Τις τελευταίες ημέρες πολλές εφημερίδες κατέφυγαν σε αναλύσεις και παρουσιάσεις των δεδομένων που δημιουργεί η συμφωνία, ενώ από την πλευρά τους οι πολίτες, τουλάχιστον όσοι από αυτούς διατηρούν το ενδιαφέρον και την περιέργεια για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα, κρατούν στάση αναμονής. Η αλήθεια είναι ότι δεν επικρατεί ενθουσιασμός στην κοινωνία, αλλά η ίδια αυτή κοινωνία δεν δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε όσα υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που άλλωστε, έχουν πέσει επανειλημμένα έξω στις εκτιμήσεις και προβλέψεις τους, τυφλωμένα από το πάθος της ανατροπής της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τους πολίτες λοιπόν, οι άμεσες θετικές συνέπειες είναι ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα των περίπου τριών δις θα μοιραστεί σε κάποιες κατηγορίες πολιτών και θα εξοφληθούν κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, που σημαίνει ότι κάποιο χρήμα θα πέσει στην αγορά. Από εκεί και πέρα όμως πολλά θα εξαρτηθούν από πολλά και κυρίως από τις δικές μας επιδόσεις και συμπεριφορά, αλλά και από τις διαθέσεις των άλλων. Γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επανόδου στις προεκλογικές παραδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, δηλαδή στις παροχές, καθώς και στην αντίληψη ότι τελειώσαμε με τους ελέγχους και τις επιτηρήσεις και μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε από εδώ και εμπρός. Όπως υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις ό,τι οι άλλοι, δηλαδή οι δανειστές και οι εταίροι έχουν κουραστεί με ελόγου μας πια. Και το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να δεχθούν και να μας αφήσουν να επανέλθουμε στον παλιό καλό μας εαυτό…
Κατά τα άλλα, σε όσους πιστεύουν ότι οι επενδυτές συνωστίζονται στα σύνορα και οι αγορές περιμένουν με αγωνία να πάμε και να δανειστούμε από αυτές, να θυμίσουμε ότι η δημόσια διοίκηση παραμένει προβληματική, έως και άσχετη, οι εξαγωγές αυξάνονται με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς, η κρίση της Ουκρανίας μπορεί να βλάψει τον τουρισμό με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες στην τιμή του αερίου, στην Τουρκία γίνεται χαμός και γενικά υπάρχει μία διεθνής αναστάτωση. Επομένως, ας είμαστε συγκρατημένοι γιατί το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα δεν βγήκε από αύξηση του ΑΕΠ, αλλά από σφίξιμο του ζωναριού, κάτι που δεν μπορεί να ξαναγίνει του χρόνου. Δηλαδή δεν μπορούμε να περιμένουμε πρωτογενές πλεόνασμα με περισσότερο σφίξιμο του ζωναριού.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr