Πρόκειται για αδιανόητη κατάσταση που όμως αποτελεί στυγνή πραγματικότητα και το χειρότερο είναι ότι η ανισότητα βαθαίνει συνεχώς εδώ και δεκαετίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ακόμη και σε χώρες που διακρίνονται για το κοινωνικό κράτος τους, όπου οι κοινωνίες τους γενικά ευημερούν, ή σε άλλες όπου υποτίθεται ότι το καθεστώς τους θεωρείται... σοσιαλιστικό.
Είναι φανερό ότι κάπου και κάποια στιγμή θα σκάσει όλο αυτό και γι' αυτό έχουν αρχίσει να "ευαισθητοποιούνται" εκπρόσωποι φορέων και θεσμών που κατά τα άλλα μπορούν να χαρακτηριστούν υπέρμαχοι του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το βασικό θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στο Νταβός είναι η διευρυνόμενη ανισότητα και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους επόμενους 18 μήνες. Και δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που πιστεύει ότι η διευρυνόμενη εισοδηματική ανισότητα υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες τα οφέλη της ανάπτυξης δεν κατανέμονται δίκαια. Τα ευρήματα πάντως της Oxfam δείχνουν ότι πουθενά σχεδόν τα οφέλη αυτά δεν κατανέμονται με στοιχειώδη δικαιοσύνη...
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότερο και ταυτόχρονα συνθλίβεται η μεσαία τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλού βαθμιαία και αλλού με γρήγορους ρυθμούς. Που σημαίνει ότι τσακίζεται η ραχοκοκαλιά του μεσαίου χώρου που αποτελεί και το υπόβαθρο της αστικής δημοκρατίας, στις χώρες της Δύσης τουλάχιστον. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός, γιατί το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασύδοτο με τη βοήθεια της τεχνολογίας που επιτρέπει την μετακίνηση ασύλληπτων κεφαλαίων σε χρόνο μηδέν, γιατί έχουν πληθύνει οι λεγόμενοι "φορολογικοί παράδεισοι", γιατί η πολιτική εξουσία έχει περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο, ενώ τον πρώτο έχουν οι αγορές, γιατί μετακινείται πλούτος από την Δύση, γιατί ειδικά στην Ευρώπη ο πληθυσμός γερνάει και το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει και άλλα πολλά.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να έχει πολύ μέλλον. Το γεγονός ότι ανησυχεί το ΔΝΤ και το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι ενδεικτικό. Άρα, το διεθνές οικονομικό σύστημα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση κάποια στιγμή. Δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η απληστία και η αίσθηση δύναμης που δημιουργεί δεν τιθασεύονται εθελουσίως, αλλά μόνο εξαναγκάζονται σε περιορισμό και βέβαια τα ποικίλα προσωπικά, επιχειρηματικά και εθνικά συμφέροντα είναι πελώρια, ανελέητα και συγκρουόμενα. Αλλά αν δεν το κάνει θα κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα από τη συνεχώς διευρυνόμενη ανισότητα. Κοντά στο νου και η γνώση!
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr