Η ενόχλησή τους όμως δεν αμφισβητείται με κανένα τρόπο και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που χειρίστηκαν τους δύο κατασκόπους των αμερικανών που βρήκαν στις υπηρεσίες τους. Ότι δηλαδή δεν φρόντισαν να δείξουν την ενόχλησή τους, ή να διευθετήσουν το θέμα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά επέλεξαν να δώσουν την υπόθεση στη δημοσιότητα, να την διανθίσουν με δηλώσεις όλη η κορυφή της κυβέρνησης και κάτω, με αποκορύφωμα την απέλαση ουσιαστικά του επικεφαλής της ΣΙΑ στο Βερολίνο.
Αυτά είναι πρωτοφανής πράγματα στις σχέσεις δύο συμμάχων. Όχι τόσο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους, αλλά ότι το κάνουν με τόση ένταση και σε τόση έκταση, μετά μάλιστα από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν περί παρακολούθησης των τηλεφωνημάτων της Μέρκελ από την Εθνικής Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ. Όταν μάλιστα η γερμανίδα Καγκελάριος είχε δείξει τότε την ενόχλησή της ακόμη και στον Ομπάμα.
Ο πιο προφανής λόγος και ίσως και ο πιθανότερος είναι ότι οι Γερμανοί χολώθηκαν επειδή στην Ουάσινγκτον έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την ενόχληση της Μέρκελ για την υπόθεση Σνόουντεν και συνέχισαν να κάνουν τα ίδια σε διάφορα επίπεδα. Αν μάλιστα αληθεύει ότι η Μέρκελ προσπάθησε να μιλήσει στον Ομπάμα πριν βγει η υπόθεση στον αέρα και εκείνος δεν ανταποκρίθηκε στα ... τηλεφωνήματά της, ή της είχε υποσχεθεί όλα αυτά και δεν τόκανε, καταλαβαίνετε γιατί οι Γερμανοί έγιναν Τούρκοι. Στο κάτω - κάτω της γραφής η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης είναι η Γερμανία και δεν θέλει να της συμπεριφέρεται η Ουάσινγκτον σα να είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ.
Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά μπορεί να είναι άλλοι λόγοι. Μπορεί δηλαδή το Βερολίνο να είναι οργισμένο διαπιστώνοντας ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για δυναμικές λύσεις στην Ουκρανία, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για να μπει φραγμός στην προσέγγιση Γερμανίας (και Ευρώπης) με τη Μόσχα. Θα θυμήσει βέβαια κάποιος ότι και η Γερμανία με εκείνο τον απερίγραπτό Βέστερβέλε είχε ανακατευτεί μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε στην πτώση του Γιαννουκόβιτς, αλλά στο μεταξύ το Βερολίνο κατάλαβε ότι το παιχνίδι ξέφυγε πολύ γρήγορα από τα χέρια του, ότι πλήττονται τα συμφέροντά του και ότι στόχος είναι και το ίδιο σε ένα βαθμό. Γι΄ευτό ενδεχομένως η Μέρκελ θυμίζει κάθε τόσο πόσο σκ... τα έκαναν οι αμερικανοί στο Ιράκ και τώρα τρέχει η Δύση και δεν φτάνει, με την έννοια ότι επαναλαμβάνουν τις γκάφες.
Κάπως έτσι έγινε και με τη Γαλλία, καθώς ο Ομπάμα ζήτησε από τον Ολάντ να μην κατασκευάσει και παραδώσει τα τέσσερα πλοία (ελικοπτεροφόρα) που είχε παραγγείλει ο Πούτιν, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος αρνήθηκε να του κάνει τη χάρη, καθώς η χώρα του ζορίζεται οικονομικά. Ακολούθησε η καμπάνα του προστίμου των 8,8 δις δολάρια που έβαλαν οι αμερικανικές αρχές στην τράπεζα BNP Paribas, γεγονός που εξαγρίωσε τους Γάλλους και δεν το έκρυψαν. Ενδεχομένως κάτι ανάλογο να περιμένει η Μέρκελ για την Ντόϊτσε Μπανκ και την Κομέρζ και να οργίζεται προληπτικά. Να μη ξεχνάμε ακόμη ότι οι αμερικανοί και γενικότερα οι αγγλοσάξονες έχουν σκοτίσει τον έρωτα των γερμανών δίδοντας μαθήματα οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά όχι δικά τους λεφτά.
Όποιοι και να είναι οι λόγοι, το γεγονός της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία κυρίως, αλλά και με τη Γαλλία, παραμένει. Αυτό μεταφέρεται σε πολλούς τομείς, από το ΝΑΤΟ μέχρι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ένταση δεν ξέρουμε, αλλά παρατηρείται ότι οι δύο πλευρές δεν προσπαθούν να ρίξουν λάδι με δηλώσεις μετά την απέλαση του αρχιπράκτορα από το Βερολίνο. Δεν τους συμφέρει άλλωστε, αλλά σίγουρα το κλίμα δεν είναι το καλύτερο στις σχέσεις της Γερμανίας με τους αγγλοσάξονες!
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr