Πιστεύει προφανώς ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, ιδιαίτερα στους αγρούς, ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν είναι ικανός και ότι η αποδέσμευση της είσπραξης από τη ΔΕΗ θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, οπότε σου λέει καλύτερα να μείνουμε στα σίγουρα για ένα-δύο χρόνια ακόμη και μετά βλέπουμε.
Με την ευκαιρία να πούμε ότι παντού υπάρχει φόρος ακίνητης περιουσίας. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ο φόρος για την ιδιόκτητη κατοικία είναι 1% τον χρόνο επί της αξίας αγοράς και αυτός είναι ο μικρότερος σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Δηλαδή, αν ένα σπίτι αγοράστηκε $100.000, ο ιδιοκτήτης και ένοικος πληρώνει $1000 το χρόνο. Αν μεταπωληθεί κάποια στιγμή για $150.000 ο νέος ιδιοκτήτης και ένοικος πληρώνει $1500 το χρόνο, ή αν μεταπωληθεί $85.000 πληρώνει $850 και πάει λέγοντας Επιπλέον οι κάτοικοι βαρύνονται και μέ ένα τέλος για τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων της περιοχής, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται. Για τα ακίνητα εκμετάλλευσης το σύστημα είναι πιο πολύπλοκο γιατί ο φόρος μπορεί να ανεβαίνει, αλλά αναγνωρίζονται και αφαιρούνται οι δαπάνες συντήρησης.
Για να ξαναγυρίσουμε στην Τρόϊκα, αυτή θέλει και επιμένει στη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, για να μην επηρεάζεται από την πολιτική τάξη και ιδιαίτερα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν είναι ικανοποιημένη με τη φόρμουλα της δημιουργίας μίας γενικής γραμματείας με επικεφαλής ένα γενικό γραμματέα 5ετούς θητείας, όπως σήμερα ο Θεοχάρης, που κάποιοι φρόντισαν - και από μέσα από την κυβέρνηση - από την πρώτη στιγμή να επιτεθούν και να τον ξεδοντιάσουν, γιατί δεν τον θέλουν ανεξάρτητο. Η Τρόϊκα όμως επιμένει και επιπλέον ζητάει να υπαχθεί σε αυτόν ο ΣΔΟΕ. Φαίνεται ότι ο Μαυραγάνης εκτιμά ότι τελικά θα της περάσει και γι’ αυτό προχωράει σε αντικατάστάσεις προϊσταμένων με Δακίτες, ώστε να διατηρήσει την επιρροή της η Ν.Δ. και το Μαξίμου. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που διορίστηκε, ο Μαυραγάνης είχε πλαισιωθεί με Δακίτες, γεγονός που είχε επισημανθεί… Και κανείς δεν θα είχε αντίρρηση δίνονται πόστα στους καλούς από όπου και αν προέρχονται, αρκεί το πρώτο και ισχυρότερο κριτήριο να μην είναι η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΠ, ή οποιοσδήποτε άλλος κομματικός συνδικαλιστικός χώρος.
Τέλος, καλά κάνει η Τρόϊκα και είναι επιφυλακτική απέναντι στις ρυθμίσεις για οφειλές σε τράπεζες και εφορίες. Ξέρει πολύ καλά ότι κοντά σε εκείνους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, υπάρχουν άλλοι τόσοι και περισσότεροι που μπορούν, αλλά δεν θέλουν ή προσπαθούν να επωφεληθούν. Και αυτό όχι μόνο δημιουργεί νέα ανοίγματα, όχι μόνο αντιβαίνει στους όρους της ισότητας μεταξύ των πολιτών και αποτελεί κακό παράδειγμα, αλλά τιμωρεί ουσιαστικά όλους εκείνους που προσοπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους κάνοντας ακόμη και το “σκ…. τους παξιμάδι”. Για να μην αναφέρουμε την ανισότητα στον ανταγωνισμό σε επαγγελματικούς χώρους. Φυσικά, καλό θα ήταν να μπορεί να ξεχωρίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι τράπεζες τους ανήμπορους από τους επιτήδειους, αλλά υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι μπορούν;
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr