Ο Τσίπρας, ο Καμμένος και λοιποί δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με αυτό το ενδεχόμενο και ο πρώτος που έχει τη δυνατότητα κάνει ήδη και θα συνεχίσει ό,τι μπορεί για να το ακυρώσει. Τον βλέπετε που κατεβαίνει ο ίδιος πάλι στο πεζοδρόμιο, που καλεί σε κοινωνική αναταραχή, που επανέρχεται σε εξαγγελίες περί μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα, που κραυγάζει ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, που ζητάει τώρα εκλογές. Γνωρίζει πού καλά ότι αν η κυβέρνηση ξεπεράσει το δύσκολο διάστημα ως τον προσεχή Ιανουάριο, ίσως φτάσει σε σχετικά καλή κατάσταση στις ευρωεκλογές και ακόμη παραπέρα.
Για διαφορετικούς λόγους πάντως, οι Σαμαράς και Τσίπρας δεν θέλουν άλλο πακέτο στήριξης – δάνειο που θα συνοδεύεται νέο μνημόνιο. Ο πρώτος για να μπορεί να ισχυρίζεται ότι αυτός έβγαλε τη χώρα από το τούνελ και από την επικυριαρχία της Τρόϊκας και των δανειστών, ο δεύτερος για να κάνει το κοκοράκι, όπως νομίζει (κούνια που τον κούναγε) αν φτάσει στην εξουσία. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Είναι φανερό ότι ο Σαμαράς αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά στο κόμμα του. Οι καραμανλικοί έχουν λυσσάξει μαζί του γιατί επιτρέπει, αν δεν ενθαρρύνει, στον Στουρνάρα να τα λέει χύμα και τσουβαλάτα (με αδιάσειστα στοιχεία) για τις ευθύνες του αρχηγού τους, οι δεξιολαϊκοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα και είναι ίδιοι και απαράλαχτοι με τους άλλους του βαθέος ΠΑΣΟΚ και τους Συριζαίους και υπάρχουν και κάτι Κακλαμάνηδες που διεκδικούν βοήθεια για να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το … βρώμικο νερό. Γι΄ αυτό και στη ΔΕΘ έκανε κάτι υπαινιγμούς υπέρ του Καραμανλή, ότι δήθεν ζήτησε μέτρα αφού φρόντισε να βουλιάξει πρώτα τη χώρα. Και για τον ίδιο λόγο χαρακτήρισε «δολιοφθορά» και όχι «πολιτικό ατύχημα» ρίξιμο της κυβέρνησης από δικούς της βουλευτές.
Από την άλλη πλευρά πολλά θα κριθούν τα επόμενα χρόνια από τον τουρισμό και δυστυχώς η πορεία του δεν εξαρτάται μόνον από εμάς και δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη η αύξησή. Άρα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί και μία αντίστοιχη πορεία συνεχούς ανάπτυξης της χώρας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, έστω και σταδιακά. Γιατί προς το παρόν επενδύσεις ακούμε, αλλά δεν διαπιστώνουμε και κανένα συνωστισμό ξένων επιχειρηματιών και κεφαλαίων έξω από την πόρτα μας. Άλλωστε πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν στην Ελλάδα από τους πάντες, για να αλλάξει το κλίμα.
Το άλλο σοβαρό θέμα είναι οι γερμανικές εκλογές. Όχι για το ποιος θα κυβερνήσει, αλλά για το ποια θα είναι τα ποσοστά του αντιευρωπαϊκού κόμματος, που ακούγεται ότι μπορεί να κυμανθεί από 1-8%. Για φανταστείτε να συμβεί το τελευταίο και βάλτε μετά το μυαλό σας να σκεφτεί τι θα σημαίνει αυτό για τη νέα γερμανική κυβέρνηση και τη στάση της απέναντι στους … «αναξιοπαθούντες» νότιους, δηλαδή εμάς.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr