Άγνωστο ασφαλώς αν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δικαιώσει τις δικές του προσδοκίες, αλλά των και των άλλων που ελπίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει την πολυπόθητη (γι αυτούς) εναλλακτική λύση για την εξουσία. Αυτό θα το διαπιστώσουμε μέσα στο 2016, αλλά προς το παρόν πολλοί είναι εκείνοι που είναι έτοιμοι να συσπειρωθούν γύρω του, θεωρώντας θα συμπεριφερθεί ως φιλελεύθερος κεντρώος εκσυγχρονιστής, ό,τι και να σημαίνει κάτι τέτοιο και λιγότερο σαν εκπρόσωπος της Ν.Δ., έστω κεντροδεξιός, όπως διαλαλεί εκείνος, προφανώς για να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος του. Γιατί το 47,5% που συγκέντρωσε ο Μεϊμαράκης, ως εκλεκτός του Καραμανλέϊκου και της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, δεν είναι αμελητέο.
Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, αμηχανία και αμφισβήτηση της ηγεσίας στο Ποτάμι και ασυνάρτητες προσωπικές αντιμητσοτακικές επιθέσεις από τον Λεβέντη. Η Γεννηματά αμέσως προσπάθησε να δημιουργήσει μία τάφρο για να περιχαρακώσει το κόμμα της, μιλώντας για «άβυσσο» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., ενώ μόλις προχθές συγκυβερνούσαν τα δύο κόμματα και διέγραψε τον Γρηγοράκο που ασφαλώς πήγαινε γυρεύοντας γιατί φοβάται ότι θα χάσει την έδρα του στη Λακωνία στις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα, έσπευσε να δηλώσει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς με συνέδριο από το οποίο θα προκύψει νέο κόμμα και νέος αρχηγός.
Στο Ποτάμι, οι κεντρόφυγες δυνάμεις που ήταν ήδη σε κίνηση, άρχισαν να αποκτούν ταχύτητα και παράλληλα βγήκε στην επιφάνεια η αμφισβήτηση (Θεοχάρης, Ψαριανός) για το πρόσωπο του Στ. Θεοδωράκη, που όντως έχει εξαντλήσει τις πολιτικές δυνατότητές του. Άλλωστε, Το Ποτάμι δεν μπόρεσε ποτέ να συγκροτηθεί σε πραγματικό κόμμα με οργάνωση, ρίζες και απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία και μάλλον θα αποδειχθούν ανώφελες οι εκκλήσεις του Στ. Θεοδωράκη προς διάφορες πολιτικές προσωπικότητες, που βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ να ενωθούν μαζί του. Με λίγα λόγια, είναι πολύ πιθανό Το Ποτάμι να … ξεραθεί στο νέο πολιτικό σκηνικό που φαίνεται ότι σχηματίζεται. Όσο για το οικογενειακό κόμμα Λεβέντη που ακούει στο όνομα Ένωση Κεντρώων, τι να πει κανείς; Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το άμεσο μέλλον του, αλλά αν παύσουν να ασχολούνται μαζί του τα μήντια και γίνουν εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι θα εξαερωθεί.
Θα γίνουν όμως εκλογές μέσα στο 2016; Δεν το ξέρουμε. Αυτό που διαπιστώνουμε τώρα είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι καλά και ο Τσίπρας τείνει να χάσει την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή. Γι΄ αυτό το έχουν ρίξει πάλι στον αριστερό «αλά γκρέκα» λαϊκισμό, δεν προωθούν τις μεταρρυθμίσεις, καθυστερούν, επαναλαμβάνουν διάφορα περί διαπραγμάτευσης, επιμένουν στην ισοπέδωση προς τα κάτω, υπόσχονται προσλήψεις, δυναμιτίζουν όσο μπορούν το επενδυτικό κλίμα, μιλάνε για το τι είναι καλό για την Ευρώπη και πιστεύουν ότι οι δανειστές δεν θα τολμήσουν να ανοίξουν πάλι μέτωπο με την Ελλάδα γιατί έχουν άλλα μεγάλα προβλήματα. Θα διαψευστούν πάλι κα θα λένε ότι έδωσαν μάχη και δεν μέτρησαν καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να θέλουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο επί το αναλογικότερο.
Άρα σκέπτονται και το ενδεχόμενο εκλογών εφόσον βρεθούν σε αδιέξοδο, ενώ από την άλλη πλευρά δεν αποκλείεται να προκύψει άλλη κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή. Υπομονή και θα δείξει… Πάντως το πολιτικό σκηνικό οδεύει προς αλλαγή και καλά θα κάνει ο Μητσοτάκης να μη βιαστεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr