Η κυρίαρχη άποψη το χαρακτηρίζει “σκληρό” και είναι πραγματικά αμφισβητήσιμο το κατά πόσο θα μπορεί να εφαρμοστεί, με δεδομένη την έλλειψη βούλησης από τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα από τη σημερινή, αλλά και τις συνεχείς αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε προσπάθεια αλλαγής ή εξορθολογισμού. Της ελληνικής κοινωνίας που έχει πειστεί ότι η Ευρώπη και όλος ο άλλος κόσμος πρέπει να αλλάξει και όχι η ίδια. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μνημόνιο απόλυτα αναγκαίο, πολύ λεπτομερές, αυστηρό γιατί δεν μπορούσε να είναι αλλιώς εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα στη χώρα μας αλλά που αν εφαρμοστεί, έστω στο 70 - 80%, η Ελλάδα πιθανώς να αρχίσει να μοιάζει με κανονικό κράτος.
Και εδώ που τα λέμε αν πάρει κανείς ένα-ένα όλα όσα περιλαμβάνονται στο κείμενο, θα συμφωνήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό για την αναγκαιότητά τους, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να δει τα πράγματα με στοιχειώδη αντικειμενικότητα και λογική. Απλά πέφτουν πολλά μαζί και προφανώς η εφαρμογή τους θα είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών, αφού η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Γι’ αυτό τσινάει ακόμη η Γερμανία.
Τα παραπάνω γι’ αυτό καθ’ εαυτό το μνημόνιο. Γιατί υπάρχει και η εσωτερική ταραχή που προκαλεί και που δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι διχασμένος και πάει για διάσπαση, οι πιστοί του Τσίπρα είναι απρόθυμοι και ο ίδιος αναποφάσιστος. Ούτε λύσεις δίνει, ούτε την εξουσία θέλει να χάσει, πολλά όμως θα κριθούν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Αν θα την ψηφίσουν περισσότεροι ή λιγότεροι από 120 από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Με περισσότερους από 120 θα μπορεί να πορευτεί κουτσά - στραβά, με λιγότερους χάνει την πολιτική νομιμοποίηση και τότε ή θα πάει για εκλογές, ή θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Άλλωστε φιλοευρωπαϊκό κόμμα είναι πια ουσιαστικά και ο Τσιπραϊκός ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ή όχι;
Ομως, η ταραχή απλώνεται ήδη και στα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Στη Ν.Δ. ακούγονται φωνές από Γεωργιάδη, Βορίδη και άλλους που δεν θέλουν ψήφιση χωρίς όρους του νομοσχεδίου, κυρίως για να γονατίσουν τον Τσίπρα. Το ίδιο γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ από τον Βενιζέλο και τους δικούς του, ενώ ακόμη και στο Ποτάμι (ο Ψαριανός) δείχνει διαθέσεις να πουλήσει πολιτικά ακριβά την ψήφο του. Κυρίως κανείς από αυτούς, αλλά και στο σύνολό τους τα συγκεκριμένα κόμματα, δεν θέλουν άμεσα εκλογές. Ειδικά αυτοί που κλωτσάνε θα ήθελαν κυβέρνηση ειδικού σκοπούς δίχως πρωθυπουργό τον Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά, εκδηλώνεται αναταραχή ήδη στους αγρότες που δεν θέλουν με καμία δύναμη να χάσουν τα προνόμια που έχουν. Οι πληροφορίες λένε ότι αρκετοί από αυτούς απειλούν ότι θα πάνε προς Λαφαζαναίους και Χρυσή Αυγή, που σημαίνει ότι ο Τσίπρας, είτε θα πάει πολύ γρήγορα σε εκλογές, είτε θα συμβιβαστεί με τα άλλα κόμματα της “ευρωπαϊκής” αντιπολίτευσης για να εξαντλήσει την τετραετία. Θέλουν όμως και εκείνα να μπουν σε κυβέρνηση μαζί του και να φθαρούν ακόμη περισσότερο; Προς το παρόν είναι τέτοιο το κουλουβάχατο που δύσκολα μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα και ακόμη δυσκολότερα να προχωρήσει σε πρόβλεψη. Ακόμη χειρότερα, η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr