Οσοι παρακολουθούν την υπόθεση αυτή, είτε από ενδιαφέρον, είτε από επαγγελματική υποχρέωση, διαπίστωσαν ότι δεν βγήκαν σοφότεροι από πλευράς στοιχείων από τη συνέντευξη. Και εδώ που τα λέμε, θα ήταν εντελώς βλακώδες και σε πλήρη αναλογία με τον χειρισμό της λίστας ( που όπως ο ίδιος παραδέχθηκε ήταν λανθασμένος), αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυπτε στη δημοσιογράφο όλα όσα θα επικαλεσθεί ενώπιον θεσμικών οργάνων και απέναντι στους κατηγόρους του, για να αντικρούσει τις κατηγορίες και να αποδείξει ότι είναι αθώος.
Επομένως, εκείνο που ουσιαστικά συζητείται είναι οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τις κέρδισε με την εμφάνισή του ο Παπακωνσταντίνου. Ούτε θα μπορούσε άλλωστε με τις αποχρώσες ενδείξεις τόσο επιβαρυντικές και την κοινή γνώμη τόσο εναντίον του. Με αυτή την έννοια παρέμειναν οι μαύρες τρύπες της απώλειας της δισκέτας με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ που του έστειλαν οι γάλλοι και η ανάθεση σε συνεργάτη να βρει τους 20 με τους μεγαλύτερους λογαριασμούς για να τους ερευνήσει ο ΣΔΟΕ, σε σχέση με τον ισχυρισμό του ότι δεν ήξερε τίποτα για τους συγγενείς του.
Από την άλλη πλευρά, νομικά τουλάχιστον η υπόθεση είναι εξαιρετικά μπερδεμένη σε ό,τι αφορά την ποινική καταδίκη του και προς το παρόν διακρίνονται οι εξής πτυχές: το ζήτημα της παραγραφής, η διάσταση της νομιμότητας των χρημάτων της ξαδέλφης στο εξωτερικό, η άποψη περι πρωτοτύπου, αν δηλαδή η δισκέτα είχε την έννοια του πρωτότυπου, ή αν επρόκειτο περί αντίγραφου από πρωτότυπο των γάλλων, η δυνατότητα χρησιμοποίησης της λίστας από τις ελληνικές αρχές, η τεχνική επεξεργασία για να βρεθεί πότε αλλοιώθηκε το "στικάκι". Ο Παπακωνσταντίνου πάντως ήταν εξαιρετικά συγκρατημένος στο να αφήσει αιχμές κατά άλλων, που άλλωστε τώρα δεν μπορεί να αποδείξει.
Στο μεταξύ, οι πολιτικές εξελίξεις με καταλύτη τη λίστα Λαγκάρντ τρέχουν σαν αφηνιασμένες. Ο Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του στο Σαμαρά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και του Βενιζέλου, ο Καμμένος συνέπαξε με τη "Χρυσή Αυγή" για την κατάθεση δική τους πρόταση που περιλαμβάνει τους Παπανδρέου και Παπαδήμο και θα δούμε τι θα προκύψει και από τη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή. Προς το παρόν, εκείνο που μπορεί να διαγνωσθεί είναι ότι ο Καμμένος σέρνει από το περιθώριο στο πολιτικό γίγνεσθαι τη "Χρυσή Αυγή", κάτι που πιθανώς θα ωφελήσει εκείνη, αλλά θα βλάψει ακόμη περισσότερο ό,τι απέμεινε στους "Ανεξάρτητους Ελληνες" και παύουμε πλέον να συζητάμε για πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α – "Χρυσής Αυγής", αν ποτέ υπήρχε τέτοια. Λίγα είναι αυτά, ενώ έπεται και συνέχεια;
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr