Όταν ξεκίνησε η περιπέτεια της διεκδίκησης της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί. Τον Μεϊμαράκη και τον Τζιτζικώστα θεωρούσαν βασικούς διεκδικητές σχεδόν οι πάντες, αλλά ο Κυριάκος κατάφερε και «έσπασε» το δίδυμο μπαίνοντας αυτός στο δεύτερο γύρο και αφήνοντας τον Τζιτζικώστα απ’ έξω. Στο δεύτερο γύρο πάλι, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι νικητής θα έβγαινε ο Μεϊμαράκης, με δεδομένη τη στήριξή του από το Καραμανλέϊκο. Υπήρχε η αίσθηση ότι η μάχη θα ήταν σκληρή, αλλά ο Μεϊμαράκης θα κατάφερνε να νικήσει συγκεντρώνοντας μεταξύ 52- 55%. Τελικά νίκησε ο Μητσοτάκης και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 52% περίπου.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά προς το παρόν το σίγουρο είναι ότι αλλάζει τώρα το σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτή η εσωκομματική μάχη αφορούσε σε πρώτο επίπεδο την ιδιοκτησία του κόμματος. Την ιδιοκτησία της Νέας Δημοκρατίας έχασε το Καραμανλέϊκο στη λυσσασμένη μάχη που έδωσε μέσω κύκλων και παρατρεχάμενων. Αποδεικνύοντας επιπλέον ότι η απήχηση του Κώστα Καραμανλή δεν είναι πια τόσο μεγάλη, ούτε καν στη Μακεδονία. Να μη ξεχνάμε επίσης ότι από την πρώτη στιγμή έγινε κατανοητό ότι Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Άδωνις κατά του καραμανλικού κατεστημένου στρέφονταν, έστω και αν δεν το ομολογούσαν ανοιχτά.
Όμως η νίκη του Μητσοτάκη ή η ήττα του Καραμανλέϊκου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκείνων που πήγαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές ήταν οπαδοί του «ναι» του δημοψηφίσματος, όχι της Νέας Δημοκρατίας. Άνθρωποι δηλαδή συνειδητοποιημένοι, κεντρώοι φιλελεύθεροι, που κατά καιρούς είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ., τον Σημίτη, «Το Ποτάμι», ακόμη και τη ΔΗ.ΜΑΡ. Άνθρωποι δηλαδή που θέλουν να εκσυγχρονισθεί η Ελλάδα και να παραμείνει με νύχια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν καμία εξάρτηση από το Καραμανλέϊκο και τα άλλα τζάκια της Ν.Δ. και φυσικά βδελύσσονται κυριολεκτικά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τον Τσίπρα και τους Καμένους. Όχι μόνο για λόγους πολιτικής, αλλά και αισθητικής. Αυτοί έδωσαν τη νίκη στον Κυριάκο, όχι οι ακραιφνείς νεοδημοκράτες οπαδοί και σίγουρα όχι η λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά».
Αυτά δεν μπόρεσαν να «διαβάσουν» στο Καραμανλέϊκο και γι’ αυτό έχασαν το κόμμα, όπως δεν κατάφεραν να τα δουν ούτε οι αναλυτές από την αρχή και έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Οι συνέπειες είναι βέβαια αρκετές και ποικίλες. Εκτός από τον ίδιο τον Καραμανλή, που τώρα χαλάνε τα σχέδιά του αν όντως φανταζόταν ότι θα μπορούσε να επανέλθει στην ηγεσία του κόμματος και στην εξουσία της χώρας ως παράκλητος, μεγάλος χαμένος είναι και ο Παυλόπουλος. Έχουμε επανειλημμένα γράψει εδώ ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τρικομματική στην πραγματικότητα, καθώς συμμετέχουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Αν.Ελ. – Καραμανλικοί, με τον Παυλόπουλο (ναι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) στο προσκήνιο και τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή στο παρασκήνιο. Άρα με αυτή την έννοια, μεγάλος χαμένος είναι και ο Πάκης Παυλόπουλος, τον οποίο ο Κυριάκος δεν ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόνος αυτός από όλους τους νεοδημοκράτες, γεγονός που μάταια προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Μεϊμαράκης.
Ο Μητσοτάκης λοιπόν βγήκε νικητής ως εκσυγχρονιστής, ως αντιΤσίπρας, αλλά και ως φιλελεύθερος κεντρώος. Χρειάζεται ασφαλώς σαν αρχηγός του κόμματος την πολιτική νομιμοποίηση ενός συνεδρίου, που φαίνεται ότι σύντομα θα συγκαλέσει, αλλά δεν θα είναι εύκολο να στρίψει το συγκεκριμένο κόμμα του προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Είναι από συντηρητικές έως αντιδραστικές οι πελατειακές και κρατικίστικες δομές της Νέας Δημοκρατίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος δεν χαρακτηρίζεται από εκσυγχρονιστικές τάσεις και ανοιχτά μυαλά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το 47 - 48% του Μεϊμαράκη, δηλαδή του Καραμανλέϊκου. Μιλάμε για κόμμα στα δύο, στην πραγματικότητα. Άρα είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια και μετά το συνέδριο, ο Κυριάκος προωθήσει το κεντρώο προφίλ του για να συσπειρώσει γύρω του και άλλες δυνάμεις, από Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τον Λεβέντη.
Τέλος, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη χαλάει οπωσδήποτε αρκετά και τη «σούπα» της κυβέρνησης. Όπως είπαμε την επιτυχία του την οφείλει σε αρκετό βαθμό και στον αντιΤσιπρισμό του. Επομένως θα ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να βάλει πλάτη στον Τσίπρα, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, αν το Καραμανλέϊκο συνέχιζε να κάνει κουμάντο στη Ν.Δ. Το επόμενο που αναμένεται να δούμε αν η Ν.Δ. θα διατηρήσει την ενότητά της, τουλάχιστον περισσότερο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr