Που σημαίνει ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα ως προς την οικονομική πολιτική που ακολουθουν. Οι ευρωπαϊκές κυρίως, με την προσθήκη της Βραζιλίας, ακολουθούν περιοριστική πολιτική λιτότητας, αλλά άλλες, όπως οι προαναφερθείσες έχουν υιοθετήσει επεκτατική πολιτική ρευστότητας. Για τους δικούς της λόγους, ξεκινώντας από διαφορετική βάση και ανάλογα με τις δυνατότητες (πολλών ειδών) που έχει η κάθε μία, αλλά το "δια ταύτα" είναι ότι προς το παρόν απορρίπτουν την πολιτική λιτότητας.
Ολο αυτό δεν θα μας αφορούσε και πολύ, ή τουλάχιστον δεν θα ήταν θέμα ειδικής επισήμανσης, αν σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν δεν κυοφορείται ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία από τη μία πλευρά και Γερμανίας από την άλλη. Και αν δεν έκρυβε επιθετικότητα το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Μέρκελ, που υπενθύμιζε ότι η κρίση της Ευρωζώνης ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008, λόγω ανεύθυνης πολιτικής, εννοώντας ότι αφέθηκε ασύδοτο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και προσθέτοντας ότι το κράτος είναι ο θεματοφύλακας της τήρησης των κανόνων, ακόμη και στην ελεύθερη οικονομία. Λέγοντας επίσης ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να αντλήσει διδάγματα από την κρίση του 2008, δηλαδή και προφανώς, αντιστέκεται στην πολιτική της λιτότητας, ενώ δεν πρέπει να ξανασυμβούν αυτά που έγιναν τότε.
Η ερμηνεία που συνοδεύει τις πληροφορίες, αλλά και το μήνυμα της Μέρκελ είναι ότι Ομπάμα και Πούτιν βρίσκονται σε πορεία σύγκλισης, κάτι που φαίνεται πλέον στην αντιμετώπιση του Άσαντ της Συρίας, ότι συζητούν διάφορα ανταλλάγματα σε σχέση με την περιοχή, αλλά και την Ευρώπη και τέλος, ότι τα έχουν με τη Γερμανία γιατί θεωρούν ότι η πολιτική της δημιουργεί κινδύνους για το διεθνές οικονομικό σύστημα. Την θέλουν δηλαδή να γυρίσει σε μία πολιτική ρευστότητας και να διακόψει την πολιτική λιτότητας, που φαίνεται ότι προετοιμάζει και για τη Γερμανία μετά τις εκλογές, αν πιστέψουμε σχετικό δημοσίευμα του "Σπήγκελ". Από την πλευρά του το Βερολίνο φαίνεται ότι έχει πάρει μυρωδιά αυτόν τον άξονα, εξ ου και οι σπόντες και οι βολές της Μέρκελ.
Δεν ξέρουμε βεβαίως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και μιλάμε για σενάρια. Οπως δεν ξέρουμε αν έχουν δίκιο οι αμερικανοί ή οι γερμανοί σχετικά με την οικονομική πολιτική σε επίπεδο Ευρώπης και παραπέρα. Ωστόσο, το 2013 μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο πολιτικά και οικονομικά, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για όλο τον πλανήτη. Για την Ελλάδα πάντως, σίγουρα.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr