Ήδη, το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα χρειαστεί και νέα στήριξη η Ελλάδα για να καλύψει το «δημοσιονομικό κενό» στο οποίο αναφέρθηκε η Λαγκάρντ και εκεί υπάρχει μπλέξιμο. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να βάλει άλλα λεφτά –και για να βάλει αυτά του αναλογούν στο πρόγραμμα που τρέχει, θα πρέπει το χρέος να χαρακτηριστεί βιώσιμο – αλλά οι εταίροι δανειστές αποκλείουν το ενδεχόμενο να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ούτε και να κουρέψουν το διακρατικό χρέος. Παρομοίως, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει διευκολύνσεις με τα ομόλογα που κατέχει και γιατί το δικό της καταστατικό δεν το επιτρέπει και γιατί εν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο.
Χωρίς όμως αυτά και με την επιμονή της Τρόϊκας να ρίχνει το βάρος στον περιορισμό των ελλειμμάτων μεγαλώνει η ύφεση και η ελληνική οικονομία αφενός βυθίζεται όλο και περισσότερο και αφετέρου χαμηλώνει η βάση για πιθανή ανάκαμψη. Η πολιτική αυτή όμως μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και παρατηρούνται τέτοια σημάδια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και αλλού. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που υποστηρίζουν αλλαγή της πολιτικής της Τρόϊκας, η οποία κατ΄ αυτούς θα πρέπει να ρίξει το βάρος και να ασκήσει πιέσεις στις μεταρρυθμίσεις. Η Λαγκάρντ το επεσήμανε λέγοντας ότι έχουν καθυστερήσει ιδιαίτερα οι μεταρρυθμίσεις, αλλά ο φόβος είναι ότι θα πιέζουν πλέον και για μείωση του ελλείμματος και για μεταρρυθμίσεις.
Η αίσθηση βέβαια που επικρατεί είναι ότι οι πάντες έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη για πολλούς και διάφορους λόγους. Ενας από τους λόγους που απασχολεί όλο και περισσότερο τα κέντρα αποφάσεων είναι μήπως προκληθεί αστάθεια στην περιοχή, κάτι που δεν θέλουν με τον εμφύλιο στη Συρία και την επιμονή του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η αστάθεια, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα, κάτι πρέπει να γίνει. Και αυτό δεν είναι μόνο στο χέρι της Αθήνας.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr