Στην Κύπρο ξώκειλαν οι τράπεζες, στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι παντοειδείς στενές σχέσεις των δύο χωρών και η ανάμειξη προσώπων με δραστηριότητες και στις δύο δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας. Άλλωστε, υπάρχει η αίσθηση μεταξύ πολλών κυπρίων ότι τα δεινά τους προκλήθηκαν από την Ελλάδα και έλληνες, είτε γιατί αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού κράτους (έστω και από τη δευτερογενή αγορά με προφανή στόχο να αποκομίσουν κέρδος) τα οποία κουρεύτηκαν, είτε γιατί η Λαϊκή Τράπεζα ήταν υπό τη διοίκηση ελλαδιτών για μεγάλο διάστημα, είτε γιατί δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ελλαδίτες, τα οποία αποδείχτηκαν επισφαλή.
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό ερώτημα για τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα, φαίνεται ότι θα υπάρχουν κάποιες, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι σοβαρές για να θεωρηθούν και τραγικές. Αναμφίβολα, αρκετές ελληνικές εταιρίες που είχαν δραστηριότητα στην Κύπρο, θα χάσουν χρήματα, αλλά οι εκτιμήσεις λένε ότι τα επί μέρους ποσά δεν είναι τόσο σοβαρά. Επιπλέον, θα πληγούν σε κάποιο βαθμό ο τουρισμός και πολλά μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας, που τα προτιμούσαν οι κύπριοι τουρίστες, που ασφαλώς θα μειωθούν και θα μειώσουν και τις δαοπάνες τους. Τέλος, δημιουργήθηκε πάλι ένα κλίμα ανασφάλειας για τις καταθέσεις ακόμη και στις ελληνικές τράπεζες, αλλά το ίδιο έγινε και σε άλλες χώρες (και στη Γερμανία), κυρίως εξαιτίας των δηλώσεων του ολλανδού προέδρου του Γιούρογκρουπ.
Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι οι τράπεζες και αν ερμηνεύουμε καλά τις επικρατούσες προθέσεις των γερμανών και των υπολοίπων, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, εξακολουθούν να θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη για πολλούς και διάφορους λόγους που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί. Άλλωστε το μέγεθος της Ελλάδας είναι πολλαπλάσιο του μεγέθους της Κύπρου, όσον αφορά τον συστημικό κίνδυνο που εκφράζουν οι δύο χώρες. Πολλοί επίσης εκτιμούν ότι μετά τον πάταγο που προκάλεσε η κυπριακή κρίση, τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων θα δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζωνικής περιφέρειας. Αυτό βέβαια ως ένα βαθμό, ακόμη και αν ισχύει σαν σκέψη. Γιατί έστω και με το χαμόγελο τώρα στα χείλη και παρά τις επνειλλημμένες «θετικές» δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι δανειστές επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποκλίνει από το πρόγραμματου μνημονίου και το τέστ θα συνεχίσει να είναι οι απολύσεις στο δημόσιο. Κατά άλλους πάντως, η Ευρωζώνη θα γίνει πιο αυστηρή μετά την Κύπρο, αλλά και αυτό μένει να διαπιστωθεί.
Υπάρχει και το θέμα της πολιτικής ζημιάς, αλλά προς το παρόν οι επιθέσεις Τσίπρα και Καμμένου κατά της κυβέρνησης στην Αθήνα είναι τόσο αστήρικτες και παράλογες που πέφτουν στο κενό. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει αν τα πράγματα χειροτερέψουν ή πάρουν άλλη τροπή στην Κύπρο. Κάτι που δεν αποκλείεται!
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr