Το σίγουρο είναι ότι όπως και άλλοι ομόλογοί του από την Ευρώπη πήγε και αυτός ως ικέτης εκλιπαρώντας την κατανόηση του Βερολίνου και ότι δεν μπορούσε να περιμένει βέβαια ότι η γερμανίδα Καγκελάριος θα δήλωνε ανοικτά μέτρα για τη στήριξή του, ή και το αντίθετο. Οπως έκανε την προηγούμενη μέρα με τον Βάλς, θα έλεγε ότι δεν αποφασίζει μόνη της η Γερμανία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, μέσω Βρυξελλών. Και έτσι είναι ως ένα βαθμό, άλλο αν η Γερμανία έχει μεγάλο ειδικό βάρος σαν χώρα και μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της.
Τούτων λεχθέντων, το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο κακό -στην πραγματικότητα, ήταν ίσως καλύτερο από το αναμενόμενο- για τον Σαμαρά, χωρίς φυσικά να μπορούμε επίσης να πούμε αν θα του δώσει πόντους στο εσωτερικό. Αμφίβολο μάλλον. Πάντως, Α. Μέρκελ είπε τα αναμενόμενα καλά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, φροντίζοντας να επισημάνει παράλληλα τη βεβαιότητά της ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα, σα να έχει πάρει δέσμευση από τον έλληνα πρωθυπουργό. Πέρα όμως από αυτά είπε και μερικά άλλα, όπως ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε μόνον επιτυχίες υπό την ηγεσία του σαμαρά "που κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα" και ότι η Γερμανία βλέπει τα δείγματα της επιτυχίας και "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα".
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Μέρκελ άφησε τον Σαμαρά να πει αυτά που ήθελε, χωρίς να διακόψει ή να στραβομουτσουνιάσει. Οτι δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο και νέο αναγκαστικό δανεισμό, ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται και άρα τελειώνει η ιστορία με την Τρόϊκα και η όποια επιτήρηση θα υπάρχει μόνον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα για ανάσες της ελληνικής κοινωνίας και φοροελαφρύνσεις, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει προσηλωμένη η κυβέρνησή στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και των μεταρρυθμίσεων, καθώς προφανώς αυτός είναι ο όρος από την πλευρά του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Είπε και μερικά ακόμη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενέργεια κι το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση παρά την πολιτική της λιτότητας που ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσει και με λίγα λόγια δημοσιοποίησε με άμεσο και έμμεσο τρόπο τον σχεδιασμό του, προκειμένου να πετύχει την ανατροπή της κατάστασης που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Δύσκολο να πούμε ότι θα το πετύχει, αλλά εκείνο που προκύπτει είναι ότι ο Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι το μέλλον της κυβέρνησής του και πιθανώς του ιδίου θα παιχθεί στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι νωρίτερα. Καθήστε όμως να δούμε τι θα βγει από τις επαφές με την Τρόϊκα που έρχεται στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα. Θα του δώσει τις απαιτούμενες ανάσες αυτή, ώστε να μην υποχρεωθεί να περάσει δύσκολες εκκρεμότητες από τη Βουλή;
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr