Οι "αποκαλύψεις" προκάλεσαν αναταραχή στην Ελλάδα, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα πρόσφεραν μία ακόμη ευκαιρία στον Τσίπρα να επιτεθεί στο Σαμαρά από τη Μόσχα, ενώ σαματάς γίνεται και στην Ιταλία, όπου οι Μπερλουσκονικοί ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Να θυμηθούμε βεβαίως ότι τον χορό κατά του Μπερλουσκόνι τον ξεκίνησε με δημοσιεύματά του ο Εκόνομιστ, άλλο κάστρο της αγγλικής πολιτικής, αλλά τώρα μπαίνει στη μέση και βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, του Γκάϊτνερ, που φαίνεται ότι λέει πως οι μεγαλοευρωπαίοι ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να εμποδίσει το ΔΝΤ να δώσει δάνειο στην Ιταλία για να πέσει ο Μπερλουσκόνι, αλλά η "παρθένα" αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τέτοιο παιχνίδι. Και να προσθέσουμε επίσης ότι χθες οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς είχαν ένα ακόμη δημοσίευμα για την Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να γεμίσει το κενό του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα βοηθώντας τους αναξιοπαθούντες. Ολα αυτά εν όψει ευρωεκλογών, όπου η Ελλάδα και η Ιταλία είναι από τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης και η Μέρκελ ο κακός δαίμονας...
Το πιο σημαντικό όμως που προκύπτει από το πρώτο δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς είναι ότι εμφανίζει την Μέρκελ να βάζει τα κλάματα κάτω από την πίεση, να λέει ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει την Μπούντεσμπανκ και να επισημαίνει στους Αμερικανούς και τους άλλους ότι αυτοί έγραψαν το γερμανικό σύνταγμα ως νικητές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Για κάποιους καχύποπτους αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ρήγμα και βαθαίνει μεταξύ Αγγλοσαξόνων και Γερμανών. Η διάσταση απόψεων ξεκίνησε με την οικονομική κρίση με τους Αμερικανούς να πιέζουν τη Γερμανία να χαλαρώσει την οικονομική πολιτική της λιτότητας, το Βερολίνο να δείχνει με το δάκτυλο τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την κρίση, γιατί από εκεί ξεκίνησε και ταυτόχρονα να τους τονίζει να σταματήσουν να κάνουν υποδείξεις (Σόϊμπλε προς Γκάϊτνερ) γιατί αυτοί (οι Γερμανοί) δίνουν τα λεφτά και όχι οι ίδιοι (οι Αμερικανοί).
Η δεύτερη διάσταση είχε να κάνει με την επέμβαση των Αγγλογάλλων στη Λιβύη με την υποστήριξη των Αμερικανών, όπου η Γερμανία τάχθηκε εναντίον, όπως είχε κάνει και παλιότερα στην εισβολή στο Ιράκ. Μετά ήλθε το σκάνδαλο του Σνόουντεν που έβγαλε τις παγκόσμιες παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) ακόμη και ξένων ηγετών, ιδιαίτερα της Μέρκελ, γεγονός που έκανε τη Γερμανίδα Καγκελάριο θηρίο, αλλά και τους υπόλοιπους Γερμανούς. Τώρα η διάσταση απόψεων αφορά την Ουκρανία, παρ' όλο που αρχικά η Γερμανία παρασύρθηκε στο κόλπο. Να θυμηθούμε ότι ο τότε υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της, ο Βέστερβέλε κατέβηκε στα οδοφράγματα στο Κίεβο.
Στη συνέχεια όμως, αλλά με καθυστέρηση, το Βερολίνο κατάλαβε ότι η Ουάσινγκτον τραβάει το σχοινί και ότι προσπαθεί να προκαλέσει τουλάχιστον ψυχρό πόλεμο με την Ρωσία. Ισως και για να εμποδίσει την περαιτέρω προσέγγιση της Γερμανίας με την Ρωσία, που έχει πάρει θηριώδεις διαστάσεις στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα. Η Γερμανία φοβάται ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της θα είναι μεγάλες, αν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προχωρήσουν και προσπαθεί να βάλει φρένο. Δεν είναι τυχαίο ότι γερμανικά μήντια αποκαλύπτουν τελευταία ότι μεγάλος αριθμός πρακτόρων του FBI και της CIA βρίσκονται στο Κίεβο ως σύμβουλοι, καθώς και ότι περίπου 400 μισθοφόροι της γνωστής αμερικανικής εταιρείας που δρούσε στο Ιράκ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων.
Όλα αυτά δεν είναι καθόλου αστεία. Αντίθετα είναι πολύ σοβαρά.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr