Ο Τσίπρας λοιπόν βγήκε νικητής και τροπαιούχος με ελάχιστες απώλειες από τις προηγούμενες εκλογές, παρά τη διάσπαση, ενώ οι Λαφαζαναίοι, το κόμμα της δραχμής ανοιχτά, έσπασαν τα μούτρα τους. Αυτό σημαίνει πολλά και διάφορα. Ότι πέρα από τις ιδεολογίες και τις ιδεοληψίες τα πρόσωπα παίζουν μεγάλο ρόλο, ειδικά όταν είναι αρχηγοί και ιδιαίτερα στην εποχή της τηλεόρασης και των social media. Ότι μέσα σε μία μέρα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετατράπηκε σε αρχηγικό κόμμα με τον Τσίπρα κυρίαρχο στο κόμμα του, αλλά και στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Ότι το αποτέλεσμα κόβει τα φτερά των λεγόμενων «53» και των υπολοίπων που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο άμεσο μέλλον γιατί ξέρουν ότι αν πάνε σε νέα διάσπαση θα φάνε τα μούτρα τους σαν τους Λαφαζαναίους. Ότι τώρα ο Τσίπρας είναι σε θέση να δώσει στο κόμμα του όποια κατεύθυνση επιθυμεί και αντίστοιχα να συμπεριφερθεί σε σχέση με το μνημόνιο που υπέγραψε. Θα το διαπιστώσουμε και από τα πρόσωπα που θα επιλέξει για τη νέα κυβέρνησή του…
Του Τσίπρα του έφεξε επίσης επειδή μπήκε ο Καμένος στη Βουλή. Το ήθελε με όλο του το είναι για να μη μπλέξει με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ακόμη και Ν.Δ., που θα του έθεταν ασφαλώς όρους. Θα δώσει πάλι το υπουργείο Άμυνας στον Καμένο να παίζει και θα έχει το κεφάλι του ήσυχο από αυτή την πλευρά. Βέβαια τα πολύ δύσκολα είναι άλλα και έχουν σχέση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου από τις οποίες δεν θα μπορεί να ξεφύγει, ό,τι και να κάνει. Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες δεν θα είναι καθόλου ρόδινοι , καθώς οι πολιτική σταθερότητα της χώρας δεν εξασφαλίστηκε, κάθε άλλο! Άλλωστε, ούτε η αντιπολίτευση θα είναι πολύ φιλική μαζί του.
Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε σπουδαία πράγματα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ανέβηκε ελάχιστα πιέζοντας κυρίως Το Ποτάμι, θα έχει εσωτερικά θέματα –Γεωργιάδης και Βορίδης το είπαν ανοιχτά -, ο Μεϊμαράκης θα δώσει αγώνα για να κρατηθεί στην ηγεσία και αν το καταφέρει θα το οφείλει στους καραμανλικούς. Από την άλλη πλευρά, κανονικά θα πρέπει να δοξάζει το Θεό που δε βγήκε πρώτη γιατί μπορεί η εξουσία να τη διέλυσε στους δύσκολους τούτους καιρούς. Πάντως, δεν πρόκειται να πάει μπροστά αν δεν αλλάξει δομές, νοοτροπία και δεν εκσυγχρονιστεί.
Η νεονοναζιστική Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτο κόμμα παίρνοντας πάνω από 7% και επιτέλους ας παραδεχθούμε ότι ένα μέρος του κόσμου θέλγεται από το ναζισμό, τον ρατσισμό και το χοντροκομένο τσαμπουκά. Ούτε η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία του Φύσσα δεν πτόησε τους οπαδούς του. Πάλι καλά που δεν πήρε περισσότερο με το μεταναστευτικό – προσφυγικό σε τέτοια έξαρση. Πάλι καλά.
Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στους κερδισμένους, καθώς ανέβασε το ποσοστό του κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Όχι επειδή η Φώφη Γεννηματά μάγεψε τον κόσμο, αν και τα πήγε καλά για τα κυβικά της, αλλά κυρίως γιατί επέστρεψαν οι παπανδρεϊκοί, όχι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ίσως όμως τώρα να δημιουργούνται προσδοκίες να αποτελέσει πάλι πόλο συσπείρωσης κεντροαριστερών, ανάλογα με τις εξελίξεις στο Ποτάμι. Αναμενόταν ότι το Ποτάμι θα πέσει επειδή οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ντέρμπι τον αγώνα για την πρωτιά, αλλά και επειδή δεν έχει ούτε οργάνωση κόμματος, ούτε ρίζες, αλλά ούτε και ξεκαθαρισμένη ιδεολογία, έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο. Εδώ που τα λέμε και ο Θεοδωράκης δεν έχει φόντα για πολύ περισσότερο, αλλά προς τιμήν του ανέλαβε τις ευθύνες για την πτώση των ποσοστών και τώρα μένει να δούμε αν θα παραμείνει στην ηγεσία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η κοινοβουλευτική ομάδα να φυλλορροήσει με κάποιους να πηγαίνουν προς ΠΑΣΟΚ μεριά, μπας και πάρει μπρος η κεντροαριστερά. Μπας και, με άλλη ηγεσία πάντως…
Για τους καμένους και τους λεβέντηδες (που αμέσως έδωσαν δείγματα ότι θα ήθελαν να μπουν στην όποια κυβέρνηση) τα είπαμε. Τα επιπλέον είναι πρώτον, ότι η αποχή ξεπέρασε χθες το 45%, εννιά ποσοστιαίες μονάδες σχεδόν μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο και δεύτερον ότι τα τρία αποδεδειγμένα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι συγκέντρωσαν μαζί περί το 38,5%, όσο ακριβώς το ποσοστό του «ναι» στο δημοψήφισμα και τρίτον, το κόμμα που ανοιχτά πρέσβευε τη δραχμή, η ΛΑ.Ε. δεν μπήκε στη Βουλή. Όλα κι όλα, ο λαός μας έχει μεν χιούμορ, αλλά θέλει επίσης να είναι και με τον χωροφύλαξ, και με τον αστυφύλαξ, αρκεί να παραμένει η ακινησία.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr