Η παγκοσμιοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού, η υπογεννητικότητα, η αδυναμία διατήρησης του κοινωνικού κράτους, η μεταφορά πλούτου προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, η εξασθένηση της μεσαίας τάξης, η αυξανόμενη ανισότητα στα εισοδήματα, ο νεοφιλελευθερισμός, η υποχώρηση της πολιτικής μπροστά στη βούληση και βουλιμία των αγορών, οι νέες τεχνολογίες, τα λεγόμενα κοινωνικά μήντια, η λαθρομετανάστευση, η αστάθεια και η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί σε κάποιες κρίσιμες περιοχές του πλανήτη και διάφορα άλλα προβλήματα, προκαλούν αλεπάλληλους τριγμούς. Τριγμούς μάλιστα που δημιουργούν συνθήκες ντόμινο και επηρεάζουν χώρες και κοινωνίες, που δεν ανήκουν καν στις ίδιες γειτονιές ή ακόμη και ηπείρους.
Ολα αυτά είναι πολύ γενικά, αλλά η Ευρώπη τα αισθάνεται στο πετσί της αυτή την εποχή. Αν αφήσουμε την Ελλάδα απέξω, καθώς βιώνει μία ατελείωτη κρίση, είναι φανερό ότι τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο και για τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σταδιακά, αλλά και με αυξανόμενους ρυθμούς, γίνεται φανερό ότι χάνεται ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”, σύμφωνα με τον οποίον το κράτος είχε και έχει ακόμη την ευθύνη να διατηρεί ανοιχτή μία ομπρέλα στοιχειώδους προστασίας για τον πολίτη. Οι λόγοι είναι αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και από αυτους κάποιοι είναι περισσότερο ορατοί αυτή την εποχή.
Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις για την επιβίωση των ασφαλιστικών συστημάτων. Η λαθρομετανάστευση από την Αφρική και την Ασία είναι μία ωρολογιακή βόμβα για το μέλλον της αστικής δημοκρατίας, αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και καθαρό μάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες όπως η Αυστρία και η Νορβηγία, που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, η ακροδεξιά (όχι βέβαια με τη μορφή ναζιστικού κόμματος όπως η “Χρυσή Αυγή”) πήρε μεγάλα ποσοστά σε πρόσφατες εκλογές. Και από κοντά είναι η Γαλλία, το Βελγιο, η Βρεταννία και άλλες… Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη , αλλά και σε διάφορες χώρες ξεχωριστά, ενώ το λογικό είναι να υπάρχει συσπείρωση, αφού μόνον έτσι μπορεί να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αρένα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφήστε το καταραμένο παρελθόν με τους πολέμους και τα εκατομμύρα των θυμάτων της ηπείρου μας, που όμως οι νεότερες γενιές τα ξεχνούν…
Αν πει κάποιος ότι έχει τη συνταγή για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, αλλά και εκείνης που θα διαμορφωθεί στο κοντινό μέλλον, θα γίνει πολύ δύσκολα πιστευτός. Οι πιο προνοητικές και σοβαρές κυβερνήσεις προσπαθούν να δουν πιο μακρυά και να πάρουν μέτρα, αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη συλλογικά,. Που τουλάχιστον το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της μαζικής “εισβολής” δυστυχισμένων ανθρώπων, που δεν μπορούν ούτε να αξιοποιηθούν, ούτε να αφομοιωθούν, θα πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα, συντονισμένα και αποτελεσματικά. Αν δεν θωρακίσει κατά κάποιο τρόπο τα σύνορά της ΤΩΡΑ, οι εξελίξεις για την κοινωνία και τον πολιτισμό της θα είναι καταστροφικές!
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr