Λένε δηλαδή ότι η Τρόϊκα ήλθε με εντολές να είναι πιο χαλαρή και να δείξει κατανόηση επί της ουσίας, αλλά να παίξει ένα παιχνίδι που προς τα έξω θα φαίνεται ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση που όμως στο τέλος θα τα βρούν πρός δόξα του Σαμαρά, ώστε να ανεβούν οι μετοχές οι δικές του και της κυβέρνησης τη δύσκολη αυτή περίοδο. Μπορεί να είναι και έτσι και να αποδειχθεί σήμερα, καθώς η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τροϊκανούς αναβλήθηκε και αύριο ο δικός μας στη σύνοδο κορυφής, όπου θα ήθελε να δηλώσει “παρών” με ένα αποτέλεσμα…
Από την άλλη πλευρά, οι ενδείξεις δεν είναι ακριβώς αυτές. Από όσο αντιλαμβανόμαστε, η Τρόϊκα μπορεί να μην θέλει να φτάσει στα άκρα, αλλά δεν θέλει και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να ξεφύγει από το πρόγραμμα. Ακόμη και τώρα, που το διεθνές περιβάλλον και οι δηλώσεις δεν είναι αρνητικές, ούτε αυστηρές απέναντι στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και των δανειστών επιμένουν ότι το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί με ευλάβεια. Επιπλέον, δεν είναι όλοι αυτοί διατεθειμένοι να επιτρέψουν στην Αθήνα να αθετήσει τις υπογραφές της και διαπιστώνουν επίσης ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων που πρέπει να καλυφθεί.
Με αυτή την έννοια, οι τροϊκανοί έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στο θέμα της απομάκρυνσης των “επιόρκων” ώστε να αρχίσει τουλάχιστον η διαδικασία της μείωσης του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού κατά 25.000 μέσα στο 2013. Διαπιστώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει προθυμία από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αφού αρνείται να προχωρήσει ο αρμόδιος υπουργός, ενώ παράλληλα δεν προχωρούν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων με πρόβλεψη να φτάσει τα 2,5 δις στο τέλος του χρόνου και θεωρούν ότι μόνο με μείωση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου μπορεί να καλυφθεί. Αλλιώς, θα πρέπει να καταφύγει η κυβέρνηση σε οριζόντιες περικοπές πάλι, που όμως δεν θα περάσουν από τη Βουλή. Ασφαλώς και αυτός ήταν ο λόγος που χθες ο Σαμαράς έμεινε μόνος στο τέλος της ημέρας με τον Στουρνάρα και τον Μανιτάκη!
Στο ίδιο πνεύμα αποδίδεται η απόσυρση της διάταξης που προωθούσε ο Μαυραγάνης περί διαγραφής κατά 80% του προστίμου σε όσους είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν μπορούσαν να τις δικαιολογήσουν, δεν τις είχαν δηλώσει ή δεν πλήρωνα τον φόρο. Αρχή της Τρόϊκας είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται διευκολύνσεις σε όσους παραβιάζουν τους νόμους, γιατί θα εκλαμβάνεται σαν επιβράβευσή τους. Σωστό. Από την άλλη πλευρά όμως και με αυτό το σπιράλ λιτότητας και ύφεσης πως θα μαζέψει το κράτος λεφτά. Φαύλος κύκλος.
Άγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr