγυρίσουμε όμως στη Φράου Μέρκελ, αυτή τη στιγμή είναι η μόνη που προτάσσει τα στήθη της και στηρίζει την Ελλάδα στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και είναι επίσης εκείνη που ελπίζει η κυβερνησάρα μας ότι θα δείξει ελαστικότητα και μετριοπάθεια στο οικονομικό, με την έννοια ότι θα σπρώξει κάπως για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πολυπόθητη αξιολόγηση. Το πως μην το πολυρωτάτε γιατί ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει, αφού πρώτον το σκληρό ΔΝΤ δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη διαπραγμάτευση όταν το τρίτο μνημόνιο πέρασε από τη γερμανική Βουλή με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ και όταν δεν έχει φανεί κάποια διάθεση από πλευράς Βερολίνου να μπλέξουν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με την εκπλήρωση των όρων του τρίτου μνημονίου.
Τέλος πάντων, αυτή τη στιγμή όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία, μπας και βρεθεί κάποια λύση στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Όταν λέμε λύση εννοούμε μείωση των ροών και μάλιστα εν όψει Άνοιξης και Καλοκαιριού, για να μη κατακλυσθεί η Ευρώπη από πρόσφυγες και μετανάστες. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, με την κάθε χώρα να έχει σηκώσει δικό της μπαϊράκι, φαντάζει πολύ δύσκολο και γι αυτό η Καγκελάριος της Γερμανίας κατέφυγε στην τελευταία απειλή , μήπως και τρομάξουν οι κυβερνήσεις. Ότι το ευρώ κινδυνεύει άμεσα αν η κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της πολιτική στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Και τα λέει αυτά ενώ απειλείται η ίδια στο εσωτερικό της Γερμανίας, κάτι που πιθανώς θα φανεί στις επικείμενες εκλογές τριών κρατιδίων.
Οι λύσεις που προς το παρόν διαφαίνονται είναι δύο. Η πρώτη εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία, αν η Άγκυρα αποφασίσει να εμποδίσει τις ροές των προσφύγων και μεταναστών στα δικά της παράλια και ταυτόχρονα δεχθεί να παίρνει πίσω τους παράνομους μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί από τους ευρωπαίους και παράλληλα αποφασίσει ότι όσοι έχουν δικαίωμα εγκατάστασης στην Ευρώπη θα φεύγουν απευθείας από το έδαφός της. Σε αντάλλαγμα θα πάρει πάνω από τρία δις για τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν συρρεύσει στο έδαφος της, δικαίωμα στους τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη δίχως βίζα (αυτό ίσως συμφέρει στον τουρισμό μας) και η τελευταία θα κάνει τα κλειστά μάτια στους τυχοδιωκτισμούς στη Συρία, αλλά και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν στη χώρα του.
Κατά τη δεύτερη λύση, αν η Τουρκία δεν δεχθεί να σταματήσει τις ροές στα δικά της παράλια, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κλείσει τα εσωτερικά σύνορά της, οπότε πολλές άσχημες εικόνες (π.χ. της Ειδομένης) θα αρχίσουν να ταξιδεύουν διεθνώς και θα φτάσουν μέχρι Αφγανιστάν, Πακιστάν και χώρες του Μαγκρέμπ ώστε να δώσουν το μήνυμα ότι δεν αξίζει όλη η ταλαιπωρία για να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη γιατί δεν θα γίνουν δεκτοί. Αυτή η λύση βέβαια δεν θα ανακουφίσει την Ελλάδα γιατί εδώ θα εγκλωβιστούν χιλιάδες χιλιάδων, ενδεχομένως και σε μερικές ακόμη χώρες, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Το πιθανότερο είναι ότι η Τουρκία δεν θα κάνει όσα πρέπει, ακόμη και αν δεσμευτεί, κρίνοντας από τη στάση της μέχρι σήμερα. Οπότε ίσως υπάρξει ένας συνδυασμός μέτρων από τα δύο παραπάνω σενάρια. Το οικονομικό αποτέλεσμα από τις καθυστερήσεις στα σύνορα δεν θα είναι ασήκωτο, αλλά η πολιτική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη. Και το μόνο που προς το παρόν μπορεί να περιμένει η Ελλάδα είναι μία μικρή ανάσχεση της ροής και μία οικονομική ενίσχυση για τους εγκλωβισμένους εδώ πρόσφυγες και μετανάστες. Χάρις στη Μέρκελ και αυτά...
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr