Συμπεριφέρεται δηλαδή αντίθετα με αυτό που αναμενόταν μετά την κρίση στην Κύπρο, ότι θα είναι πιο επιεικής και ευέλικτη. Αυτό επισημαίνουν όχι μόνον εκείνοι οι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται με τους τροϊκανούς, αλλά και άλλοι που επιδιώκουν επαφή ή και συνομιλούν μαζί τους.
Τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, όντως υπήρχε η εκτίμηση (όχι μόνο στην Ελλάδα) ότι επειδή η "λύση" που αποφασίστηκε για την Κύπρο και τις τράπεζες προκάλεσε ρίγη σε όλη την Ευρωζώνη, η στάση των γερμανών, των Βρυξελλών, της ΕΚΤ και γενικά των δανειστών, άρα και των τροϊκανών, απέναντι στις άλλες χώρες της περιφέρειας, δηλαδή εκείνες του Νότου, θα ήταν πιο επιεικής. Ειδικά σε εμάς, η εκτίμηση αυτή πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, γιατί ακούγονταν καλά λόγια έξω για την πρόοδο της Ελλάδας και για την αποφασιστικότητα που υποτίθεται ότι δείχνει ο Σαμαράς.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι ξένοι αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές, έστω και με χαμόγελο αυτή τη φορά, ότι δεν ήθελαν ούτε χαλάρωση, ούτε απόκκλιση από το πρόγραμμα (μνημόνιο). Οπως και προηγουμένως, επέμεναν στην τήρηση των συμφωνηθέντων, για τα οποία είχαν μπει και υπογραφές. Αυτά όμως συνήθως παραβλέπονται στην Ελλάδα γιατί δεν είναι ευχάριστα, γιατί είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι όπως οι κανόνες και οι νόμοι γίνονται για να παραβιάζονται, έτσι και οι υπογραφές μπαίνουν για να μη τηρούνται. Και γιατί τέλος, το κλίμα το δημιουργούν εκείνοι που αντιδρούν, οι άλλοι που διαρρέουν ευχολόγια και φυσικά τα μήντια.
Ήλθε λοιπόν η τρόικα στην Αθήνα και διαπίστωσε πολλά και διάφορα, σχεδόν όλα αρνητικά. Εφυγε για να δώσει κάποιο χρόνο, μπας και διορθωθεί κάτι και ξαναδιαπίστωσε ότι τίποτα δεν προχώρησε.
Υπάρχουν βέβαια ερωτήματα και οργή γιατί η τρόικα υπαναχώρησε στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής και Γιούρομπανκ, καθώς εκείνη ήταν που πίεζε πριν από κάποιο καιρό για να συγχωνευθούν οι τράπεζες. Δεν μπορεί ο υπογράφων να κρίνει, αν θα έπρεπε ή όχι να γίνει το "ντηλ", αλλά ήταν γνωστό τον τελευταίο καιρό ότι οι τροϊκανοί είχαν ενστάσεις και χθες αποκαλύφτηκε ότι από τον Ιανουάριο είχαν στείλει χαρτί στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που τους έδιναν για τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης της "νέας" τράπεζας που θα προέκυπτε ήταν άλλ' αντ' άλλων, γεγονός που δημιουργούσε αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τους έγραψαν κανονικά εδώ και προχωρούσαν ακάθεκτοι, όπως τους έγραψαν στο θέμα της διατήρησης της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ελλείψει άλλου, αλλά έκαναν πίσω τελικά οι δικοί μας, όπως συνεχώς τους γράφουν στο θέμα της κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών και υπηρεσιών, της κινητικότητας στο δημόσιο, της απόλυσης "επιόρκων" και ανικάνων....
Άγνωστο αν το "πρόγραμμα" βγαίνει ή όχι, υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις από παντού για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά και με αυτά που γίνονται, ή καλύτερα, που δεν γίνονται και με την κοροϊδία που τρώνε στα μούτρα οι τροϊκανοί, πως να μην είναι πια βλοσυροί. Αφήστε που στο τέλος κάποιος από αυτούς θα τα παίξει, να το θυμάστε!
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr