Δεν ξέρουμε αν όλα όσα γίνονται αυτό τον καιρό είναι τυχαία ή προέρχονται από κάποιο σχεδιασμό, αλλά μοιάζουν με κομμάτια ενός πάζλ που παίρνουν τις θέσεις για να διαμορφωθεί η εικόνα. Εικόνα τρισδιάστατη που θα επηρεάσει ίσως το κλίμα μέσα στο οποίο θα φτάσουμε στις κάλπες. Εκείνο που θα προκύψει από τις κάλπες, οι νικητές, οι ηττημένοι και οι διαφορές στα ποσοστά, θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις για τη συνέχεια του 2014 και πέρα από αυτό.
Εχουμε και λέμε λοιπόν. Θα φτάσουμε στο δεύτερο 15νθήμερο ου Μαϊου που θα γίνουν οι ευρωεκλογές με το μνημόνιο κα τους ελέγχους από την Τρόϊκα να αποτελούν ουσιαστικά παρελθόν, κάτι που ήδη βλέπουμε καθώς η κυβέρνηση δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα που οι τροϊκανοί αναβάλλουν την άφιξή τους στην Αθήνα περιμένοντας να ικανοποιηθούν κάποιοι όροι της συμφωνίας στήριξης. Με λίγα λόγια ζούμε το τέλος των ελέγχων της ελληνικής οικονομίας, όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α το γνωρίζει αυτό όταν λέει ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο.
Από εκεί και πέρα θα δούμε αν θα δοθεί νέο πακέτο στήριξης, όπως επιμένει η Γερμανία για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ή αν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές για ένα περιορισμένο δεκαετές ομόλογο. Απομένει το θέμα του ΔΝΤ με τα 15 περίπου δις ως το 2016, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται διαφορετικά μέσω των νέων συμφωνιών που θα ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, αφού τώρα Ευρωζώνη απειλείται από αποπληθωρισμό και η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ακόμη και ελληνικά, που θα είναι επίσης μία ανάσα. Υπό την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα προσπαθούν να μην πέσουν έξω οι προϋπολογισμοί τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν αποκλείεται μέχρι τις ευρωεκλογές να μάθουμε και για τις διευκολύνσεις στο χρέος, που δεν θα είναι πάντως κούρεμα, αλλά χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής. Όμως, αποκλείεται να παρθεί τυπικά ως τότε η τελική απόφαση για να μην ενισχυθεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του ακροδεξιού εθνικσμού στις βόρειες χώρες.
Στο μεταξύ, ο Σαμαράς και η κυβέρνηση θα προσπαθούν συνεχώς να αποδεικνύουν ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα και με κάθε ευκαιρία θα προσπαθούν επίσης να τον κατηγορούν ότι δείχνει ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία. Από την πλευρά του ο Τσίπρας θα επιμένει στην διατήρηση ενός ευρωσκεπτιστικού προφίλ, παρ’ όλο που οι επαφές που έχει κάνει στο εξωτερικό οδηγούν στην υποψία ότι στην πραγματικότητα έχει δώσει διαβεβαιώσεις στους εταίρους δανειστές, στις Βρυξέλλες, στη Λαγκάρντ και στην Ουάσινγκτον. Όπως και νάναι, τα διλήμματα που προωθεί η κυβέρνηση είναι ευρωπαϊσμός ή απομόνωση, ευρώ ή δραχμή και εν τέλει, ευρώ η δραχμή. Θα της βγει;
Στα άλλα μέτωπα, είναι καθαρό ότι καθώς προχωρούμε προς τις εκλογές αναδεικνύεται μέσα από τις δικαστικές έρευνες η διαφθορά που επικρατούσε στο σύστημα μέχρι την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Δεν προκάλεσαν οι μίζες, τα κόκκινα δάνεια και οι λεηλασίες του κράτους από παρέες, την χρεοκοπία, αλλά συνέβαλαν και αποδεικνύεται ότι κάποιοι έφαγαν πολλά λεφτά και ότι το σύστημα είχε πολλά σημάδια σαπίλας. Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αποκαλύψεις, οι έρευνες, ή ακόμη και οι καταδίκες ευνοούν την κυβέρνηση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσαν όταν ο παράνομος πλουτισμός ήταν της μόδας, ή την αντιπολίτευση, με δεδομένο το κλίμα το λαϊκισμού που επικρατεί και επηρεάζει καταφανώς την σκέψη πολύ μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, με τη βοήθεια των μήντια. Άρα και αυτό είναι ένα ερωτηματικό…
Παράλληλα, διαμορφώνονται κάποιες καταστάσεις που αφορούν κόμματα και πολιτικές δυνάμεις. Παρατηρούμε σημαντική διάσταση απόψεων μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, γενική δυσθυμία στη Νέα Δημοκρατία και δυσαρέσκεια απέναντι στον Σαμαρά από τους Καραμανλικούς, φθορά μέχρις εξαφάνισης στο ΠΑΣΟΚ, διχασμό στη ΔΗ.ΜΑΡ., αμφισβήτηση του Καμμένου στους Ανεξάρτητους Έλληνες και πιθανότατα την «Χρυσή Αυγή» να κηρύσεται παράνομη ως εγκληματική οργάνωση, ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να είναι σχεδόν όλη η ηγεσία της πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Οπότε, είτε θα προσπαθήσουν να κατεβούν στις εκλογές με άλλο σχήμα, είτε θα αναδείξουν νέα φυντάνια. Στην εικόνα πρέπει ακόμη να εντάξουμε τις προσπάθειες της λεγόμενης κίνησης των «58» για να αποτελέσει την μαγιά μιας νέας κεντροαριστεράς, αλλά και την σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθεί κάτι άλλο στο χώρο της Ακροδεξιάς, που να μην έχει όμως ναζιστικά χαρακτηριστικά. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την δράση της τρομοκρατίας!
Κάπως έτσι σχηματίζεται το πολιτικό σκηνικό εν όψει ευρωεκλογών.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr