Για όσους ελπίζουν ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε πάλι χρόνο για να παρουσιάσει στους δανειστές ένα πρόγραμμα (υποτίθεται ότι τόχε έτοιμο, αλλά δεν τόχε) που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία η οποία δεν θα λέγεται βέβαια μνημόνιο. Χρησιμοποίησε μάλιστα σαν επιχείρημα ότι προεκλογικά οι ευρωπαίοι είχαν προσφέρει εξάμηνη παράταση της συμφωνίας στήριξης, αλλά ο Σαμαράς το απέρριψε (είναι αλήθεια) για να στριμώξει μετεκλογικά την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Επομένως γιατί να μην του δώσουν και σ’ αυτόν χρόνο μέχρι τον Ιούνιο με μία συμφωνία – γέφυρα; Πολύ προσεκτικά όλες οι βολές επικεντρώθηκαν στο μνημόνιο, όχι σε συμφωνία με οποιοδήποτε άλλο όνομα.
Το επιχείρημα έχει βάση και επαφίεται στη βούληση των εταίρων να το κάνουν, καθώς θα είναι τραβηγμένο να μας αφήσουμε να πέσουμε στα βράχια λόγω χρόνου. Και ίσως να δώσουν μία παράταση, αν όχι μέχρι τον Ιούνιο, τουλάχιστον ως τον Απρίλιο. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα θέλει να πέσει αυτή η παράταση από τον ουρανό, χωρίς να το ζητήσει και ταυτόχρονα να συνεχίζεται η στήριξη της Ελλάδας δίχως εκείνη να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της ή να υπάρχει έλεγχος. Με την ίδια λογική, αν ο Σαμαράς δεχόταν την εξάμηνη παράταση –που δεν την δέχτηκε για να είναι στριμωγμένος μετεκλογικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο πλαίσιο του σχεδίου «αριστερή παρένθεση» - και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, η νέα κυβέρνηση πάλι δεν θα δεχόταν έλεγχο από Τρόϊκα και υλοποίηση δεσμεύσεων, όπως αποδεικνύεται. Επομένως;
Κατά τα άλλα και επί της ουσίας, ο Τσίπρας ξεχαρβάλωσε τις δεσμεύσεις για τα εργασιακά και δεν ξέρουμε πόσο δεκτό θα γίνει αυτό και επανήλθε στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αν και κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι θα δεχθεί τελικά πλεόνασμα γύρω στο 1,5-2% του ΑΕΠ. Συνειρμικά αυτό σημαίνει ότι στο βάθος του μυαλού του παραμένει η ρήτρα ανάπτυξης που ανέφερε στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή να πληρώνει το χρέος ανάλογα με την ανάπτυξη η οποία αν είναι κάτω από 2%, ας πούμε δεν θα πληρώνει τίποτα. Άρα με ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς δεν θα πληρώνει ποτέ, αν και τόνισε ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετεί το χρέος, μα και έχει εγκαταλειφθεί οριστικά το αίτημα για κούρεμα. Γι αυτό δεν φαίνεται πιθανό οι δανειστές να δεχτούν τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μάλλον ούτε όσα είπε για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις
Κάτι λαϊκίστικα περί αυτοκινήτων, αεροπλάνων, αστυνομικών, σπατάλης του κράτους, κλπ. είναι άνευ σημασίας και ειπώθηκαν για το πόπολο και τα καφενεία, ενώ όντως δεν θα υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την απόφαση να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες, τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και οι σχολικοί φύλακες, αφού ο αριθμός τους (3.500 περίπου) θα αφαιρεθεί από τον αριθμό των νέων υπαλλήλων που επρόκειτο να προσληφθούν ο 2015. Υπάρχει βέβαια διαφορά ποιοτική και δεν θα καλυφθούν κάποιες ανάγκες, αλλά τέλος πάντων… Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μετατέθηκε στο 2016 γεγονός που μάλλον στεναχώρησε την Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος.
Στις προγραμματικές δηλώσεις δόθηκε πάλι ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να γίνει δικαιότερο και αποτελεσματικότερο, κάτι που θέλουν και οι ξένοι, αλλά και στη μεταρρύθμιση του κράτους, κάτι που επίσης είναι ζητούμενο από τους πιστωτές. Δεν δόθηκαν όμως διευκρινίσεις για την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης, ούτε και καθορίστηκε το ύψος της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ή και κινητής;) που θα φορολογηθεί για να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ξεκαθαρίστηκε για όσους προσδοκούσαν το αντίθετο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 θα πρέπει να πληρωθεί.
Πολλές από τις εξαγγελίες παρέμειναν επίτηδες στη σφαίρα της αοριστίας (επιβίωση ασφαλιστικού και ιδιωτικοποιήσεις π.χ, παρά τις υποσχέσεις περί 13ης μηνιαίας σύνταξης και διαβεβαιώσεις ότι ούτε οι κύριες, ούτε οι επικουρικές συνάξεις θα μειωθούν) ) και άλλες είχαν γίνει από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, μόλις έφθαναν στην εξουσία. Υπήρχαν αναφορές στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για το Μνημόνιο και το PSI, για να έχουμε να συζητάμε και άρσης ασυλίας στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Τράπεζα της Ελλάδας (απειλή προς Στουρνάρα;). Παράλληλα, στην ανηφόρα και στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που περιμένουν τη χώρα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε επανειλημμένα από τους έλληνες, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να επιδείξουν πατριωτισμό και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Στα θετικά φυσικά, η επαναφορά χορήγησης ιθαγένειας στα μεταναστόπουλα δεύτερη γενιάς, που γεννήθηκαν και πάνε σχολείο στην Αθήνα, την οποία είχε θεσπίσει ο Γ. Παπανδρέου και καταργήσει ο Σαμαράς για να μη στενοχωρήσει τους Μπαλτάκους, τους Καμένους και τους Χρυσαυγίτες.
Η επόμενη φάση τώρα θα γίνει στο γήπεδο του Γιούρογκρουπ την Τετάρτη και δεν θα είναι καθόλου εύκολη, κρίνοντας από tweets ξένων δημοσιογράφων. Αυτό το ξέρει και η κυβέρνηση από πρώτο χέρι, πέρα από τα γνωστά της περασμένης εβδομάδας. Χθες ο Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Κοστέλο, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Τρόϊκα και τον Βίζερ, τον επικεφαλής του Γιουρογόρκινγκ Γκρουπ που ήλθαν χωρίς φανφάρες στην Αθήνα. Και μεταξύ μας, ο Τσίπρας πάει στην Αυστρία για να ζητήσει μεσολάβηση με το Βερολίνο, μπας και σπάσει ο πάγος και κυρίως για να μην επιμένει να ζητήσει αυτός την χρονική παράταση. Αυτό δεν το αντέχει ακόμη! Από την άλλη πλευρά, αν συμβεί Grexit, θα χάσει και τον Μάρδα από την κυβέρνηση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr