Γιατί ο πρώτος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γα την επικράτηση του λαϊκισμού και τη σημερινή εικόνα του πολιτικού σκηνικού. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τις ευθύνες δύο άλλων φωστήρων της πολιτικής ζωής τα τελευταία χρόνια, του Κ. Καραμανλή, που κατάφερε να χρεοκοπήσει ουσιαστικά τη χώρα κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας και του Γ. Παπανδρέου που δεν κατάλαβε ποια κατάσταση πήρε στα χέρια του και ποιους χειρισμούς έπρεπε να κάνει.
Ο Σαμαράς λοιπόν έκανε πολλά, πάρα πολλά, λάθη από τότε που η χώρα έφτασε στο αμήν και στην ουσιαστική οικονομία. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έθρεψε τον λαϊκισμό και συνέβαλε στην αντιμνημονιακή διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής, τότε με τους "αγανακτισμένους" της πλατείας Συντάγματος. Τελευταία πάλι, τα έκανε μαντάρα εν όψει αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, αποφασίζοντας να μη στηρίξει καταξιωμένους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα περιόριζαν τις διαστάσεις της νίκης του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στις ευρωεκλογές. Έτσι έχασε την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Μπουτάρης ξαναβγήκε πανηγυρικά στη Θεσσαλονίκη κόντρα στη Ν.Δ., έχασε την περιφέρεια Αττικής και παραλίγο να πάει στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο Δήμος Αθηναίων, όπου ευτυχώς κράτησε με νύχια και με δόντια ο Καμίνης. Ειδικά η εκλογή της Δούρου στην περιφέρεια Αττικής έδωσε άλλες διαστάσεις στη νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις ευρωεκλογές.
Ετσι τώρα, ο Τσίπρας είναι στα πάνω του και γεμάτος αλαζονεία, σε βαθμό που θεωρεί ότι μπορεί να λέει απερίγραπτα πράγματα για να επιβάλει την εντύπωση ότι είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, προκαλώντας ανασφάλεια και πανικό στην κυβέρνηση. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο Τσίπρας πήγε στον Παπούλια για να πει ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της σημερινής Βουλής και της λαϊκής βούλησης και επομένως πρέπει να γίνουν αμέσως εθνικές εκλογές. Το έκανε ως αφετηρία μία εκστρατείας απονομιμοποίησης της κυβέρνησης, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ρίξει μία κυβέρνηση και να κηρύξει εκλογές, αφήστε που μόνο κάθε πέντε χρόνια και με την ευκαιρία ευρωεκλογών μπορεί να διαπιστωθεί θεσμικά κατά κάποιο τρόπο, αν οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι ή όχι με την κυβέρνησή τους. Και φυσικά, οι ευρωεκλογές δεν γίνονται να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν κυβερνήσεις, αλλά για να συγκροτείται το νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Τσίπρας απαίτησε επίσης να του δοθεί το προνόμιο να συγκυβερνά χωρίς εκλογές. Αυτό σημαίνει η αξίωσή του να έχει αποφασιστικό λόγο στην επιλογή του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του νέου έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Ταυτόχρονα ζήτησε με εντελώς απειλητικό τρόπο να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα μέτρα -που ούτως ή άλλως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα πάρει (αυτό θα το δούμε) - να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και να μη διαπραγματευτεί εκείνη με τους δανειστές τις ελαφρύνσεις για το δημόσιο χρέος, αλλά ο ίδιος. Είπε ακόμη ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, που θεωρητικά μπορεί όπως είναι σήμερα η σύστασή της, ενώ αν γίνουν εκλογές θα μπορεί, κάτι φυσικά που κανείς δεν το ξέρει εκ των προτέρων και το πιθανότερο είναι ότι ούτε θα μπορεί.
Ασχέτως των εξελίξεων, αυτά που ξεστομίζει ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πρωτάκουστα και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά πουθενά, ούτε καν στη σημερινή Ελλάδα. Το κακό είναι όμως ότι δεν πρόκειται για μ... προκειμένου να περάσει η ώρα. Γιατί όλα αυτά συντελούν στην εξασθένηση των θεσμών και στην αλλοίωση των ρόλων που καθορίζονται στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Συντελούν επίσης στο να αλλοιώνει την αντίληψη των πολιτών για τους κανόνες αυτής της λειτουργίας. Προς δόξαν όλων αυτών που κατηγορούν, υπονομεύουν και πολεμούν τη δημοκρατία. Αν είχε λίγο μυαλό η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα καταλάβαινε ότι όλα αυτά δεν συμφέρουν ούτε τη δική της παράταξη. Λίγο υπομονή να κάνουν και ο Σαμαράς θα κάνει νέα λάθη. Είναι ήδη έτοιμος να τα κάνει με τον ανασχηματισμό που προγραμματίζει στη βάση ότι για όλα φταίει ο ... Στουρνάρας.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr