Ταυτόχρονα είναι αρκετοί οι αναλυτές που διαβλέπουν στροφή της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς ρεαλιστικότερες, είτε γιατί θέλει να προσελκύσει ψηφοφόρους από το κέντρο του πολιτικού σκηνικού, είτε επειδή προσγειώνεται βαθμιαία στη σκληρή πραγματικότητα. Ολοι όμως αναρωτιούνται πως θα συμπεριφερθεί όταν βρεθεί στην εξουσία, με δεδομένο ότι έχει μία σκληρή αριστερή πτέρυγα που δεν υποχωρεί από τις ιδεολογικές θέσεις της -τουλάχιστον δεν δείχνει τέτοιες διαθέσεις ακόμη -, ενώ υπάρχει και το ζήτημα όλων εκείνων των υποσχέσεων και εξαγγελιών που έχει κάνει τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα τα δούμε μετά από εκλογές. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση και όχι μόνον αυτή, θέλουν να τις αποφύγουν τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάνει ό,τι μπορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κλειδί φυσικά είναι οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν ή όχι. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι δεν θα βρεθούν κα προς το παρόν αυτό φαίνεται να ισχύει σαν προοπτική, αλλά μη το δένετε και κόμπο. Είναι πάρα πολλοί οι βουλευτές αυτής της Βουλής που ξέρουν ότι δεν έχουν πιθανότητα να επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές. Πάρα πολλοί… Από την άλλη πλευρά, έχει νόημα να αποφευχθούν οι εκλογές και η κυβέρνηση να μη μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και νομοθετήσεις, ενώ παράλληλα θα βλέπει τα ποσοστά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να αυξάνονται και τα δικά της να πέφτουν;
Πριν λίγο καιρό κάποιοι μέσα και έξω από τη Βουλή προωθούσαν την ιδέα της δημιουργίας νέας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή, που έμμεσα αλλά σαφώς σήμαινε, κυβέρνηση χωρίς τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αλλά με συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Η ιδέα προφανώς δεν περπάτησε και οι πιθανότητες να περπατήσει ήταν ελάχιστες από την πρώτη στιγμή. Τώρα από κάποιες πλευρές προωθείται η ιδέα κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς μετά από τις εκλογές. Ο στόχος είναι αφενός να μην υπάρξει ακυβερνησία, αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει αυτοδυναμία και αφετέρου για να υπάρχει μία δύναμη μέσα στην κυβέρνηση που θα εμποδίζει τον Τσίπρα και τους δικούς του να κάνουν ακροβατικά, ή θα λειτουργεί ως δικαιολογία ώστε να κάνουν την αναγκαία κολοτούμπα τους. Όπως είπαμε προϋπόθεση είναι να μην πάρει αυτοδυναμία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να δυσκολεύεται να βρει άλλον εταίρο και να μην επιχειρήσει αμέσως δεύτερες εκλογές για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Να προστεθεί επίσης ότι σε αυτή την περίπτωση ο Σαμαράς δεν θα είναι αρχηγός της Ν.Δ. ή η Ν.Δ. θα έχει διασπαστεί.
Σκέψεις και σενάρια και περιμένουμε από τη ζωή να αποφασίσει. Ως τότε όμως υπάρχει κάποιος δρόμος που πρέπει να διανυθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr